Renovarea unei vechi case de ţară

Biroul belgian de proiectare Atelier Tom Vanhee a lucrat la renovarea unei vechi case de tara cu exterior din caramida astfel incat sa o transforme intr-o locuinta eficienta si moderna. Avand un acoperis cu panta mare (specific zonei rurale belgiene), casa pastreaza ceva din formele originale la care s-au adaugat doua volume similare. Purtand denumirea Casa Aartrijke, dupa numele satului din apropiere, noua casa a fost prevazuta cu o serie de sisteme si echipamente menite sa ii asigure un consum redus de energie si un grad sporit de confort.
Arhitectii au pastrat caramida de la volumul original, putand fi admirata atat la exterior cat si la interior. Pentru a asigura un contrast placut cu textura si nuantele rosiatice ale caramizii, volumele noi au fost finisate la exterior cu sipci din lemn masiv. „Lucrarile noi si cele vechi raman vizibile” declara arhitectul Tom Vanhee. „Noile volume sunt placate cu lemn, in vreme ce vechea caramida se poate admira in zona de acces in casa”. Elementul care unifica volumele compozitiei este acoperisul din tabla zincata faltuita.
In volumul vechii case au fost pastrate spatiile locuibile, incluzand o zona de zi deschisa, o bucatarie si un loc de luat masa pozitionat intr-o zona care beneficiaza de inaltime dubla de nivel, precum si patru dormitoare si baile aferente pozitionate la etaj. Volumul cel mai mic adaposteste zona de intrare, holurile de legatura, spatii de depozitare si utilitare, precum si un garaj.
Interioarele sunt predominant finisate in alb, cu pardoseli din piatra si local accente din beton aparent sau caramida. Spatiile sunt luminoase si aerisite, decorate minimal, astfel ca se pune mai mult accentul pe aspectul practic al organizarii interioare. Ferestre generoase strapung fatadele pentru a lasa lumina naturala sa patrunda adanc in incaperi, oferind in acelasi timp o legatura vizuala directa cu peisajul inconjurator.
Pe langa plusul de suprafata construita de care beneficiaza acum familia, arhitectii au adaugat si o serie de dotari menite sa eficientizeze consumul de energie. Pompa de caldura a fost instalata pentru a asigura apa calda si pentru a alimenta sistemul de incalzire prin pardoseala. Energia solara obtinuta cu ajutorul panourilor de pe acoperis este suficienta pentru a acoperi nevoile intregii locuinte. Ferestrele si materialul izolant au fost alese pentru a asigura termoizolarea optima anvelopantei, mentinand interioarele la un nivel confortabil de temperatura indiferent de anotimp.