Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Recuperari - o noua expozitie si o conferinta marca Zeppelin

Recuperari - o noua expozitie si o conferinta marca Zeppelin

Cel mai nou proiect Zeppelin se numește „Recuperări” și vorbește despre Cenușărese: clădiri valoroase, banale sau uneori chiar proaste de tot care primesc o nouă viață, refolosiri ale unor resturi din case vechi, design din produse reciclate, strategii deștepte de recuperare și reinventare. Și în România, vechiul este noul nou, iar reciclarea - prilej pentru cele mai cool proiecte.

 

recuperari

 

Proiectul propune o expoziție de exemple de recuperări, dublată de o conferință despre retrezirea la viață a unor spații sau obiecte depășite de vremuri. 

EXPOZIȚIA
este găzduită de CASA MINCU, sediul Ordinului Arhitecților din România, și va fi deschisă între 16 octombrie și 16 noiembrie 2013.

Vernisaj: 16 octombrie 2013, ora 18:00


Expoziția propune o selecție de recupări recente de arhitectură și design din România. Metamorfoze care dau naștere unora dintre cele mai inteligente, responsabile și poetice proiecte din ultima vreme.  intervenții prin care lucruri umile devin utile și capătă strălucire. Recuperarea e o acțiune etică: aproape mereu e mai sustenabil să păstrezi și să valorifici decât să distrugi; în plus, mai multă grijă azi din partea comunității înseamnă și o salvare a patrimoniului oficial de mâine.

Reciclarea nu e doar o modă, ci și o revenire la o metodă arhitecturală și socială fundamentală. Practic, tot ce a ajuns astăzi până la noi este rezultatul suprapunerii de intervenții asupra unor construcții ințiale, al îngrijirii și adaptării timp de generații. Recuperând clădiri, recuperăm și valori culturale – fără răcnete antimoderne și eforturi stilistice absurde. Poate și de aceea e ceva atât de fascinant în reparație, recompunere, reinventare, în acțiunea minimală și eficientă asupra unui fond existent.

 

 

 

CONFERINȚA
are loc joi, 17 octombrie, ora 17.30, în Aula Magna a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“, București

Participarea la conferință e gratuită, dar se face pe baza înscrierii online aici.

Conferința prilejuiește o reflecție pe tema recuperării, pornind de la 4 prezentări despre renașterea și metamorfoza unor locuri sau obiecte uitate sau disprețuite. Prezentările sunt susținute de:

 


Jan Mannaerts (360 Architecten), Belgia


conf-360_Spoor-Noord_Antwerpen

O veche berărie Stella Artois devine centrul cultural Creative Minds @ The Hoorn, o fostă clădire feroviară devine centru de artă, copii și tineret. Alte proiecte reinventează bucăți întregi de oraș.

 


Cosmin Pavel și Cristina Constantin (Abruptarhitectura)

conf-Abruptarhitectura-6_B_S4_macara

De la casa din garaje premiată la Bienală, la multe alte acțiuni de vaorificare super-eficientă a unui fond existent.

 


Elias Messinas (ECOWEEK), Grecia & Israel

360_Den-Anker_Leuven

Despre Intermediate Design – un proces de proiectare inspirat de către Hassan Fathy și dedicat implicării tinerilor profesioniști și studenților în dezvoltarea de soluții sustenabile.  

 


Șerban Sturdza (Prodid și Pro Patrimonio)

expo-Conf-imagine-Sturdza

Unul dintre cei mai importanți arhitecți din România e și unul dintre cei mai înfocați susținători ai prezervării și reinventării unui fond existent și a unei proiectări împreună cu comunitățile.


Proiectul „Recuperări” este realizat de echipa Zeppelin, în parteneriat cu: Ordinul Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”. Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România