Proiect certificat LEED Silver pentru Centrul de Instruire al Universitatii din Toronto

Amplasata intr-o zona impadurita din Mississsauga, Ontario, cladirea Centrului de Instruire al Univeritatii din Toronto este compusa din mai multe volume, ce definesc spatiul curtii din campus un nou centru de interes pentru viata studenteasca. Proiectul realizat de echipa de arhitecti de la Perkins + Will a primit certificare LEED Silver.
Atunci cand conducerea Universitatii din Toronto si a manifestat dorinta de a avea o cladire care sa respecte principiile arhitecturii durabile, echipa de specialisti a venit cu propunerea de a crea o institutie de invatamand multi-functionala care sa foloseasca energie din surse regenerabile si a carei arhitectura sa se potriveasca cu frumusetea cadrului natural inconjurator. Complexul este alcatuit din trei volume suprapuse, avand sali de clasa cu suprafete variate, in functie de cerintele cursurilor, printre care si sali speciale destinate schimbului de experienta si al proiectelor facute in colaborare. Centrul are si doua sali de lectura una cu 500 de locuri si alta cu 350 de locuri. Spatiile de odihna de la exterior, impreuna cu noile trasee si spatii pentru intalniri par ca sunt o prelungire a zonelor interioare din foaierele Centrului, menite sa ii incurajeze pe studenti sa interactioneze, sa discute si sa colaboreze.
Nuantele pamantii si verzi ale placajului exterior din cupru rezoneaza cu verdele copacilor din imprejurimi si panourile din lemn de pe fatadele Centrului Academic Hazel McCallion din apropiere. Arhitectii au ales cuprul cu patina pentru a se asigura ca volumul geometric al constructiei se va insera cu usurinta in cadrul natural inconjurator. In aceeasi masura au gandit ca odata cu trecerea timpului cladirea va imbatrani asemeni studentilor care ii trec pragul. La interior, a fost preluat materialul si folosit ca placaj pentru pereti sau la realizarea parapetilor din zonele comune.
Pentru crearea unei cladiri eficienta energetic, arhitectii au inclus panouri fotovoltaice in peretele cortina de pe fatada sudica, un sistem de racire/incalzire geotermal, au suplimentat termoizolatia si au propus un acoperis gradina. Apa de ploaie este colectata, procesata si refolosita in cadrul cladirii. Spatiile sunt luminate si ventilate natural prin intermediul unor vitraje generoase, atent pozitionate pe fatade astfel incat sa nu conduca la o supra-incalize a interioarelor.
Cladirea Centrului de Instruire este spatioasa si aerisita, oferind studentilor o legatura directa cu mediul natural din campus si un spatiu placut in care sa studieze.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa