Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Primul stadion din lume construit din lemn

Biroul Zaha Hadid Architects va construi primul stadion de fotbal din lume realizat din lemn, in Gloucestershire, Anglia, pentru clubul de fotbal Forest Green Rovers. Arhitectii au obtinut de curand autorizatia de construire pentru ceea ce si-au propus sa fie cel mai "verde" stadion de fotbal din lume.
Primul stadion din lume construit din lemn

Cu o capacitate de 5.000 de locuri, viitorul stadion va fi construit din lemn din surse sustenabile si alimentat doar cu energie regenerabila. Va fi acoperit cu o membrana transparenta care va permite trecerea luminii naturale si va minimaliza umbrele care ar putea sa le distraga jucatorilor atentia in timpul meciului.

Aceasta a fost a doua incercare a arhitectilor de a obtine acordul autoritatilor din Stroud, dupa ce au castigat in 2016 competitia pentru proiectarea noului stadion al echipei din liga a doua. Propunerea initiala a fost blocata in consiliul local in iunie 2019, pe fondul ingrijorarilor privind insuficienta masurilor compensatorii pentru pierderea spatiilor verzi pe care urma sa fie construit stadionul, dar si zgomotul si aglomeratia pe care un astfel de proiect le-ar crea in vecinatatea unor catune istorice ale Angliei. In urma unor modificari aduse proiectului original, primul stadion din lume construit din lemn a primit unda verde la finele anului trecut.

"Importanta utilizarii lemnului nu consta doar in faptul ca este un material natural, ci si in acela ca are un continut foarte mic de carbon - cel mai mic pe care il poate avea un material de constructii. Noul nostru stadion va avea cel mai mic continut de carbon dintre toate stadioanele lumii. Va fi cu adevarat cel mai verde stadion din lume", a spus Dale Vince, presedintele clubului de fotbal si fondatorul companiei de energie verde Ecotricity, cu ocazia lansarii competitiei de design, noteaza Dezeen.

Forest Green Rovers a fost numit deja de catre FIFA cel mai verde club de fotbal din lume. Jucatorii au adoptat o dieta vegana pentru a-si reduce amprenta de carbon, terenul este irigat cu apa de ploaie reciclata, iar proiectoarele functioneaza cu energie generata de panouri solare. O masina de tuns iarba electrica foloseste tehnologie GPS pentru a tunde automat peluza, iar iarba taiata ajunge la fermierii locali care o folosesc la acoperirea solului.

 

Foto: Negativ

 

C.S.

Primul stadion din lume construit din lemn
Primul stadion din lume construit din lemn
Primul stadion din lume construit din lemn
Primul stadion din lume construit din lemn

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva