Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Prima fabrica de mozaic ceramic din Romania porneste productia cu o investitie europeana

Prima fabrica de mozaic ceramic din Romania porneste productia cu o investitie europeana

Proiect Mozaic este prima companie din Romania care demareaza productia de mozaic ceramic sub finantare europeana, avand statut juridic de intreprindere sociala. Fabrica are o suprafata de 300 de metri patrati, fiind dotata cu utilaje italiene de ultima generatie, configurate pentru o capacitate de productie de 4500 mp de mozaic pe luna.

 

Realizarea acestui tip de produs implica un grad mare de manufacturare, fapt ce necesita abilitati speciale ale angajatilor, dar si o viziune artistica in ceea ce priveste designul. In fabrica se vor realiza atat mozaicuri de serie, dar si concepte premium, care se vor construi pe comanda, impreuna cu designeri specializati.

 

“Suntem in faza de testare a linei de productie, care se va finaliza in cateva saptamani. Dupa aceasta perioada vom incepe realizarea de placi de mozaic in serie. Discutam cu marii retaileri din zona de constructii pentru a incepe comercializarea de mozaic produs in Romania. Investitia noastra se bazeaza pe un proiect cu fonduri europene, iar in planul de dezvoltare a intreprinderii se are in vedere ca pana la finalul lui 2013 sa realizam o cifra de afaceri de aproximativ 1.250.000 RON”, declara Simona Carobene, administratorul companiei Proiect Mozaic.

 

Proiectul este dezvoltat de Fundatia Dezvoltarea Popoarelor si este confinantat prin fonduri europene, avand o valoare de 435.000 RON. In prima faza, in fabrica de mozaic se vor crea 12 locuri de munca pentru tineri cu varste cuprinse intre 20 si 23 de ani, cu probleme de integrare sociala. “Avand aceasta implicare sociala, fabrica de mozaic are statut de unitate protejata, care beneficiaza de sprijinul Legii 448 din 2006. Aceasta lege obliga fiecare companie, care are peste 50 de angajati, sa angajeze persoane cu handicap (un procentaj de 4%) sau sa plateasca o taxa statului. O treia varianta pentru o astfel de companie ar fi sau sa achizitioneze bunuri si servicii de la o unitate protejata, cum este societatea dezvoltata de noi. Aici avem in vedere atat marii retaileri din zona constructiilor, dar si distribuitori mai mici, care au 50 de angajati”, precizeaza Simona Carobene.

 

Demararea acestei actiuni face parte dintr-un proiect mai amplu al Fundatiei Dezvoltarea Popoarelor, care se numeste „Parteneriate active pentru dezvoltarea economiei sociale”, si se va derula in perioada iulie 2010- iunie 2013. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de interventie 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale”.

Proiectul are ca obiectiv general dezvoltarea unor noi modele de economie sociala la nivelul a 4 Regiuni din Romania (Bucuresti-Ilfov, Vest, Nord-Vest si Sud–Muntenia), in scopul facilitarii accesului a 240 de persoane excluse sau expuse riscului de excluziune sociala pe piata muncii si al promovarii unei societati incluzive.

 

 

 

Prezentare Proiect Mozaic

 

SRL „Proiect Mozaic” ia nastere ca o “intreprindere sociala” a Fundatiei Dezvoltarea Popoarelor (FDP), in luna martie  2012,  multumita unui proiect finantat de Fondul Social European.

 

Proiectul, inca in desfasurare, este implementat in 4 regiuni ale Romaniei, si are ca obiectiv dezvoltarea unor activitati cu scopul sustinerii integrarii sociale si profesionale a persoanelor care traiesc in conditii dificile si au diferite dizabilitati.  Ideea acestui proiect s-a nascut de la intalnirea cu unii copii aflati in situatie de abandon. FDP, de 15 ani, in special in zona Bucuresti, lucreaza cu un grup special de beneficiari: este vorba de tineri care au trait multi ani in orfelinate si care acum mai mult de 10 ani au fost primiti in case familiale, gestionate de FDP in colaborare cu Fundatia  AVSI (ONG italiana).

Acesti tineri, de circa 2 ani au inceput un parcurs de autonomie catre o viata independenta, atat din punct de vedere locativ cat si din punct de vedere profesional.  In ce priveste viata independenta, tinerii nu sunt mereu in masura sa faca fata tuturor responsabilitatilor si de aceea, FDP, multumita si sustinerii AVSI, continua si astazi, desi tinerii sunt cu totii majori, prin intermediul unor operatori sociali, sa-i insoteasca pe tineri in acest parcurs.  In ce priveste munca, daca unii dintre ei, din pacate o mica parte, au reusit sa se integreze in campul „normal”-sa-l numim asa- al muncii (unul este casier la un supermarket, altii lucreaza in sectorul curateniei), majoritatea dintre ei, din diferite motive, nu reuseste. 

Din acest motiv, FDP a decis sa inceapa activitati profesionale protejate, atat la Bucuresti cat si in alte orase unde se desfasoara proiectul, cu alte persoane in dificultate.

Initial au fost create „ateliere protejate”, fundamentale pentru un drum de educatie pentru munca. In aceste ateliere se desfasoara munci de asamblare foarte simple, in colaborare cu firme locale sau se realizeaza produse de artizanat: in Bucuresti si Targoviste tablouri tip fresca (tablouri de lemn si ghips, pe care sunt reproduse imagini); la Cluj ”papusi vii” si farfurii de lemn; la Arad felicitari.

 

1men

 

Intre timp, multumita sustinerii numerosilor parteneri, atat din Italia (prin proiectul FSE s-au desfasurat 3 schimburi de experienta in Italia care au dat posibilitatea de a vizita 18 cooperative sociale), cat si din Romania (fundamental raportul cu  Confindustria care a permis o legatura cu mediul de afaceri), au fost demarate alte initiative mai importante si, aceasta este adevarata provocare, sustenabile si dupa ce se vor finaliza finantarile europene. 

 

Una dintre acestea este tocmai SRL „proiect Mozaic” care a luat nastere din colaborarea cu Luigi Caverni, responsabil al firmelor din grupul Menatwork.

 

Cu Luigi ne-am gandit la o firma care sa poata realiza un produs frumos, creativ, care sa aiba putini concurenti pe piata din Romania si care sa presupuna o componenta manuala importanta (necesara pentru a putea implica in activitate persoanele cu dizabilitati).

 

 Si asa s-a nascut aceasta firma de mozaic, care va fi inaugurata pe 3 mai 2012.  

Proiectul este ambitios, este vorba de o firma adevarata, unde vor lucra persoane in dificultate, cu o istorie de institutionalizare. 

 

2men

 

De aceea,  SRL „Proiect Mozaic” va solicita autorizarea Ministerului Muncii, pentru a fi recunoscuta ca „Unitate  Protejata” (legea 448 din 2006).

 

Aceasta lege obliga fiecare angajator care are peste 50 de angajati sa angajeze persoane cu handicap (un procentaj de 4%) sau, ca alternativa, sa plateasca o taxa Statului sau sa achizitioneze bunuri si servicii de la o unitate protejata.  

 

Obiectivul nostru este acela de a intra pe piata de larga distributie, cu produse sanitare si pentru casa, pentru a continua in acest fel sa oferim tinerilor in timp, posibilitatea unei „munci adevarate”.

 

Bucuresti, 17 aprilie 2012

Simona Carobene

Manager proiect

simona.carobene@fdps.ro

tel. mobil: +40751011783

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România