Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Premieră: O femeie a dat statul francez în judecată pentru poluare... și a câștigat

Judecatorii francezi i-au dat dreptate unei locuitoare a Parisului care a acuzat statul ca nu a luat suficiente masuri pentru a limita poluarea aerului din imprejurimile orasului, intr-un caz care poate constitui un precedent in recunoasterea vinii autoritatilor in ceea ce priveste impactul pe care calitatea aerului il are asupra sanatatii cetatenilor.

Farida, in varsta de 52 de ani, si fiica ei de 16 ani au dat in judecata statul francez dupa ce s-au imbolnavit in timp ce locuiau in cartierul Saint-Ouen, situat in vecinatatea soselelor de centura ale Parisului.

Femeia povesteste pentru o asociatie pentru protejarea mediului, citata de The Guardian ca, de-a lungul anilor, s-a confruntat cu infectii respiratorii, care s-au agravat in timp, in ciuda tratamentelor prescrise de medici. In urma cu trei ani, a fost vazuta de un pneumolog, care i-a spus ca problemele cu care se confrunta sunt legate de poluarea aerului si i-a recomandat sa se mute. Fiica ei a avut la randul ei bronsita atunci cand era mica si ulterior a facut si astm.

Cele doua s-au mutat in cele din urma in Orleans si sustin ca simptomele afectiunilor de care sufereau inainte au disparut.

Cazul deschis la tribunalul administrativ Montreuil, de langa Paris, este primul de acest gen intentat de persoane individuale impotriva statului francez si a beneficiat de sprijinul mai multor grupuri pentru protejarea mediului.

"Statul a gresit pentru ca nu a luat suficiente masuri in ceea ce priveste calitatea aerului", se arata in verdictul judecatorilor, care mentioneaza ca in perioada 2012-2016 nu s-a facut suficient pentru reducerea concentratiilor peste limitele admise ale anumitor substante poluante.


"Este o premiera pentru victimele poluarii. De acum inainte, statul va trebui sa ia masuri eficiente pentru a lupta impotriva poluarii", spune Francois Lafforgue, avocatul femeii.

Pe de alta parte, tribunalul a respins cererea femeii de a-i fi acordate daune in valoare de 160.000 de euro, argumentand ca nu se poate stabili o legatura directa intre problemele de sale sanatate si greselile statului.

"Este o decizie istorica pentru cei 67.000 de francezi care mor prematur in fiecare an din cauza poluarii aerului. Astazi, victimele poluarii, la fel ca cele ale pesticidelor, nu ar trebui sa se teama sa mearga in justitie pentru a-si apara sanatatea" a declarat Nadir Saïfi, vicepresedinte al organizatiei Ecology Without Borders.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România