Patiserie frantuzeasca in centrul Lisabonei

La jumatatea drumului dintre gradinile Principelui Real si Gradina Botanica, veti putea gasi la parterul unei cladiri datand din secolul al XVIII-lea cea mai specializata patiserie frantuzeasca din Lisabona, denumita „Poison d’Amour”.
S-a decis ca arhitectura sa preia rolul de generator al unui dialog discret intre toate luminile si culorile si mai ales intre non-culori, conturand astfel un decor pentru produsele deosebite (care in sine sunt elemente foarte colorate) un cadru neutru in care acestea sa fie puse in valoare.
Arhitectii de la biroul 71 Arquitectos au propus crearea unei centuri, separata de orice element al structurii originale astfel ca toate elementele, peretii, tavanele si pardoselile au fost vopsite in negru mat, lasand vizibila doar piatra de calcar cu care este placat arcul din zona de intrare. Centura de un alb stralucitor inconjura toate spatiile, creand astfel o reflexie intre diferitele compartimente si permitand in acelasi timp, orice interventie menita sa decoreze suplimentar spatiul. Aceasta placare suplimentara a permis ascunderea traseelor de instalatii si alte detalii care altfel ar fi implicat timp si costuri suplimentare pentru decuparea si refinisarea peretilor existenti. Toate elementele de tamplarie au fost inlocuite cu profile metalice mult mai suple si fara grinzi, permitand obtinerea unei legaturi mult mai bune intre spatiul interior si cel exterior.
Patiseria se dezvolta pornind de la un hol de intrare, impartit cu ajutorul unui arc. Perpendicular pe fatada a fost pozitionat standul cu produse pe o piatra de calcar „tiger skin”. In aceasta camera se poate admira varietatea sortimentelor de produse, de la micile prajituri pana la biscuiti multicolori, ce pot fi servite in salonul de ceai din stanga.
Din zona bufetului se poate admira gradina si terasa care se deschide catre Gradina Botanica, tot de aici facandu-se legatura si cu bucataria-laborator, grupurile sanitare si zona de depozitare.
Spatiile destinate grupurilor sanitare, vestiarelor si depozitarii au fost placate cu gips-carton hidrofug si finisate cu vopsea pe baza de email asigurandu-se o curatare si o igienizare mai rapida. Pardoselile din zonele destinate clientilor au fost finisate cu vopsea epoxidica mata. Pardoselile din bucatarie, depozitare si vestiar sunt din rasina auto-nivelelanta iar inchiderile sunt din gips-carton. Bancile si blaturile sunt acoperite cu placi din piatra de calcar.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa







7. Aranjamente florale cu crizanteme și tufănici
Aceste flori, specifice toamnei, rezistente, cu eflorescență colorată și bogată, sunt perfecte pentru a decora grădina, terasa sau casa. Vor fi un element plin de vitalitate, care îți va încânta privirea și te va înveseli. Pot fi folosite independent sau ca elemente de design în aranjamente mai complexe.
8. Decoruri cu boluri, felinare și lumânări
Decorații deosebite pot fi o obținute, integrând în compoziții boluri cu desene de toamnă, transparente sau în formă de dovleac, felinare de dovleac sau de metal, lumânări de diferite forme, grosimi și înălțimi. Aceste elemente vor fi perfecte pentru a lumina serile sau a fi pregătit pentru Halloween.
9. Decorații cu animale
Printre animale ce pot fi integrate în decorurile de toamnă avem: arici, veverițe, șoricei, vulpi, bursuci, lilieci. Câteva figurine cumpărate de-a gata sau chiar confecționate din plastilină sau lemn sunt o alegere foarte potrivită pentru a completa decorul reușit al unei amenajări de toamnă.
Toamna este un moment excelent pentru a cumpăra, folosi și chiar confecționa singuri câteva decorații de toamnă, care să înfrumusețeze și dă înveselească un pic atmosfera. Magazinele și natura ne oferă resurse minunate, de care merită să profităm din plin!

2. Decoruri cu conuri de brad
Un alt element ce oferă numeroase posibilități de a beneficia de decoruri deosebite de toamnă sunt conurile de brad. Le poți face o ghirlandă, le poți combina cu frunze ruginite sau dovleci ornamentali, le poți colora și așeza pe o tavă, alături de fructe, poți construi din ele un brăduț etc.
3. Decorații cu fructe de toamnă
Toamna este sezonul strângerii recoltelor. De aceea din nicio casă nu ar trebui să lipsească un coș mare cu mere, pere, prune, gutui, amestecate cu frunze uscate de stejar, conuri de brad, nuci, alune, castane.
4. Decorații cu spice de grâu
Un alt element, care merge foarte bine pentru decorurile de toamnă, sunt snopii și ghirlandele de spice de grâu. Pentru un plus de varietate și culoare le poți combina cu flori și dovleci ornamentali.
5. Decoruri cu baloți de paie și frunze
Toamna frunzele au un colorit minunat. Poți regăsi diverse nuanțe de verde, portocaliu, aramiu, galben, roșu. O amenajare exterioară cu un baloți de paie, cu coșuri pline de dovleci, buchete de frunze uscate și crizanteme, îmbinate cu măiestrie și cu talent, poate reprezenta un minunat punct de atracție pentru grădina, terasa ta sau livingul tău.
6. Perdele de frunze uscate
Dacă vrei să dai puțină veselie unei camere sau geamului, poți realiza superbe șiraguri de frunze uscate sau chiar o perdea din ele. Perdeaua poate fi folosită singură sau ca fundal pentru un decor mai amplu.