Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Pardoselile laminate de la A la Z. De la productie, la intretinere

Pardoselile laminate de la A la Z. De la productie, la intretinere

Ce sunt pardoselile laminate? Din ce anume constau? Cum sunt realizate? Ce trebuie avut în vedere la prelucrarea lor? Cum se întreţine şi se curăţă laminatul? E imposibil să nu vă fi preocupat măcar o dată aceste subiecte, dat fiind că laminatul reprezintă unul dintre cele mai folosite materiale pentru acoperirea pardoselilor. Iată de ce vă propunem un serial dedicat acestui material.




Generalităţi Chiar dacă laminatul e considerat cel mai recent produs de acoperire a pardoselilor, acest tip de material nu este deloc unul nou. Ideea de a realiza pardoseli din straturi presate de material (model deja larg folosit pentru producţia de uşi, bancuri de lucru şi tăblii de mese) a aparţinut companiei suedeze Perstorp AG, care a realizat încă din 1977 prima pardoseală laminată din straturi de HPL.

Prima pardoseală laminată a fost prezentată în Germania la Târgul Domotex din 1991. Ce a urmat a fost o creştere razantă a cererii, astfel încât în scurt timp acest produs a devenit bine consolidat pe piaţă. Având numai în Germania o producţie anuală de circa 84 milioane de metri pătraţi, laminatul nu mai poate fi defel ignorat din peisajul pieţei pardoselilor. Printre calităţile care au condus la acest rezultat amintim rezistenţa, întreţinerea uşoară, multitudinea posibilităţilor de realizare a suprafeţelor şi nu în ultimul rând montarea facilă.


Tipuri de pardoseli laminate

În esenţă se poate spune că pardoselile laminate constau dintr-un suport, pe care e aplicat un strat decorativ din răşini întărite.

În funcţie de suprafaţă, pardoselile laminate  se împart in 2 grupe principale: grupa pardoselilor laminate clasice cu suprafaţa aparentă melaminată respectiv cea a noii generaţii de laminat, cu suprafaţa acrilică. Pe lângă factorii de producţie relevanţi pentru industrie precum viteza de fabricare, mărimea şarjelor sau flexibilitatea, diferitele metode de producţie generează felurite calităţi ale materialului finit.


Pardoseli laminate pe bază de melamină 

Suprafaţa pardoselilor laminate pe bază de melamină constă din mai multe straturi subţiri de hârtie impregnată cu răşini melaminate termoreactive. Pardoselile laminate pe bază de melamină se caracterizează prin suprafaţa lor dură, rezistentă la uzură şi la foc. În plus, aceasta rezistă la chimicale, apă şi soluţii organice. Grupei pardoselilor laminate pe bază de melamină îi aparţin variantele HPL, CPL, DPL şi CML.

HPL - High Pressure Laminate

Pardoselile laminate obţinute prin presarea straturilor de material la presiune înaltă (HPL - High Pressure Laminate) reprezintă varianta clasică în domeniu. Realizarea lor implică un proces cu 2 etape.



1) În prima etapă de producţie, straturile de materiale (stratul aparent, hârtia decorativă şi cea de tip Kraft) impregnate în prealabil cu răşini melaminate, sunt presate timp de 20-50 minute la o presiune de 70-100 bari şi o temperatură de 130-150 grade Celsius. În general, pardoselile HPL sunt prelucrate în prese cu unul ori mai multe etaje.

2) În a doua etapă de producţie laminatul este încleiat împreună cu suportul şi un strat inferior, rezultând pardoseala HPL propriu-zisă.

Pardoselile laminate tip HPL sunt relativ pretenţioase sub aspectul fabricării şi de aceea sunt de regulă şi mai scumpe. Comparativ cu celelalte variante de laminat, ele prezintă o rezistenţă sporită a canturilor dar si la presiune ori lovire. Iată de ce utilizarea lor preponderentă priveşte spaţiile cu solicitări deosebite. 


CPL – Continuous Pressure Laminate

Asemenea laminatului de tip HPL descris anterior, varianta obţinută prin presare continuă (CPL – Continuous Pressure Laminate) constă dintr-o serie de straturi impregnate de hârtie tip Kraft respectiv decorativă, presate între ele în condiţii de presiune şi căldură. Apoi, pentru a obţine pardoseala laminată propriu-zisă, materialul astfel prelucrat este încleiat pe un suport. Procesul de fabricaţie al laminatului CPL are loc la prese cu bandă dublă acţionate continuu şi presupune un timp de presare de 30-60 secunde. 


DPL – Direct Pressure Laminate

Cu o cotă de piaţă de peste 80%, laminatul obţinut prin presarea directă a tuturor straturilor componente (DPL) reprezintă varianta cea mai utilizată.  

La realizarea pardoselilor laminate de tip DPL, toate elementele constitutive (stratul aparent, hârtia decorativă, suportul şi gegenzug) sunt presate laolaltă într-o singură etapă de lucru. Procedura de presare presupune un timp de doar 12-40 secunde, o presiune de 20-60 bari, o temperatură de 160-200 grade Celsius şi se desfăşoară în prese cu un singur etaj.




Având în vedere că fabricarea lor nu reclamă decât o singură etapă de lucru, modelele DPL sunt mai accesibile ca preţ comparativ cu pardoselile laminate tip HPL. 


CML – Continuous Multilayer Laminate

În cazul pardoselilor laminate de tip CML, procesul de fabricaţie presupune presarea aceloraşi straturi componente ca şi la varianta DPL, tot într-o singură etapă de lucru, dar folosind însa o presa cu bandă dublă, în procedeu de lucru continuu. Rezistenţa la uzură e sporită de introducerea încă unui strat de hârtie de mari dimensiuni, situat între suport şi hârtia decorativă.    

Pardoseli laminate pe baza acrilică

Cele mai recente dezvoltări ale pardoselilor laminate se bazează în primul rând pe suprafeţele aparente din răşini acrilice. Pentru beneficiar, ele nu se deosebesc cu nimic de variantele clasice pe bază de melamină. Având în vedere însă coeficientul de transfer termic mai scăzut, suprafeţele aparente acrilice sunt mai calde. În plus, elasticitatea superioară a suprafeţei aparente diminuează sunetul de păşire. Grupei pardoselilor laminate pe bază acrilică îi aparţin variantele EPL, PDL dar şi pardoselile cu folie caşerată. 


EPL – Electrobeam Pressure Laminate

Laminatul obţinut prin presare la radiaţii electronice este o pardoseală cu suprafaţă acrilică întarită prin acţiunea radiaţiei electronice. Asemeni modelului HPL, acest tip de pardoseală laminată se realizează industrial în două etape de producţie.



1) În prima etapă de producţie, hârtia decorativă e îmbibată cu răşini acrilice lichide şi apoi întărită prin expunere la radiaţii electronice, fără a fi supusă însă presiunii ori căldurii. Gradul de strălucire al suprafeţei şi structura acesteia vor fi determinaate prin aşa numitele folii de contur.

2) În cea de-a doua etapă de producţie, hârtia decorativă întărită deja în prealabil este lipită de suport prin presare continuă.


Deoarece această procedură nu presupune recurgerea la presiuni înalte şi căldură, ea nu necesită nici timpi de răcire. Astfel, se poate recurge în scurt timp la operaţiunile de formatare, profilare şi împachetare.


PDL – Printed Direct Laminate

În cazul laminatului imprimat direct, stratul decorativ este aplicat nemijlocit pe suport (MDF/HDF) prin printare indirectă, directă ori digitală. Acest procedeu exclude utilizarea hârtiei decorative impregnate cu răşini, tipică celorlalte pardoseli laminate. Suprafaţa aparentă e protejată prin intermediul lacurilor. Prin renunţarea la hârtie, costurile logistice sunt mai mici, economisindu-se în primul rând cele aferente transportului şi depozitării acesteia.




Pardoseli laminate cu folie caşerată

Ideea acoperirii suprafeţei aparente cu folie provine din industria mobilei unde e utilizată pentru zonele mai puţin pretenţioase, precum pereţii din spate ai pieselor de mobilier. Datorită dezvoltării utilajelor şi tehnologiei lacurilor, azi se poate recurge la  acest procedeu şi pentru finisarea pardoselilor. Din perspectiva metodei de întărire, fabricarea pardoselilor laminate cu folie caşerată are loc analog variantei de laminat EPL.




1) În prima etapă de producţie sunt fabricate foliile, hârtia decorativă fiind impregnată cu răşini acrilice, lăcuită şi întărită sub acţiunea razelor ultraviolete

2) În cea de-a doua etapă de producţie, foliile sunt lipite de materialul suport prin caşerarea pe rolă rece, caldă ori la presă plană.

În cadrul acestei proceduri se utilizează în esenţă două tipuri de folii de finisare

- preimpregnatele, adică hârtiile decorative impregnate înaintea lăcuirii şi expunerii la presiune

- hârtiile decorative impregnate după expunerea la presiune şi lăcuite în final.


Structură

Colectivele de cercetare ale producătorilor au dezvoltat de-a lungul timpului cele mai diferite variante de pardoseli laminate. În esenţă, acestea se deosebesc în privinţa suprafeţei aparente şi a procesului de fabricaţie. Totuşi, structura lor respectă în mare următoarea schemă de trei straturi constitutive: stratul de uzură, suportul, stratul inferior. Dacă este necesar, pe partea inferioară a laminatului se poate aplica şi un strat de fonoizolare a zgomotului produs la păşire.




Stratul de uzură

Pardoselile laminate sunt uşor de întreţinut, robuste şi disponibile în nenumărate modele. Meritul pentru aceste calităţi îl are înainte de toate structura suprafeţei situate deasupra suportului, adică stratul de uzură.

Structura componentă a acestuia se deosebeşte în funcţie de procedeul de fabriare al pardoselii laminate în cauză.


În cazul variantelor HPL şi DPL, (multi)stratul de uzură constă din suprafaţa aparentă ce este presată pe hârtia Kraft împreună cu hârtia decorativă şi, dacă e necesar, cu eventualele straturi existente sub aceasta.   

La EPL şi pardoselile cu folie caşerată stratul de uzură constă din hârtie decorativă impregnată cu răşini acrilice sau asemănătoare, întărită apoi prin expunere la raze electronice, UV ori printr-un alt procedeu.


Stratul superior al laminatului cu imprimare directă (PDL) se compune din diferite straturi de vopsea ori lacuri, aplicate prin printare directă, indirectă ori digitală.


Stratul aparent

Stratul aparent influenţează mult rezistenţa la uzură a pardoselii laminate. El constă din fibre de celuloză îmbibate în răşini acrilice şi alţi aditivi presăraţi, de regulă corund. Mulţi producători de laminat lucrează şi cu aşa-numitele straturi aparente lichide. În aceste cazuri se recurge la o procedură specială de introducere a corundului în soluţia de impregnare a hârtiei.


Răşini melaminate formaldehidice / Răşini MF

Răşinile melaminate formaldehidice aparţin grupei aminoplastelor. După întărire, ele devin duroplastic, adică un material sintetic nedeformabil. Datorită durităţii suprafeţei, greutăţii reduse, rezistenţei la chimicale şi la abraziune, hârtiile impregnate cu răşini melaminate formaldehidice sunt adesea utilizate ca suprafeţe decorative şi de protecţie.


Răşini acrilice

Sub titulatura răşini acrilice sunt reunite răşinile sintetice pe bază de acizi acrilici şi / sau acizi metacrylici. Prin adăugarea de reactivi (întăritori) respectiv prin expunere la raze UV sau altă radiaţie energetică, răşinile acrilice se întăresc. Calităţile noului material astfel obţinut depind în esenţă de compunerea răşinii şi de densitatea reţelei interconectate.


Corundul

Corundul – cunoscut şi drept oxid de aluminiu ori alumină – este considerat al doilea metal ca duritate după diamant. Rezistenţa la abraziune a pardoselii laminate se determină dealtfel după procentajul de corund conţinut în stratul de uzură. De regulă se folosesc particule cu dimensiuni de la 10 la 80 micrometri. Particulele mai mici nu au o rezistenţă suficientă la uzură, iar cele mai mari prezintă o structură granuloasă şi aspră ce se răsfrânge în mod negativ asupra calităţilor optice ale laminatului.


Hârtia decorativă

Hârtia decorativă este o hârtie specială, imprimată prin procedura rotoheliografică cu modelele dorite (reproduse fototehnic în prealabil).


Hârtia Kraft

Hârtia Kraft este o hârtie impregnată cu răşini şi care în procesul de producţie este intercalată între hârtia decorativă şi suport. Ea optimizează duritatea suprafeţei aparente şi rezistenţa la lovire a pardoselii laminate finite.


 Reprezentare schematică a procesului de fabricaţie


DPL
HPL
EPL
FOLIE FINALA
PDL
Imprimare decorativa pe hartie
Imprimare decorativa pe hartieImprimare decorativa pe hartieImprimare decorativa pe hartieImprimare decorativa pe placa suport
Impregnare şi acoperire cu răşină pe bază de melaminăImpregnare şi acoperire cu răşină pe bază de melaminăImpregnare şi acoperire cu răşină acrilicăImpregnare şi acoperire cu răşină acrilicăLacuire


ÎntărireÎntărireÎntărire
Lipirea prin presare a stratului aparent, hârtiei decorative, suportului şi stratului inferior
Lipirea prin presare a stratului aparent, hârtiei decorative, suportului şi stratului inferior



Răcire şi condiţionareRăcire şi condiţionare



Caşerare pe suportCaşerare pe suportCaşerare pe suport
Formatare, profilare şi împachetareFormatare, profilare şi împachetareFormatare, profilare şi împachetareFormatare, profilare şi împachetareFormatare, profilare şi împachetare


Va urma. Material realizat cu sprijinul Asociatiei Montatorilor de Pardoseli din Romania

AMPR - Asociatia Montatorilor de Pardoseli din Romania
AMPR - Asociatia Montatorilor de Pardoseli din Romania
Sediu principal: Bucuresti
Antreprenor


Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.