Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Pardoselile laminate de la A la Z. De la productie, la intretinere (ultima parte)

Pardoselile laminate de la A la Z. De la productie, la intretinere (ultima parte)

Preferate de foarte multi utilizatori finali datorita pretului lor redus si a intretinerii facile, pardoselile laminate respecta o multime de criterii pe care e bine sa le cunoasteti atunci cand va alegeti materialele pentru propria casa. La achizitionarea lor e bine sa cititi atent eticheta si marcajele specifice ale producatorului. Va prezentam mai jos care sunt informatiile ce pot fi incluse pe aceste etichete si cum puteti sa le intelegeti mai bine.



 

Clase de solicitari

Alegerea pardoselilor laminate pentru un domeniu de utilizare specific se poate face in functie de marcajele referitoare la „clasa de solicitari”. Astfel, prima cifra din codul acesteia face diferenta intre zonele locuibile si cele comerciale: clasa 2x indica spatiile domestice (reprezentate suplimentar prin ideograma unei locuinte unifamiliale) iar 3x spatiile comerciale, notatie care poate fi insotita de imaginea stilizata a unei cladiri de birouri. In ceea ce priveste cea de-a doua cifra, ea desemneaza sensibilitatea la uzura a pardoselii, iar numarul se refera la cate persoane pot face zilnic trafic pe zona cu acoperirea laminata respectiva. In total exista 7 clase de solicitari, gradul cel mai inalt de rezistenta a pardoselilor laminate fiind de 34 (aeroporturi, centre comerciale, scoli).


Clasificarea pardoselilor laminate se realizeaza conform sistemului expus in normele EN 685. Astfel, rezistenta la uzura nu reprezinta singurul criteriu de calitate. Mai sunt luate in considerare si rezistenta la pete, la miscarea unor scaune de birou (cu role), rezistenta la lovire, rezistenta la scrum de tigara etc.



Clase de rezistenta la abraziune

Rezistenta la abraziune a pardoselii laminate (AC1 pana la AC6) se determina conform EN 13329, prin intermediul testului Taber Abraser. Acesta se bazeaza pe testarea cu un dispozitiv cu doua role abrazive, ce sunt presate cu o forta predefinita pe materialul supus testarii. Determinarea clasei de rezistenta la uzura prin abraziune a pardoselii laminate se face in functie de numarul de rotiri complete necesare pentru a imprima o urma clara de frecare pe suprafata materialului verificat.



Clasa de rezistenta la impact (IC)

Clasa de rezistenta la impact (Impact Class) se refera la rezistenta la lovire a suprafetei, stabilind de exemplu cum se comporta suprafata in cazul caderii unor obiecte pe ea. Valorile se obtin evaluand rezultatele testului cu cea mai mica, respectiv cea mai mare bila, in final pardoseala laminata fiind incadrata in clasa IC 1, IC2 ori IC 3.



Rezistenta la patare

Prin procedeul descris in EN 438 se determina rezistenta la patare a pardoselii. In esenta, suprafata melaminata nu este afectata de petele cauzate de substantele utilizate in gospodarie.


Rezistenta la scrumul de tigara

Pardoselile laminate nu sunt sensibile la scrum de tigara, nici daca acesta e inca aprins. Gradul lor de rezistenta la acest factor se determina cf EN 438-2.


Rezistenta la mutarea mobilierului

Comportamentul pardoselii la eventuale mutari de mobilier se determina cf. EN 424. De la clasa de solicitari 23 in sus nu sunt permise in timpul testarii niciun fel de urme vizibile de deteriorari.


Rezistenta la mobilierul de birou (cu role)

Pardoselile laminate nu prezinta nicio modificare ori deteriorare vizibila in urma testarii adecvarii lor la utilizarea mobilierului de birou conform procedurii expuse in EN 425.



Clasa de rezistenta la foc

In UE sunt aplicabile 2 normative de rezistenta la foc: DIN 4102 si normele europene armonizate DIN EN 13501.


Zone cu cerinte crescute de rezistenta la foc

In unele spatii exista cerinte speciale in privinta rezistentei la foc a pardoselilor (cinematografe, teatre, centre comerciale, hoteluri, cladiri publice). In atare situatii, orice producator are obligatia de a emite certificate ori rapoarte de expertiza referitor la comportamentul la foc si emisiile respectivei pardoseli.

Noi va recomandam sa consultati organele locale abilitate (pompierii) in vederea determinarii cerintelor de ignifugare inaintea comandarii unui material anume.


Comportamentul electrostatic

La pasirea pe pardoseala poate avea loc fenomenul de incarcare electrostatica, mai ales in conditiile unei umiditati scazute a aerului, lucru sezonului rece. Corpul omenesc se poate incarca cu pana la 30.000 V, aceasta tensiune fiind descarcata la atingerea unor elemente legate la pamant (calorifere ori aparate electrice). Undele generate cu acest prilej sunt detectabile de la o tensiune de 2000 V in sus. Desi sus-amintita incarcare electrostatica e inofensiva pentru corpul uman, ea poate conduce la deteriorarea aparatelor electronice.

Un alt fenomen nedorit generat de incarcarea electrostatica consta in atragerea si legarea prafului existent in aer.


Pardoselile antistatice...

...sunt cele care induc la pasire o tensiune maxima de 2000 V, valoare la care este exclusa deteriorarea echipamentelor electronice din cauze imputabile electricitatii statice. (Unele versiuni de pardoseli laminate ating chiar o tensiune maxima de 1000 V). Efectul antistatic al pardoselilor laminate se obtine fie prin adaosul de substabnte antistatice in stratul superior ori in hartia decorativa, fie prin adaugarea unor straturi antistatice suplimentare, respectiv in cazul variantelor HPL – CPL, prin straturi adezive special folosite in acest scop. Alternativ, exista posibilitatea folosirii unor straturi inferioare ori suport antistatice.


Caracteristici antimicrobiene

Prin tratarea antimicrobiana a pardoselilor laminate, bacteriile si fungii sunt neutralizate la timp, fiind simtitor redus riscul aparitiei infectiilor, locatarii spatiilor respective beneficiind astfel de un mediu mult mai igienic.


Rezistenta la alunecare

Cf. EN 14041 pardoselile trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte de siguranta, intre care se numara mai ales capacitatea antiderapanta. Aceasta inseamna un coeficient de frecare dinamica de cel putin 3 (masurat cu pardoseala in stare curata si uscata), caz in care producatorul poate folosi notatia DS. Daca aceasta valoare nu poate fi obtinuta, producatorul e obligat sa inscriptioneze produsul cu marcajul NPD (No Performance Declared).   


Clasa de siguranta la alunecare

Zonele de lucru cu un grad ridicat de pericol de alunecare reclama aplicarea unor pardoseli antiderapante. Gradul de performanta al acestora se determina cf. DIN 51130, fiind clasificate de la R 9 la R 13 (cel mai performant).


Adecvarea pentru spatiile umede

In general, in spatiile cu umiditate ridicata precum baile, aplicarea pardoselilor laminate e contraindicata, data fiind umflarea suportului lemnos. Totusi, unii producatori ofera solutii speciale, ce permit montajul pardoselilor laminate si in zonele umede, suportul lor lemnos fiind in prealabil tratat hidrofob. Alternativ, exista posibilitatea folosirii in locul lemnului a materialelor sintetice, precum PVC-ul. In fine, pentru a nu ajunge niciun pic de apa sub lamele, rosturile de dilatatie necesare la montajul flotant trebuie perfect etansate.


Incalzire prin pardoseala

In cazul sistemelor de incalzire prin pardoseala, caldura uniforma radiata de jos asigura o repartizare echilibrata a temperaturii in mediul ambiant. Pe langa sistemele traditionale care functioneaza prin circularea apei calde, exista versiunile electrice (tot mai des folosite). Ambele variante se preteaza la placarea finala a pardoselii cu parchet laminat.


Clasa de emisii

Continutul de formaldehide al materialului lemnos e impartit pe clasele E1, E2 si E3, clasa E1 prezentand cele mai reduse emisii (de pana la 0,1 ppm, adica sub 0,12 mg la m³ de aer). In multe tari europene, normativele tehnice in vigoare impun folosirea exclusiva a produselor din clasa de emisii E 1 pentru lucrarile de amenajari interioare.


Garantii si certificate

Pe langa criteriul costurilor reduse, comparativ cu alte variante de pardoseli, la achizitionarea parchetului laminat trebuie avute in vedere si alte aspecte, cum ar fi calitatea acestuia si existenta unui impact cat mai redus asupra mediului. De multe ori, cumparatorii sunt convinsi sa opteze pentru variantele calitative si eco datorita faptului ca  producatorii ofera garantii superioare, prezentand si certificatele necesare.


Garantie

Extrem de durabile, pardoselile laminate beneficiaza adesea de garantie extinsa. Perioadele de 25 de ani garantie – sau chiar mai mult – nu mai reprezinta deloc o exceptie, fiind promovate tocmai spre a accentua rezistenta deosebita la uzura, patare si frecare a acestor produse.


Marcajul CE

Marcajul CE (Comunitatea Europeana) este pus ca o asigurare pentru consumatorul final, dar nu trebuie inteles ca un marcaj calitativ. El arata doar ca respectivul produs indeplineste directivele UE, respectiv ca a trecut printr-o procedura de testare certificata.


Material realizat cu sprijinul Asociatiei Montatorilor de Pardoseli din Romania

AMPR - Asociatia Montatorilor de Pardoseli din Romania
AMPR - Asociatia Montatorilor de Pardoseli din Romania
Sediu principal: Bucuresti
Antreprenor

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.