Parca mereu e dezordine? Iata 7 obiceiuri de care ar fi bine sa scapi!

Interioarele regasite in revistele de amenajari arata mereu foarte ordonat si, de fapt, ca si cand nimeni n-ar locui in ele. Putem spune ca lupta cu dezordinea e un obicei bine inradacinat in viata de zi cu zi, usor de indeplinit cand programul nu este prea incarcat, dar o adevarata corvoada atunci cand zilele sunt pline de dimineata pana seara. Iar daca lasi lucrurile de azi pe maine, vei vedea ca parca devine din ce in ce mai greu sa faci fata dezordinii.
Vestea buna este ca, daca o iei pas cu pas, schimbandu-ti niste mici obiceiuri unul dupa altul, vei ajunge sa ai o amenajare ordonata si, mai mult, bine organizata.
Iata, mai jos, ce ar fi bine sa schimbi daca ti se pare ca in casa ta este mereu dezordine:
1) Pusul diverselor obiecte in sertarul ‘cu de toate’
Cu siguranta ca detii si tu un loc pentru maruntisurile sau diversele obiecte din casa ce nu au neaparat un loc al lor. Problemele apar insa cand deja parca s-au adunat atat de multe ca respectivul sertar (pentru ca de cele mai multe ori e vorba despre un sertar) nici nu mai poate fi deschis. Nu e nimic in neregula sa ai un sertar cu de toate, dar cel mai bine ar fi sa separi obiectele intre ele, de exemplu tine suruburile sau nasturii in pungute sau cutiute pe care apoi pune o eticheta. Te va ajuta sa stii de unde sa iei ce-ti trebuie. Cel mai important ramane sa ai grija sa nu umpli prea mult sertarul, sau toata organizarea se va duce de rapa.
2) Nu cureti imediat dupa ce gatesti
Intre a gati si a face mizerie este o linie foarte subtire, insa orice murdarie lasi in urma in timp ce gatesti se curata mult mai usor daca faci asta imediat. Stropii se intaresc si devin pete daca nu ii cureti pe loc, deci efortul tau de a curata se va dubla. In plus, nici daca amani curatenia pentru momentul cand termini de gatit nu e o solutie prea buna, deoarece adesea parca nici nu iti vine sa te mai apuci. Sfatul nostru este sa cureti pe masura ce murdaresti, dar, desigur, vasele greu de curatat pot fi lasate la inmuiat pentru putin mai mult timp.
3) Nu te ocupi de pete imediat ce au aparut
Daca ai prostul obicei de a lasa petele sa se intareasca pe suprafete, atunci ar fi bine sa renunti la el cat de curand. Tine produsele de curatenie la indemana si incearca cat de mult poti sa te mobilizezi.
4) Nu sortezi corespondenta de indata ce o primesti
Corespondenta, de la facturi si scrisori si pana la pliante, poate ajunge rapid o mare dezordine. Nu arunca plicurile si pliantele pe masuta sau etajera de pe hol, ci uita-te peste ele, arunca ce nu e necesar si pastreaza, la loc sigur, ce te intereseaza.
5) Pastrezi o gramada de ziare si reviste pe care nu le-ai citit niciodata
Ziarele si revistele, precum corespondenta, se aduna cu mare usurinta. Daca pastrezi cateva numere pe masuta de cafea nu este nicio problema, dand chiar un aer personal amenajarii, dar daca realizezi ca ai pastrat fiecare numar aparut pe o perioada de cativa ani, atunci mai mult ca sigur ca te lupti cu dezordinea.
6) Amani sa pui la spalat hainele
Spalatul si uscatul hainelor nu este cea mai placuta activitate, si de multe ori o amanam pana cand ramanem fara haine curate in dulap. Incearca, pe cat posibil, sa pui hainele la spalat pe masura ce acumulezi o cantitate suficienta de haine murdare.
7) Arunci hainele si accesoriile pe un scaun
Un obicei cu care toti l-am practicat cel putin o data. E intr-adevar foarte comod sa ajungi acasa, sa te dezbraci si sa iti arunci hainele pe cel mai apropiat scaun, dar daca faci asta cateva zile la rand ai o noua provocare la capitolul facut ordine. Daca totusi pare o misiune imposibila sa iti pui zilnic hainele la loc in dulap, atunci macar asigura-te ca nimic nu ramane pe scaun peste noapte.
Iti uram spor la treaba! Iar daca si tu ai mai multe trucuri de impartasit pentru o casa mai ordonata, impartaseste-ni-le in rubrica de mai jos.