Panouri solare din resturi agricole, ce funcţionează şi fără soare

Tehnologia este dezvoltata de Carvey Ehren Maigue, care studiaza inginerie electrica la Universitatea Mapua din Filipine, si are la baza reziduurile agricole si lumina ultravioleta. Mai exact, conceptul numit AuREUS (Aurora Renewable Energy and UV Sequestration) consta in transformarea resturilor rezultate in urma recoltarii culturilor agricole intr-un material luminescent, care, in combinatie cu o rasina si acoperit cu o pelicula solara, poate valorifica lumina ultravioleta, ce razbate si prin straturile dense de nori, producand o cantitate semnificativa de energie electrica. Practic, lumina UV este absorbita de particulele luminescente si transformata in lumina vizibila.
“Este similar modului in care inspiram oxigen si expiram dioxid de carbon”, explica Maigue, potrivit FastCompany.
Panourile functioneaza si atunci cand nu sunt orientate direct catre soare, pe baza luminii UV ce ricoseaza din obiectele din jur.
Tehnologia poate fi folosita pentru a produce geamuri, pereti sau orice alta parte a exteriorului cladirii.
Un panou prototip de 90x60 cm instalat pe fereastra apartamentului lui Maigue genereaza suficienta energie electrica pe zi pentru a incarca doua telefoane mobile. Dimensionate corespunzator, panourile ar putea acoperi integral necesarul de electricitate al unei cladiri, sustine Maigue. Potrivit acestuia, tehnologia ar putea fi incorporata chiar si in materiale textile.
„Daca putem democratiza energia regenerabila o putem aduce mai aproape de oameni atat fizic, cat si psihologic. Le-am da sentimentul ca o pot accesa, ca sunt aproape de ea, ca nu trebuie sa fie institutii mari care au capacitatea de a capta energie solara cu acoperisurile lor”, mai spune Maigue.
Tehnologia i-a adus recent lui Maigue primul premiul James Dyson pentru sustenabilitate, in valoare de 35.000 de dolari, fiind aleasa dintre 1.800 de proiecte de un juriu care a apreciat potentialul sau de a revolutiona industria.
In continuare, Maigue intentioneaza sa testeze panourile la o scara mai mare, primul proiect fiind o clinica de pe o insula indepartata care se confrunta frecvent cu pene de curent.