Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

ONU și Universitatea Yale prezintă locuința eco a viitorului: O căsuță care produce electricitate, apă și hrană

Universitatea Yale a colaborat cu Programul pentru Mediu si Programul pentru Asezari Umane din cadrul Natiunilor Unite, precum si cu biroul Gray Organschi Architecture, pentru a proiecta prototipul unei case de mici dimeniuni care isi produce propria electricitate, apa si hrana.
ONU și Universitatea Yale prezintă locuința eco a viitorului O căsuță care produce electricitate apă și

Ecological Living Module (Modulul pentru trai ecologic) este construit in principal din lemn si din alte materiale reciclabile. Pe peretii exteriori au fost atasate jardiniere in care pot fi crescute plante care produc fructe si legume.

Casuta are o suprafata de 22 de metri patrati, organizati in asa fel incat sa acomodeze pana la patru persoane, desi probabil nu in conditii ideale.

Interiorul include o canapea extensibila, o chicineta, o zona pentru luat masa, spatii de stocare, precum si o baie cu dus si o toaleta cu compost. Un mic pod la care se ajunge cu ajutorul unei scari functioneaza ca dormitor. Intreaga locuinta beneficiaza de lumina naturala gratie unui luminator.

Simpla in aparenta, casa eco dispune de mai multe echipamente de inalta tehnologie.

Instalatia de panouri solare de pe acoperis constituie principala sursa de electricitate, iar un sistem pentru colectarea si filtrarea apei de ploaie are rolul de a minimaliza utilizarea acestei resurse naturale. O micro infrastructura agricola, purificarea aerului pe baza de plante si ventilatia incrucisata pasiva sunt alte solutii eco incorporate de Ecological Living Module.

Structura se poate metamorfoza cu usurinta intr-un magazin,daca este nevoie, prin transformarea verandei intr-o tejghea.

Insa principalul rol al constructiei este acela de a genera dezbateri publice si idei noi cu privire la modul in care arhitectii si urbanistii pot proiecta locuinte accesibile pentru un viitor care ne va gasi tot mai multi, in timp ce este limitata utilizarea excesiva a resurselor naturale.

“Sectorul locuintelor foloseste 40% din totalul resurselor planetei si produce mai mult de o treime din totalul emisiilor cu efect de gaze de sera de la nivel global. Prin urmare, toata lumea va beneficia daca facem locuintele mai eficiente, iar facturile vor fi, de asemenea, mai mici”, a spus Erik Solheim, seful UNEP, programul ONU pentru protectia mediului.

Expertii estimeaza ca, pana in 2050, populatia globala, de peste 7,6 miliarde de oameni in prezent, va creste cu un mai mult de un sfert, ajungand asadar la 9,7 miliarde de oameni - multe guri de hranit, multi atomi de adapostit. In conditiile in care numerosi oameni traiesc deja in conditii improprii, idei ca cele intruchipate de Ecological Living Module sunt mai mult decat bine-venite.

 

Foto: UN Environment

 


ONU și Universitatea Yale prezintă locuința eco a viitorului O căsuță care produce electricitate apă și

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva