O veranda sic: idei deco pentru spatii rustice

Terasele si verandele (la tara li se spuna inca prispe) sunt acele parti ale caselor indragite trei sferturi din an: practic niste spatii in aer liber, dar care beneficiaza de adapostul dat chiar de acoperisul casei sau de o copertina rezistenta. Spatii libere si prietenoase, care incurajeaza dialogul, unde multora le place sa isi primeasca oaspetii sau sa petreaca timp impreuna cu cei dragi - unii prefera chiar si sa lucreze aici -, ele au nevoie de amenajari confortabile, atragatoare. Chiar daca a venit deja toamna, cu zilele ei mai reci sau mai ploioase, verandele raman "in functiune", asa ca iata o serie de imagini care sa va inspire pentru noul sezon.
Fara scaune, banchete si fotolii nici o veranda sau terasa nu este considerata amenajata: prin definitie e locul unde trebuie sa stai asezat, impreuna cu cineva sau urmarind pe cineva cu privirea - in propria curte, pe strada, ba chiar si in curte la vecini. Important e deci sa iti asiguri confortul unor ore bune petrecute in aer liber. Mesele nu suntobligatorii, dar daca va place s amancati sau sa lucrati in aer liber e buna oric emasa. Nu uitati insa ca pernele, cuverturile si alte textilele sunt importante pentru a crea un ambient mai placut vizual, confortabil, in acest spatiu care trebuie sa se simta tot ca "in casa."

*Segmentul Instalații include sistemele complete pentru instalații ale TeraPlast, PVC-ul reciclat micronizat al TeraPlast Recycling, Companiile Grupului Wolfgang Freiler (Polytech & Pro-Moulding) și Palplast Moldova.
Segmentul Granule include granulele PVC ale TeraPlast și granulele reciclate ale TeraPlast Recycling.
Segmentul Ambalaje include ambalajele flexibile ale TeraBio Pack și folia stretch Opal.
Segmentul Ferestre include ferestrele și ușile TeraGlass.
„Investițiile recente în extinderea portofoliului de business-uri și achizițiile Grupului Wolfgang Freiler și a Palplast Moldova, împreună cu creșterile organice au adus rezultate robuste în primul semestru din 2024 pentru Grupul TeraPlast. Acestea reflectă eficiența strategiei de extindere și întărire a afacerilor noastre. Suntem pe drumul cel bun spre a ne transforma dintr-un lider regional, în unul european, în acord cu viziunea noastră pe termen lung.” a afirmat Alexandru Stânean, director general al Grupului TeraPlast.
„Contextul economic nu este ideal, iar piețele pe care activăm resimt acest lucru și manifestă un mix de tendințe: construcțiile inginerești avansează în timp ce sectorul rezidențial este în contracție, iar inflația afectează puterea de cumpărare pe retail. În plus, rezultatele firmelor nou achiziționate sunt influențate de evoluția sub așteptări a piețelor vestice. Abordarea noastră orientată spre extindere geografică, reducerea dependenței de o singură piață, agilitatea în adaptarea la contextul pieței și identificarea de oportunități sunt principalele avantaje competitive care reduc semnificativ impactul negativ pe care perioadele volatile îl pot avea asupra performanței Grupului TeraPlast.” a mai adăugat domnul Stânean.
Segmentul de Instalații a avut o creștere a cifrei de afaceri cu 33% față de S1/2023, până la 307 milioane de lei, și un avans de 15% a EBITDA față de prima jumătate a anului trecut, până la 27 milioane de lei, în timp ce marja EBITDA este de aproape 9%. Evoluția segmentului reflectă atât contribuția activității Grupului Wolfgang Freiler și Palplast, cât și cererea venită din sectorul lucrărilor de infrastructură din România. Deși evoluția este pozitivă, există în continuare neajunsuri precum întârzieri în emiterea ordinelor de începere a lucrărilor pentru contractele finanțate prin programele mari (atât europene cât și Anghel Saligny). Accelerarea lucrărilor finanțate prin programul Anghel Saligny observată în T2/2024 se va tempera în trimestrul al treilea, în contextul în care sumele disponibile au fost alocate aproape integral.
Contracția consumului privat de materiale de construcții a determinat încetinirea lucrărilor de reparații curente și de întreținere. În același timp, construcțiile rezidențiale au cunoscut o scădere de 21,6% în intervalul ianuarie-mai comparativ cu aceeași perioadă din 2023. În astfel de condiții, cererea de la distribuitori și rețele de bricolaj stagnează sau se reduce, așadar pentru moment, motorul cererii pentru segmentul de Instalații rămân lucrările publice de infrastructură.
Din perspectiva portofoliului de produse, în semestrul 1 din 2024 TeraDuct by TeraPlast – sistemul pentru protecție fibră optică - și-a extins gama de configurații, iar Neoter by TeraPlast – sistemul pentru încălzire prin pardoseală - își va extinde gama de produse din trimestrul 3 cu țeava PE-RT.
Pentru segmentul de Granule, cifra de afaceri a avansat cu 14% față de S1/2023, iar marja EBITDA a fost cea mai mare din cadrul Grupului, de 9,7%. Astfel, cifra de afaceri a crescut pentru acest segment până la 48 milioane de lei, în timp ce EBITDA este de 4,7 milioane de lei. Aceste rezultate indică o evoluție similară primului trimestru și conservarea poziției TeraPlast în piață, în contextul unui climat mai degrabă nefavorabil. Industria producătorilor de cabluri, unde TeraPlast este principalul furnizor, se contractă pe fondul scăderii cererii pe lanțul valoric și a creșterii prețurilor pentru alte materii prime, cum ar fi cuprul. În acest context, producătorii s-au orientat spre acoperirea cererii din stocurile existente pentru a evita internalizarea acestor majorări de prețuri.
Business-ul de reciclare PVC rigid, consolidat în rezultatele segmentelor de Instalații (reciclat micronizat) și Granule (reciclat regranulat), are în continuare o evoluție liniară, pe fondul prețurilor scăzute ale materiilor prime virgine.
Segmentul de Ambalaje flexibile a avut o contribuție de aproape 50 de milioane de lei la cifra de afaceri consolidată a Grupului în primul semestru al anului curent, însă înregistrează în continuare EBITDA negativă. Zona de focus în semestrul 1 din 2024 a fost creșterea amprentei geografice care a atras inclusiv câștigarea de licitații noi. Cererea pentru ambalaje este afectată de scăderea puterii de cumpărare, ceea ce pune presiune suplimentară pe eficiența măsurilor de rentabilizare implementate.
Rezultatele segmentului includ și evoluția foliilor stretch Opal – cel mai nou business din portofoliul Grupului, aflat în faza de ramp-up și creștere a cotei de piață. Volumele produse cresc constant ca urmare a extinderii portofoliului de clienți atât din România, cât și din străinătate. Pentru impulsionarea exporturilor, au fost demarate mai multe parteneriate care vor adăuga tracțiune suplimentară distribuției produselor Opal în Europa Centrală. Primele comenzi pe noile canale vor fi livrate în trimestrul al treilea al anului curent. Totodată, produsele nou dezvoltate, inclusiv cu material reciclat, sunt în curs de certificare internațională și vor contribui suplimentar la extinderea ofertei de folie stretch și, implicit, a atractivității Opal în special pe piețele externe.
Linia de business Ferestre și Uși a avut o evoluție similară cu primul semestru al anului trecut, cu o cifră de afaceri cu 6% mai mică decât în S1/2023, de 23 milioane de lei, și EBITDA în teritoriu pozitiv, de 901 mii de lei, pe măsură ce strategia este reorientată către segmentul non-retail, iar segmentul rezidențial este în scădere. În S1/2024, cifra de afaceri provenită din contractele cu clienți non-retail a crescut cu 38%, în timp ce ponderea acestor contracte a ajuns la 33% în cifra de afaceri, cu 10pp mai mult decât în 2023.
Volumele de vânzări sunt în linie cu cele bugetate, însă există un ecart între execuția unora dintre lucrări și încasarea efectivă, pe fondul termenelor mai
lungi de decontare ale contractelor finanțate din fonduri publice. Un alt factor pozitiv de influență care va fi vizibil și în T3/2024 este reprezentat de proiectele speciale cu tâmplărie din aluminiu, aflate în desfășurare.
Grupul Wolfgang Freiler, consolidat în rezultatele Grupului TeraPlast începând cu T2/2024, a avut în primul semestru volume similare cu aceeași perioadă a anului trecut. Marjele produselor Polytech și Pro-Moulding – fabricile Grupului Wolfgang Freiler – sunt sub potențial din cauza presiunii resimțite pe prețuri din sectorul construcțiilor central- și vest-european. Pe piața din Ungaria, cele mai importante oportunități apar din zona proiectelor de irigații. Pe această piață concurența este reprezentată în special de produsele din import, așadar producția locală este un avantaj competitiv semnificativ. În această perioadă este în implementare integrarea proceselor Grupului Wolfgang Freiler în cadrul Grupului TeraPlast și a demarării proceselor de vânzare încrucișată, care vor începe să arate rezultate în trimestrele următoare.
Palplast Moldova are o evoluție bună în special ca urmare a dezvoltării accelerate a proiectelor dezvoltatorilor rezidențiali și mai puțin a lucrărilor publice, segment în reașezare după anul electoral 2023. Un potențial trend de accelerare a proiectelor publice e posibil să fie vizibil spre finalul anului curent odată cu activarea proiectelor finanțate din fonduri pre-aderare.
Rezultatele Grupului TeraPlast T2/2024 vs T2/2023
O comparație anuală a rezultatelor din trimestrul doi arată o creștere semnificativă a cifrei de afaceri, cu 45% în T2/2024 față de T2/2023, până la 251 milioane de lei, inclusiv ca urmare a integrării Grupului Wolfgang Freiler și a Palplast Moldova.
Operațiunile recente de M&A sunt vizibile la nivelul segmentului de Instalații, a cărui cifră de afaceri a ajuns la 185 milioane de lei, în creștere cu +43% în T2/2024 față de T2/2023. Un avans puternic, de +151% T2/2024 versus T2/2023, se observă și la cifra de afaceri a segmentului de Ambalaje, ca urmare a operaționalizării fabricii de folie stretch Opal.
Marja brută din trimestrul 2/2024 a depășit 86 de milioane de lei, în creștere cu 43% raportat la T2/2023.
Avansul EBITDA în T2/2024 versus T2/2023 a fost de 5%, până la aproape 15 milioane de lei, reflectând impactul costurilor nerecurente și a presiunilor din piață pe zona de prețuri și, implicit, creșterea cotelor de piață.
Despre Grupul TeraPlast
Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova, companiile Grupului Wolfgang Freiler și Somplast.
Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell și în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index). În cadrul evaluării VEKTOR în baza a 12 criterii privind guvernanța corporativă și comunicarea cu Palplast Moldova.
Operațiunile recente de M&A sunt vizibile la nivelul segmentului de Instalații, a cărui cifră de afaceri a ajuns la 185 milioane de lei, în creștere cu +43% în T2/2024 față de T2/2023. Un avans puternic, de +151% T2/2024 versus T2/2023, se observă și la cifra de afaceri a segmentului de Ambalaje, ca urmare a operaționalizării fabricii de folie stretch Opal.
Marja brută din trimestrul 2/2024 a depășit 86 de milioane de lei, în creștere cu 43% raportat la T2/2023.
Avansul EBITDA în T2/2024 versus T2/2023 a fost de 5%, până la aproape 15 milioane de lei, reflectând impactul costurilor nerecurente și a presiunilor din piață pe zona de prețuri și, implicit, creșterea cotelor de piață.
Despre Grupul TeraPlast
Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova, companiile Grupului Wolfgang Freiler și Somplast.
Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell și în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index). În cadrul evaluării VEKTOR în baza a 12 criterii privind guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10, pentru al cincilea an consecutiv.

De ce să alegi Dec Solar?
- Expertiză și calitate: Dec Solar oferă o gamă variată de produse de înaltă calitate, de la invertoare Victron la baterii BYD. Fiecare soluție este proiectată pentru a asigura eficiență maximă și durabilitate.
- Soluții personalizate: Înțelegem că fiecare client are nevoi unice. De aceea, oferim consultanță specializată și soluții personalizate pentru fiecare proiect.
- Suport complet: De la consultanță inițială și proiectare, până la instalare și mentenanță, echipa noastră este alături de tine la fiecare pas.
Flexibilitatea, grija față de clienți și dezvoltarea continuă a serviciilor au adus Dec Solar într-o poziție de top în preferințele clienților. Derulăm proiecte inovatoare, bazate pe experiența profesională și responsabilitate. Suntem adepții soluțiilor care oferă plus valoare locuințelor individuale și sediilor comerciale. Reducem la minimum riscurile posibile și optimizăm costurile proiectului.
Dec Solar vă oferă pachete fotovoltaice all-inclusive pentru a vă asigura că consumați energia solară cât mai eficient în casa dumneavoastră.
Respectăm atât cerințele clienților și partenerilor noștri, cât și prevederile de natură legislativă. Luăm în calcul de asemenea caracteristicile mediului înconjurător și acționăm în consecință.
Alegând Dec Solar, investești într-un viitor sustenabil și în soluții energetice eficiente. Pentru a afla mai multe despre kiturile noastre fotovoltaice aflate la reducere, vizitează pagina noastră de promoții sau sună la 0742 289 895 pentru o ofertă personalizată.

Documentele Google apărute recent în online indică faptul că paginile de la care primiți linkuri și de la care obțineți trafic influențează valoarea și calitatea percepută a linkului.
Cu alte cuvinte: vrei linkuri nu numai de la site-uri cu autoritate care au trafic mare, ci și de la site-uri mai mici, dar care primesc trafic real de la persoane reale.
Dupa recenta actualizare (HCU - Helpful Content Update) de la Google este indicat să vă doriți să fiți foarte atenți la calitatea linkurilor direcționate către site-ul dvs.
Desigur, se aplică și toate avertismentele obișnuite în ceea ce privește asigurarea faptului că linkurile provin de la site-uri de încredere.
De exemplu, pe https://www.scamadviser.com/ puteți verifica dacă un website este de încredere sau nu.
Despre Backlinkuri bune versus Backlinkuri proaste am realizat un articol dedicat aici:
2. Actualizari și update-uri de conținut
În timp ce un site complet care a pierdut mult trafic în urma updateului HCU poate avea alte probleme, dacă aveți un site cu pagini mai vechi în care clasamentele au scăzut, trecerea printr-un proces amănunțit de curățare pentru a actualiza paginile și conținutul acestora este încă o soluție eficientă.
Tipul de conținut preferat de Google (și intenția percepută) pentru o pagină cu rezultatele căutării se poate schimba permanent.
Dacă ați optimizat o pagină pentru X sau Y cuvinte cheie în urmă cu doi ani, puteți identifica modificări pe care poate doriți să le încorporați pe măsură ce recititi și actualizați pagina.
Este posibil ca pagina pe care o aveți să nu mai abordeze ceea ce caută Google în SERP sau intenția de cautare nu mai este similară (de exemplu, o mulțime de pagini încă se clasifică în rezultatul căutărilor), dar natura acestor pagini s-ar putea să se fi modificat (de exemplu, pagini mai lungi sau mai scurte, formatare diferită, ș.a.m.d ).
Trebuie să reveniți asupra continutului mai vechi și să faceți ajustări acolo.
În mod similar, doriți să auditați legăturile interne și externe ( linkurile ) care indică catre paginile dvs. cheie (în special atunci când acestea au pierdut trafic în timp) și să vă asigurați că textul ancora pe care îl utilizați nu este prea aliniat cu cuvântul cheie țintă.

3. Prezintă-te ca o afacere / business real
S-ar putea să vă gândiți „Suntem o adevărată afacere! Nu este nevoie să ne prefacem.”
Deși este adevărat că nu trebuie să „vă prefaceți”, este, de asemenea, cazul în care este posibil să aveți nevoie să ajutati si să semnalați Google că sunteți o afacere reală.
Dacă nu ați investit serios în SEO și/sau nu sunteți un brand puternic ( recunoscut ), site-ul dvs. poate avea:
- Un număr foarte mic de linkuri externe care indică către dvs de pe alte site-uri.
- Prezență limitată în directoare și furnizori de date de afaceri
-Un număr redus de căutări pentru marca / firma dvs
Ceea ce puteți controla aici din punct de vedere SEO (dincolo de crearea de linkuri, despre care am menționat deja) este să vă asigurați că aveți citate construite și că numele, adresa și numărul de telefon sunt consecvente între furnizorii de date. Acest lucru nu se limitează doar la companiile cu prezență locală.
Despre reputatia brandului in mediul online am scris aici:
https://www.miriodev.ro/post/marketing-pentru-reputatia-brandului
4. Forumuri / Portaluri și conținut generat de utilizatori
Dacă ați căutat ceva recent, probabil că ați gasit la un moment dat in rezultatele cautarii dvs. Softpedia, Reddit, Quora, Forumuri sau Portaluri de nișă apărând destul de des.
În funcție de site-ul dvs. și de nișa dvs., ați putea lua în considerare un element de comunitate (un forum de nișă sau un forum de utilizatori), sau să vă gândiți să va promovati in cadrul acestor comunități de nișă care au conținut puternic și audiență bine filtrată.
De exemplu, un portal de nișă pentru industria de construcții și amenajari din România care are aproximativ 2 milioane de vizitatori în fiecare an este https://www.spatiulconstruit.ro/.
Așadar, pentru cei care activează în această industrie, SpațiulConstruit poate fi locul perfect pentru a se promova și pentru a obține linkuri de calitate.

5. Conținut parazit - conținut găzduit cu scopul de a clasifica anumite fraze
În timp ce Google a încercat să reprime conținutul „parazit” (conținut găzduit pe domenii autorizate cu scopul de a clasifica anumite fraze), acest tip de conținut încă funcționează (pentru moment) pentru multe companii.
Execuția reală a acestei tactici poate varia (adică crearea de articole de o slaba calitate și publicarea acestora în publicații de renume cu ideea că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la calitatea articolului și a linkului deoarece conținutul este găzduit pe un terț domeniu de înaltă autoritate).
Chiar dacă nu vă veți angaja în versiuni mai agresive ale acestei strategii, este important dacă veti puteți crea conținut de calitate care va obtine un bun clasament atât pe un domeniu extern și cu o autoritate bună, cât și pe orice altă pagină.
6. SEO programatic – conținut generat de AI
SEO programatic este practica de lansare a paginilor cu conținut automatizat (acum frecvent ajutate/completate de AI = inteligența artificială).
Câteva exemple de tipuri de conținut SEO pe care poate doriți să le luați în considerare:
Pagini bazate pe geografie (de exemplu, costurile locuinței în {X}, X fiind Brașov, București, Iași, Constanța etc.)
Pagini șabloane (de exemplu, șabloane de prezentare de diapozitive, șabloane Excel etc.)
X vs. Y (de exemplu, o aplicație față de alta, un produs față de altul, un tip de material față de altul etc.)
Cel mai bun X pentru Y (de exemplu, cei mai buni pantofi pentru alergat, cei mai buni pantofi de lucru, cei mai buni pantofi pentru șantiere de construcții, cei mai buni pantofi pentru urcat pe munte etc.)

În fiecare dintre aceste cazuri, ați dori să aveți:
Un fel de date (în mod ideal, ceva la care aveți acces numai dvs./compania dvs., care valorifică expertiza și experiența dvs.) care se aplică interogărilor în cauză.
Un șablon puternic, cu conținut și câmpuri reutilizabile pentru a insera interogările și datele unice, după caz.
Este posibil ca un conținut generat de inteligență artificială să ajute la construirea sau completarea conținutului dorit.
Aceasta este o tactică masiv utilizată, dar „depinde”, deoarece lansarea multor pagini în care marea majoritate a conținutului este duplicat, cu valoare redusă pentru site-ul dvs. cu autoritate redusă, poate fi dezastruoasă și vă poate determina să vă scufundați site-ul în loc să îl creșteți.