Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

O țară de lângă noi construiește un oraș horticol alimentat cu energie verde, de 1 miliard de euro

Pe o fasie nefolosita din lunca Dunarii, Ungaria se pregateste sa ridice un oras-sera alimentat exclusiv cu energie verde. Proiectul Hegyeshalom-Bezenye in valoare de 1 miliard de euro va duce la crearea a mii de locuri de munca si de locuinte.
O țară de lângă noi construiește un oraș horticol alimentat cu energie verde de 1 miliard

Potrivit ministrului ungur al agriculturii, István Nagy, noua dezvoltare va semnaliza o "schimbare de epoca pentru agricultura".

Viitorul oras va fi situat la granita dintre Ungaria, Austria si Slovacia si se va intinde pe o suprafata de 330 de hectare, echivalentul a 500 de terenuri de fotbal. Orasul va gazdui un complex de sere in care vor fi cultivate legume pe tot parcursul anului si in care vor lucra pana la 5.000 de oameni, relateaza Bloomberg.

Guvernul de la Budapesta colaboreaza la acest proiect cu dezvoltatorul german FAKT si cu furnizorul de energie EON. Acesta din urma va fi responsabil de alimentarea cu energie a orasului, care va consta in principal in energie solara si biogaz. Orasul va folosi si centrale geotermale si va fi neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon, ceea ce inseamna ca emisiile de dioxid de carbon produse in timpul procesului de constructie si pe parcusul "vietii" sale vor fi anulate sau chiar eliminate complet.

Orasul va include si o zona rezidentiala in care vor fi construite in jur de 1.000 de locuinte pentru muncitori, alaturi de o gradinita, o scoala elementara, magazine si hoteluri.

"Cu acest proiect vrem sa stabilim un standard in Europa pentru integrarea sustenabila a muncii si a locuirii", a spus CEO-ul FAKT, Hubert Schulte-Kemper.

 

Initiativa are loc in contextul presiunilor in crestere in vederea combaterii schimbarilor climatice. Intr-un raport al Consiliului Interguvernamental privind Schimbarile Climatice al ONU se arata că omenirea mai are la dispozitie doar 12 ani pentru a preveni cresterea temperaturii globale peste 1,5 grade Celsius, riscand in caz contrar declansarea unui fenomene meteorologice si sociale extreme.

 

Sustenabilitatea se afla la baza mai multor proiecte urbane noi din intreaga lume.

 

De exemplu, biroul de arhitectura UNStudio a proiectat un nou cartier in Amsterdam, care va avea o economie circulara, gestionandu-si singur deseurile si producand energie din surse regenerabile, in timp ce arhitectii de la OMA transforma un parc de vagoane de marfa dezafectat din Milano intr-un spatiu verde, potrivit Dezeen

 

Si in Bangalore, cunoscut ca "Silicon Valley" de India, este construit de la zero un nou oras, unde cladirile vor fi acoperite cu vopsea alba cu efect de racorire.

 

 

Foto: Flikr / Klim Levene CC BY 2.0

O țară de lângă noi construiește un oraș horticol alimentat cu energie verde de 1 miliard
UNStudio
Karle Town Centre, orasul inteligent care este construit in Bangalore, India.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva