O lucrare contractata de stat primeşte în premieră un premiu de arhitectură

Anuala de Arhitectură organizată de Ordinul Arhitecţilor filiala Bucureşti şi-a desemnat aseară câştăgătorii. ZIP&BDX Studio a primit nominalizare la secţiunea Arhitectură – proiecte socio-culturale, pentru o lucrare comisionată de stat, respectiv Pavilionul Stejarul pentru Hidroelectrica, un pavilion de primire a vizitatorilor situat pe cursul râului Bistriţa. Este pentru prima dată când o lucrare de arhitectură contractată de stat primeşte un premiu de arhitectură.
"Peste tot în lume statul contractează pentru spaţiile publice birouri de arhitectură puternice, recunoscute pentru calitatea în arhitectură, pentru că se doreşte crearea de clădiri emblematice, care să îmbogăţească patrimoniul şi să răspundă într-un mod cât mai creativ unei teme utilitare sau culturale. Acest premiu este un prim pas către normalitate şi sperăm că tot mai multe birouri să aibă ocazia de a lucra pentru astfel de proiecte cu libertate de creaţie, chiar dacă este vorba despre lucrări de stat" a declarat arh. Marius Călin, membru fondator ZIP&BDX STUDIO.
Biroul de arhitectură a fost creat în 2004 de arhitecţii Marius Călin şi Roxana Roşca, după ani de experienţă în proiectare pe pieţele de arhitectură din Statele Unite, Taipei şi Shanghai. Ambii arhitecţi au studiat iniţial la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti, pentru ca ulterior să îşi completeze educaţia în arhitectură la Universităţi din Franţa şi Statele Unite. Marius Călin a predat la o serie de şcoli de arhitectură din SUA, fiind şi cetăţean american. Roxana Roşca a lucrat, printre altele, la a doua cea mai mare companie de arhitectură de interior din Asia.
"Anuala de Arhitectură de anul acesta a reflectat fidel şi starea pieţei de construcţii. Dacă în anii trecuţi piaţa a fost susţinută mai curând de proiectele de renovare decât de construcţiilor noi, şi la Anuală se remarcă premiile pentru reabilitări, restaurări sau extinderi de lucrări deja existente sau premiile pentru scenografie şi amenajări interioare. Au fost mult mai puţine construcţii noi decât în trecut, aceasta pentru că o lucrare de arhitectură se edifică în mai bine de un an, iar anul 2010 nu a fost un an propice construcţiilor" a apreciat arh. Roxana Roşca.
Pavilionul Stejarul este o lucrare prezentată de numeroase publicaţii prestigioase internaţionale de arhitectură. Proiectul a avut un înalt grad de dificultate tehnică, care a presupus mult efort din partea arhitecţilor şi a constructorilor, pentru un rezultat pe măsură. Pavilionul este amplasat în vecinătatea clădirii Hidrocentralei şi respectă cele două elemente cheie: locarea într-un ambient montan, pe cursul unei ape, printre copaci, dar în apropiere de o centrală hidroelectrică. Transparenţa a jucat un rol principal în elaborarea conceptului, fiind extrem de importantă relaţia interiorului cu exteriorul. Se remarcă situarea la marginea malului, în consolă.
Pavilion primire Hidroelectrica Stejaru
Lucrare distinsă cu Nominalizare la concursul de Arhitectură - clădiri socio-culturale din cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti 2011
Autori: arh. Marius Călin, arh. Roxana Roşca. Coautori: arh. Adriana Comanici, ing. Mariana Nicolae, arh. Laur Lupulescu. Birou de proiectare: ZIP & BOX Studio
Locaţie: Bistriţa, Neamţ. Anul: 2009 - 2010. Suprafaţa desfăşurată: 500 mp
Colaboratori peisagistică: Lorberg-Nicolas Triboi, Ralf Leuschner. Structura: ing. Mircea Neacşu. Foto: ZIP & BDX Studio



Izolare termică
Există situații (ex. pensiuni, hoteluri, vile etc.) în care se dorește oprirea agentului termic în una din încăperi. Iar în acest caz este de preferat ca ruperea termică să fie cât mai eficientă chiar și între camere.
Daca durata în care încăperea are oprit agentul termic este mare, precum în cazul magaziilor, garajelor etc., atunci ai în vedere şi aplicarea termoizolatiei.
Astfel, ceea ce pare la început mai costisitor se dovedeşte pe termen lung mai economic.
Inerție termică
Inerția termică este proprietatea peretelui de a înmagazina agentul termic în structura sa. Astfel pereții rămân iarna calzi și vara răcoroși. Acest aspect ajuta la menținerea unui climat intern, constant, ce elimină fluctuațiile de temperatură.
Exemplu: În momentul deschiderii ușilor sau ferestrelor pentru aerisire sau acces, se produce fenomenul de ventilare. Acesta schimbă temperatura aerului ambiental spre temperatura aerului exterior. În cazul de față, centrala sau aerul condiționat au nevoie de mai timp pentru readucerea temperaturii la nivelul dorit.
Totodată, confortul este redus pe termen îndelungat pe durata redresării.
Consecințe
Chiar dacă temperatura din mediul ambiental este optimă, în proximitatea unui perete rece (iarna), cald (vara) se vor forma curenți de aer.
Aceștia se formeaza în urma schimbului de aer la temperaturi diferite, deoarece aerul rece tinde să coboare, iar aerul cald să urce. Așadar pe lângă faptul ca un perete ce are o temperatură la polul opus temperaturii setate creează:
- disconfort termic;
- curenți de aer neplăcuti și dăunători sănătății;
- crește riscul de apariție a mucegaiului.
Extra: Nu renunţați la spațiul din interior
Dacă ai în plan să construiești spune-i arhitectului tău ce grosime și ce fel de zidărie vrei să folosești pentru pereții interiori. Astfel spațiul pentru compartimentare rămâne neschimbat.
Structoterm și Superblock pentru toți pereții casei
Pentru o inerție termică sporită și echilibrată pe toate zonele casei, poți opta și pentru zidăria exterioară compusă din Structoterm și Superblok. În plus, te sfătuim să folosești calculatorul de zidărie și să afli grosimea necesară pentru plăcile minerale termoizolatoare IZOMINERAL. Astfel, ajungi la un nivel nZEB, sau chiar peste, fără fluctuații de temperatură mari în momentul aerisirii.


