Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

O iurtă pentru secolul al XXI-lea

Zach Both, un producator de film american, si prietena sa, Nicole Lopez, au construit pentru ei insisi, la marginea orasului Portland din Oregon, o iurta in care gasim tot confortul pe care il poate oferi o casa obisnuita.
O iurtă pentru secolul al XXI-lea
captura

Cu un diametru de numai noua metri, iurta are 67 de metri patrati utili, inundati de lumina naturala si de verdeata, apa si electricitate. Cei doi au construit structura externa intr-un singur weekend, cu ajutorul prietenilor si al rudelor.

La interior, spatiul este configurat in jurul unei unitati centrale care cuprinde bucataria si baia si deasupra careia a fost amenajat "dormitorul". Acesta din urma este inconjurat de nu mai putin de 45 de plante si beneficiaza de lumina naturala din abundenta gratie unui luminator generos.

Cei doi au creat un ghid online gratuit, doityurtself.com, prin care impartasesc cu cei interesati cunostintele pe care le-au dobandit in timpul procesului de construire a iurtei.

"A fost incredibil sa adaptam o structura a carei istorie se intinde de-a lungul a mii de ani. Aceasta este incercarea noastra de a construi o iurta moderna pentru secolul al XXI-lea", spune Both.

Iurta = locuinta demontabila, specifica populatiilor nomade mongole sau turcice, de forma conica (la mongoli) sau semisferica (la turci), alcatuita dintr-un schelet din zabrele de lemn in forma de cerc, acoperit cu pasla (dexonline)

Va invitam in continuare sa faceti turul virtual al iurtei din Portland.


Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva