Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

O casă cu influențe japoneze alimentată cu energie geotermală

Influenta arhitecturii japoneze este usor de identificat in estetica volumelor ce compun casa Pound Ridge, o locuinta de lux construita in zona rurala a statului New York de echipa Tsao&McKown Architects pentru un designer vestimentar si sotul ei.
a
Simon Upton

Relatia buna care s-a creat intre arhitect si client acum douazeci de ani a permis specialistilor sa beneficieze de incredere totala in proiectul complex care viza amenajarea interioarelor, a peisajului gradinii si inclusiv a elementele de mobilier si decoratiuni.

Construita sa respecte cerintele de eficienta energetica si dezvoltare durabila, casa pe structura din lemn a fost o investitie pe termen lung.

Proprietatea se afla intr-o zona impadurita, iar locuinta beneficiaza din plin de cadrul natural inconjurator, deschizandu-si spatiile spre natura prin intermediul vitrajelor ample si al aleilor acoperite.

„Structura este formata din lemn masiv lasat aparent, un lucru rar intalnit in arhitectura curenta si care pe langa frumusetea naturala prezinta si avantajul de a reduce necesarul de pereti interiori”, spun arhitectii care mai mentioneaza faptul ca lemnul folosit este de provenienta locala, din zone cu exploatare controlata.

„Grinzile din lemn masiv strabat interioarele, nuantele inchise le fac aproape imperceptibile, actionand ca niste rame pentru ferestrele ce pornesc din pardoseala pana in tavan oferind vederi asupra gradinilor si padurii inconjuratoare”, adauga arhitectii.

Acestia au urmarit sa obtina o estetica unitara, in care elementele prezente la exterior sa fie regasite si la nivelul interioarelor, reflectand nevoile si preferintele beneficiarilor.

„Cunoscand foarte bine modul in care traiesc, muncesc si se distreaza, am creat detaliile de amenajare in acelasi timp cu elementele arhtecturale”, precizeaza arhitectii.

Locuinta cu un singur nivel se remarca prin spatii ample, deschise, care profita de ventilarea naturala si de lumina soarelui prin intermediul usilor vitrate, al ferestrelor si al panourilor din lemn care se pot deschide. Suplimentar, arhitectii au inserat doua luminatoare, pozitionate asimetric in acoperis, prin care lumina filtrata de vegetatie poate sa ajunga in zonele centrale ale casei.

Spatiile sunt incalzite cu ajutorul unui sistem prevazut in pardoseala si alimentat de energie geotermala, mentinand temperaturile interioare in limitele optime. Exista si doua seminee care functioneaza cu lemn si care, pe langa atmosfera primitoare pe care o creeaza, adauga un plus de caldura in zilele geroase.

In procesul de constructie au fost folosite materiale locale, a caror productie si folosire a implicat un consum redus de energie.

Toata piatra rezultata in urma lucrarilor de excavatie a fost ulterior folosita in amenajarea gradinii. Spatiile exterioare au fost decorate cu specii locale de plante si arbusti, iar zonele pavate au fost pastrate la minimul necesar, astfel inca apa de ploaie sa poata fi absobita cu usurinta de pamant.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva