O casă cu arhitectură minimalistă compusă din materiale industriale
Echipa de arhitecti de la biroul Olson Kunding si-a pus amprenta asupra unei locuinte construite in zona de coasta din nord-estul Spaniei. Casa Studio Sitges se remarca prin forme simple, minimaliste, care sunt puse in valoare printr-o multitudine de materiale care se combina in mod placut pentru a crea impresia unui tot unitar.
Exteriorul casei cu trei niveluri este o adevarata amestecatura de materiale industriale, printre care se numara otelul Corten si betonul aparent. Peretii masivi din beton precum si alte finisaje au fost realizate manual, aceasta abordare fiind o caracteristica a stilului arhitectului Tom Kundig, partener in cadrul firmei din Seattle. Cu ajutorul mesterilor locali, Kundig a reusit sa imprime un aspect brut, neslefuit, diferitelor materiale, astfel ca intreaga structura capata textura si un aspect rustic. Fadatele sunt o combinatie de otel, beton si vitraje mari incadrate de tamplarie din lemn. Intrarea principala a fost amenajata in acelasi stil, evidentiindu-se printr-o copertina dintr-o placa de Corten care protejeaza o usa pivotanta de mari dimensiuni, realizata din acelasi material.
Casa Studio Sitges este in acelasi timp atat o locuinta unifamiliala, cat si un studio foto. Drept urmare, spatiul interior a trebuit sa asigure atat cadrul propice unui trai familial, cat si anvergura necesara pentru diferite reuniuni si evenimente. Desi casa se remarca printr-o estetica arhtiecturala indrazneata la exterior, spatiile interioare sunt decorate minimalist, luminate natural si in care domneste o atmosfera calma si relaxanta.
Subsolul gazduieste garajul si doua studiouri foto profesionale, accesibile prin intermediul unei rampe largi pe unde se poate transporta echipamentul si diferitele materiale. Un lift incastrat in sticla permite accesul la nivelurile superioare. Zona de zi si spatiul de luat masa au fost amenajate la parter, de unde prin intermediul unor usi vitrate se poate ajunge in gradina si in zona piscinei. O serie de vitraje glisante sau pivotante elimina bariera dintre spatiile interioare si cele exterioare, dubland astfel suprafetele pe care familia le are la dispozitie pentru diferite evenimente. La etaj a fost amenajat dormitorul matrimonial, intr-un volum care iese in consola peste gradina de dedesubt. O pasarela interioara face legatura dintre acesta si celelalte trei dormitoare care se deschid spre terasa de pe acoperis de unde se poate admira peisajul de coasta al marii Mediterane.
Mai multe informatii gasiti pe www.archdaily.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa