Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Nu ajungi ușor la acest adăpost montan, dar efortul îți va fi răsplătit din plin

Poti ajunge la acest adapost montan situat la o altitudine de 3.290 de metri in Alpii italieni doar dupa o ascensiune de trei zile. Insa efortul iti va fi rasplatit cu siguranta.

Proiectul este rezultatul colaborarii dintre arhitectii Roberto Dini si Stefano Girodo, cercetatori la institutul de cercetare motana din cadrul Universitatii Politehnice din Torino, care au proiectat adapostul, compania LEAPfactory, care construieste structuri prietenoase cu mediul, si ghizii montanli locali de la Espri Savadzo, scopul sau fiind acela de a incuraja explorarea regiunii izolate si rareori accesate si a traseelor montane din apropiere.

Adapostul montan prefabricat, numit dupa alpinistul Luca Pasqualetti, care a murit in Alpii Apuani in mai 2014, a fost asamblat intr-un atelier de tamplarie intre iulie si august 2017 si transportat apoi cu elicopterul in locul in care a fost in cele din urma instalat. Structura realizata din lemn si din otel a fost divizata in patru componente de o inalta performanta structurala, reciclabile si certificate din punct de vedere ecologic, care sa poata fi transportate si manipulate cu usurinta la fata locului, astfel incat instalarea a durat o singura zi.

Adapostul nu are fundatie din beton si poate fi complet demontat, impactul sau asupra mediului inconjurator fiind minim. In schimb, face fata conditiilor climatice aspre din regiune, unde temperaturile coboara pana la -20 ° C si viteza vantului atinge 200 km/h.

A fost deschis oficial in septembrie 2018, fiind in prezent disponibil pentru alpinistii care se aventureaza pe traseele "uitate" din zona.

 

La interior se afla un living, o zona pentru prepararea mancarii, spatiu de depozitare si zone pentru dormit pentru opt oaspeti. O fereastra panoramica orientata spre est ofera acces la peisajul montan spectaculos.

Nu ajungi ușor la acest adăpost montan, dar efortul îți va fi răsplătit din plin
Nu ajungi ușor la acest adăpost montan, dar efortul îți va fi răsplătit din plin
Nu ajungi ușor la acest adăpost montan, dar efortul îți va fi răsplătit din plin

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva