Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Muzeul si biblioteca Universitatii de Arta Musashino, Tokyo

Muzeul si biblioteca Universitatii de Arta Musashino, Tokyo

In continuare va prezentam proiectul noii biblioteci realizata pentru una dintre cele mai prestigioase universitati din Japonia, constand in realizarea unei noi cladiri si reamenajarea cladirii existente intr-o galerie de arta.

 

Cladirea propusa actioneaza precum o arca de imensiuni impresionante pastrand 200 000 de exemplare dintre care 100 000 vor constitui o arhiva deschisa (usor accesibila) aranjate la interiorul volumului cu doua niveluri si 6500mp ai bibliotecii.

 

Echipa de la Sou Fujimoto Architects a conceput spatiul avand in minte elementele caracteristice ale unei astfel de functiuni, carti, rafturi, lumina astfel ca propunerea consta intr-un singur raft de carti cu o forma in spirala. Se creaza impresia unei paduri de carti prin suprapunerea peretilor inalti de 9m cu rafturi in care, din loc in loc au fost realizate perforati de mari dimensiuni pentru a permite spatiilor sa comunice. Spirala de rafturi ajunge la un moment dat sa devina parte a anvelopantei cladirii astfel ca trecatorii pot sa identifice cu usurinta functiunea noii cladiri din campus. Printr-o mare deschidere vitrata se pot vedea rafturile de carti de la interior si circulatiile definite de acestea.

 

Datorita inchiderilor cu sticla transparenta si a jocului de volume este greu de definit spatiul interior si granita acestuia cu exteriorul. Inauntru, rafturi peste rafturi se inalta pana in tavan, compunand un perete avand 9m lungime, 3.10m inaltime si 2.30 adancime. Datorita inaltimii elementelor si din motive practice, de la un anumit nivel in sus acestea nu mai contin carti in schimb raman ca elementevizuale ce dau ritm si forma spatiului. Avand o culoare a lemnului mai deschisa decat a celui de la exterior, care a fost ignifugat, rafturile sunt in armonie cu lumina difuza ce patrunde prin placile de policarbonat translucide. Spirala alcatuita de rafturi este din loc in loc intrerupta de diferite goluri, ale caror dimensiuni variaza si care prin juxtapunere ofera vizitatorului perspective deosebite, invitandu-l sa se plimbe printre ele si sa descopere spatiul.

 

 

Dupa cum declara arhitectul Sou Fujimoto, cautarea si explorarea sunt doua activitati in aparenta contradictie dar care sunt exploatate de designul oricarei biblioteci. Cautarea este, prin definitie, o aranjare spatiala sistematica avand ca scop gasirea anumitor carti. Chiar si in aceste vremuri in care cautarea se desfasoara mai mult in mediul virtual, experienta cautarii unei carti in cadrul unei biblioteci este marcata de modul in care au fost ordonate si aranjate volumele. Conceptul opus cautarii este explorarea. Experienta pe care utilizatorii o au intr-o biblioteca consta si in descoperirile pe care acestia sunt determinati sa le faca, spatiile fiind astfel gandite incat sa ii incurajeze in acest demers. Fiecare poate sa perceapa spatiul ca fiind in permanenta nou, transformat, sa ajunga sa descopere noi relatii si sa fie inspirat de domenii cu care nu este familiarizat. Pentru a obtine coabitarea celor doua concepte, logica spatiala si organizarea trebuie sa depaseasca nivelul de baza al clasificarii.

 

In cazul Bibliotecii de la Universitatea Musashino cele doua concepte coexista materializandu-se in forma spiralei care impune doua miscari contradictorii, un traseu radial si o miscare de rotatie. Aranjarea circulara ofera elementele necesare cautarii, in timp ce randurile ce se percep prin golurile din spirala asigura dimensiunea explorarii numeroaselor rafturi cu carti. Cautarea unei carti devine aproape o aventura, un voiaj printre insulele tematice (de departe cea mai mare insula este sectiunea 7 – „artele”). Cineva poate ajunge sa perceapa biblioteca in intregime dar in acelasi timp sa-si imagineze ca mai sunt spatii care sunt in acel moment ascunse priviirii.

 

Biblioteca proiectata de Fujimoto nu este doar o simpla compozitie arhitecturala cu forme, semne si detalii interesante, aceasta trebuia sa aminteasca de „o padure de carti”. Scaunele impreuna cu celelalte elemente de mobilier, cartile, terminalele de unde se acceseaza internetul si arhiva digitala de carti rare, la un loc cu toti utilizatorii bineinteles ajung sa faca parte din acest ansablu, din „padure”. Atat de diferit de organizarea spatiala a vechilor biblioteci acest spatiu este deschis catre lume, mult mai accesibil si intuitiv, un spatiu confortabil si linistit.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Plasa Anti Pasari 328
Plasa Anti Pasari 328
Beneficiile utilizării peliculelor lichide HS PROTECT:
Beneficiile utilizării peliculelor lichide HS PROTECT:

Sunt numeroase beneficiile protecției suprafețelor sensibile cu HS Protect. In primul rând, reducerea masivă a costurilor de reparație și înlocuire a ferestrelor, sticlei geamurilor etc. Prin aplicarea peliculelor lichide de protecție HS PROTECT, se previne deteriorarea suprafețelor, iar astfel, se reduc costurile de curățenie și de înlocuire de sticle, feronerie etc. Aceasta duce la economii semnificative pentru șantierele de construcții.

Reducerea întârzierilor în execuție: Foliile lichide HS Protect se aplica airless, o singură data la începutul șantierului, într-un singur strat și într-o singură mână, la o eficacitate de 12-15 mp de tâmplărie protejați per minut. Asta înseamnă că un etaj de bloc cu o suprafață vitrată de 200 mp, spre exemplu, este complet protejat în 2-3 ore, incluzând aici și timpii de pregătire, amorsare, deplasare în șantier etc. Se asigură astfel rapid frontul de lucru pentru operațiunile următoare de amenajări interioare.

Rezistență în timp a foliilor lichide, un alt beneficiu major, conduce la reducerea timpilor de pregătire între fazele de execuție. Tradițional, protecția ferestrelor în șantier folosind folii de polietilenă și bandă adezivă se face înaintea fiecărei faze din șantier, respectiv înaintea tencuirii pereților, după care protecția de polietilenă este eliminată pentru a permite deschiderea ferestrelor și uscarea pereților; apoi înaintea gletuirii se izolează din nou, apoi iar se elimină la finalizarea fazei pentru a permite uscarea pereților etc. Dincolo de poluarea masivă cu plastic a șantierului, se utilizează intens munca manuală, eventual necalificată (care lucrează la o eficiență de 2-3 mp per minut). In felul acesta, timpii de execuție se măresc.
Spre deosebire de procedeul tradițional, aplicarea foliei lichide HS Protect se face o singură dată, imediat după montarea sticlei, aplicarea soluțiilor de umplere și izolare/hidroizolare a ferestrelor. După uscare, foliile HS Protect realizate, vor rezista până la finalizarea șantierului, vor asigura o protecție eficientă a ferestrelor și vor elimina timpii intermediari, iar ferestrele vor putea fi manevrate nestingherit.

Caracteristicile peliculelor lichide de protecție HS PROTECT
Caracteristicile peliculelor lichide de protecție HS PROTECT

Durabilitate excelentă: Peliculele lichide HS PROTECT sunt concepute pentru a rezista la toate solicitările din șantier. Pelicula aplicată formează o barieră rezistentă la uzură și protejează suprafețele împotriva deteriorării. Partea cea mai importantă este că după aplicarea pe ferestre, de pildă, nu este împiedicată, restricționată utilizarea ferestrei.

Aplicare ușoară și rapidă: Ambele peliculele lichide HS PROTECT - sau foliile lichide, cum mai sunt cunoscute pe piață- sunt disponibile sub formă de soluții lichide, deosebit de vâscoase și pot fi aplicate cu ușurință pe suprafețe neabsorbante, cum ar fi metal, plastic, sticla, metal piatra, ceramica etc. Aplicarea se face rapid și eficient folosind o pompă airless, într-o singură mână, dintr-o singură trecere, ajungând la eficiențe de 12-15 mp/min, ceea ce reduce semnificativ costul manoperelor de protecție a suprafețelor din șantier. Filmul lichid aplicat se usucă, în funcție de anotimp, între 30 min vara și 3-4 ore iarna, iar după uscare, fereastra (pe care s-a aplicat) poate fi deschisă /închisă de oricâte ori este nevoi, fără restricții.

Transparență și aspect estetic: O caracteristică importantă a foliilor lichide HS PROTECT este transparența lor. Acestea oferă o protecție excelentă, fără a afecta luminozitatea în șantier sau gradul de vizibilitate. HS Protect Transparent are o transparență de 80-85% în timp ce la HS Protect WaterRepellent nivelul de transparență ajunge la 65-70%.

Rezistență la factorii de mediu: Cel mai important aspect este că ambele folii lichide nu sunt afectate de radiația UV. Această proprietate face ca, pe durata utilizării în șantier, să nu apară depolimerizări, desprinderi sau crăpături în stratul de folie aplicat. În ce privește umiditatea atmosferică sau umiditatea din spațiul de lucru, HS Protect Transparent are o rezistență la umiditate atmosferică medie, de până la 85%. În mod tipic este recomandată pentru utilizarea la interior. În Romania, rezistența la umiditate o face utilizabilă la fel de bine și la interior și la exterior în zonele de șes, de câmpie.
HS Protect Water Repellent este o folie lichidă de excepție. A fost formulată pentru a rezista condițiilor climatice din Belgia, Danemarca, Țările de Jos, Marea Britanie etc. adică condițiilor de mediu cu umiditate de 100% timp îndelungat, adică zile, săptămâni etc. Practic, este folia cea mai performantă care se comercializată pe piața noastră și pe care o recomandăm pentru utilizarea la exterior și în zonele de deal și munte, depresionare etc. acolo unde nivelul de umiditate atmosferică are constant valori peste 95% timp îndelungat.

ANDREI POPA, Director General România & SEE region
ANDREI POPA, Director General România & SEE region

“Școlile au fost reabilitate respectând standardele europene în domeniu, inclusiv standardele de eficiență energetică și folosind cele mai calitative materiale. Am donat pereți, plafoane, placări, produse de înaltă calitate, rezistente la foc, cu grad ridicat de etanșeitate și izolare termică pentru ca elevii să poată studia în cele mai bune și sigure condiții” a spus Andrei Popa, Director General SEE al Etex Building Performance.

 

Responsabilitatea socială este o componentă esențială a strategiei Etex de dezvoltare pe termen lung. Etex Building Performance vede investiția în educația generației tinere drept o investiție în viitor- 56% dintre copiii care renunță la studii după absolvirea învățământului gimnazial invocă motive de natură financiară. Situația este îngrijorătoare mai ales în mediul rural unde numai 4 din 10 adulți au diplomă de bacalaureat.

 

Despre Grupul Etex

Etex este un producător global de materiale de construcții și un pionier în domeniul construcțiilor ușoare. Etex dorește să inspire oamenii din întreaga lume să construiască spații de locuit sigure, durabile, inteligente și frumoase.

 

Înființată în 1905, cu sediul central în Zaventem, Belgia, Etex este o companie de familie cu peste 13.500 de angajați la nivel global. Aceasta operează peste 140 de unități în 45 de țări și a înregistrat venituri de 3,7 miliarde de euro și un REBITDA de 645 de milioane de euro în 2022. Etex încurajează o cultură de colaborare și grijă, un spirit de pionierat și o pasiune de a face mereu mai bine pentru clienții săi.

Etex are cinci centre de cercetare și dezvoltare care sprijină cinci divizii globale:

  • Building Performance: soluții pentru construcții uscate, inclusiv plăci de gips-carton și plăci de fibrociment, tencuieli și produse formulate, protecție pasivă împotriva incendiilor și produse asociate.
  • Exteriors: o gamă de materiale estetice din fibrociment pentru utilizare în agricultură, arhitectură și exteriorul rezidențial.
  • Industry: produse de protecție împotriva incendiilor și de izolare de înaltă performanță pentru industria construcțiilor și OEM (Original Equipment Manufacturer).
  • Insulation: vată minerală de sticlă și polistiren extrudat (XPS) pentru izolare termică și acustică.
  • New Ways: soluții modulare offsite de înaltă tehnologie bazate pe cadre din lemn și oțel.

 

Portofoliul global al Etex include mărci comerciale de top precum Cedral, Durlock, Equitone, Eternit, Gyplac, Kalsi, Pladur, Promat, Siniat, Superboard și URSA.

În România, Etex operează două unități de producție de materiale de construcții sub brandul Siniat: fabrica de gips-carton de la Turceni și fabrica de ipsosuri, gleturi și tencuieli pe bază de ipsos de la Aghireșu. Compania furnizează produse din ipsos și sisteme de gips-carton pentru numeroase proiecte din industria hotelieră, clădiri de birouri, clădiri rezidențiale, spitale, centre comerciale și spații industriale. 

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați site-urile noastre:

Plasa protectie anticadere cod art. 806
Plasa protectie anticadere cod art. 806
Plasa protectie scari 280PP alb.jpeg
Plasa protectie scari 280PP alb.jpeg

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.