Muzeul KAAP SKIL din Olanda realizat de Mecanoo Architecten

Pe 30 martie, a fost deschis publicului KAAP SKIL, muzeul maritim de pe insula olandeza Texel (in nord, in marea Wadden). Pe langa noile spatii de expunere, muzeul proiectat de biroul Mecanoo architecten, va mai gazdui o cafenea si spatii de birouri. Istoria acestei zone dateaza de acum mai bine de 400 de ani, cand vasele Companiei Olandeze Indiile de Est acostau in „Reede van Texel” inainte de a porni pe ruta spre „Orient”. Piesa de rezistenta a muzeului o reprezinta macheta avand 18m lungime si 4m adancime, care reproduce in cel mai mic detaliu zeci de vase ancorate in lungul coastei insulei.
Muzeul din Oudeschild se evidentiaza prin formele ascutite ale celor patru acoperisuri, care descriu un joc si un ritm pentru volumele caselor ce il inconjoara. Fatada din lemn a muzeului este un bun exemplu al activitatii de reciclare pe care oamenii din insula o practica de multa vreme. Acestia au folosit orice bucata de lemn provenita de la navele naufragiate sau de la epave pentru a-si construi casele si magaziile. Placile verticale din lemn ale fatadei provin de la pilonii de sustinere ai Canalului Nord Olandez si le-a fost oferita o noua viata, asa cum s-a intamplat si cu obiectele din colectia muzeului. De la interior, fatada din sticla pozitionata in fata placilor din lemn ofrera o perspectiva relaxanta asupra spatiului exterior muzeului.
In zona de subsol, vizitatorii sunt calauziti in jurul machetei „Reede van Texel” cu ajutorul proiectiilor si animatiilor, creand o atmosfera intima si misterioasa. La primul etaj obiectele expuse sunt invadate de lumina nordica prin benzi vitrate, pozitionate in panta acoperisurilor. Vitrinele mobile realizate cu rame solide din otel si geam creaza un efect de transparenta astfel ca obiectele par sa pluteasca in spatiu.
Zona de acces in muzeu impreuna cu cafeneaua formeaza o bariera naturala intre lumea zonei „Reede van Texel” de la subsol si cea a arheologiei subacvatice de la etajul intai. Contrastul dintre cele doua lumi este sustinut si de tratarea diferita a spatiilor si de folosirea luminii.
La adapostul acoperisurilor ascutite, vizitatorii pot sa observe in acelasi timp colectia muzeului, cadrul natural care il inconjoara dar si viata din Oudeschild.
Interiorul muzeului si cele doua sali de expozitii au fost amenajate de echipa de la Kossmann.dejong din Amsterdam.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa






