Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Mai mult despre burghie: tipuri si intrebuintari

Mai mult despre burghie: tipuri si intrebuintari

Pentru mai buna intrebuintare a uneltelor de gaurit, chiar daca sunteti familiarizati cu masina pe care o aveti probabil deja acasa, nu strica sa aflati mai multe despre tipurile de burghie de pe piata si care este de fapt utilizarea pentru care sunt recomandate. Ceea ce se potriveste pentru lemn nu este neparat valabil si la metal sau beton. De asemenea, felul in care se ascut atunci cand se tocesc este diferit, unele operatiuni de acet gen trebuind facute de profesionisti.
Le spunem burghie tuturor uneltelor sub forma de tije spiralate si ascutite, dar ar trebui mentionat ca termenul uzual pentru burghiele de gaurire a lemnului era cel de “sfredel”. In ultimul timp nu s-a mai facut distinctie intre cele doua terminologii, iar sculele pentru gaurirea lemnului, metalului si a betonului vin insotite de ceea ce numim la modul general “burghie”. Iata cateva dintre cele mai uzuale tipuri, care se folosesc in majoritatea locuintelor particulare. Industrial, exista insa o mare varietate de burghie, pentru cele mai diverse aplicatii (de exemplu, burghie de infiletare, de frezare etc.), nu doar pentru gaurire.


Burghiele / sfredelele pentru lemn

Desi se monteaza adesea pe masini de gaurit electrice, nu toate tipurile de burghie sunt eficiente daca sunt folosite pe acestea. Uneori coarba este recomandata pentru ca implica o rotatie lenta si burghiul actioneaza mai eficient astfel.

Burghie elicoidale: se utilizeaza de preferinta coarba, iar gratie structurii lor se obtin cu ele gauri precise, egale. Spirala evacueaza si aschiile, mentinand gaura curata. Se ascute cu ajutorul unei pile moi.

Burghie cu varf de centrare: Se folosesc pentru a da gauri in lemnul dur, cu masini de gaurit electrice. In functie de diametrul burghiului se regeleaza si viteza de rotatie a masinii. Gratie varfului de centrare, mentin axa de gaurire dreapta. Se ascut cu polizorul.

Burghie plate: Se monteaza doar pe coarba si gratie varfului central produc gauri bine calibrate. Se ascut cu piatra de polizor.

Burghie cu trei varfuri: seamana cu burghiele pentru metal si se folosesc la gaurile de diametre mici, cu masini electrice. Se ascut cu polizorul.


Burghiele pentru metal

Burghie standard, de otel: Se pot folosi la majoritatea tipurilor de metal: fier, fonta, aluminiu, chiar si otel etc, dar si la materiale din plastic. Varful ascutit este conic, avand diferite unghiuri. Aceste unghiuri trebuie alese in functie de duritatea metalului. Burghiele sunt facute din otel de duritate superioara. Si in cazul acestora, viteza de rotatie a masinii se regleaza in functie de diametrul burghiului. Cu cat numarul de rotatii pe minut e mai mare, cu atat diametrul este mai mic. Se ascut cu piatra de polizor.

Burghie conice: se folosesc pentru a gauri table subtiri si sunt facute din titan. Orificiul obtinut are o forma circulara precisa.


Burghiele pentru beton

Cu ajutorul lor se dau gauri in beton, dar si in caramida, piatra, piatra artificiala, ceramica etc. Varful este placat cu carbura de tungsten. Se folosesc pe un ciocan rotopercutor pneumatic, fiind utilizabile atat in rotatie, cat si in percutie. Ascutirea, care se face cu piatra de diamant, din pricina carburii de tungsten, trebuie efectuata de un profesionist.Echipamente recomandate pentru acest gen de lucrari:

Obiectul este ascuns

Obiectul este ascuns

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România