Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Magic Blocks, scenarii pentru blocurile din perioada socialista din Bucuresti

Magic Blocks, scenarii pentru blocurile din perioada socialista din Bucuresti

COMUNICAT DE PRESA

»MAGIC BLOCKS«
scenarii pentru blocurile din perioada socialista din Bucuresti

Proiect initiat de: Asociatia Zeppelin, revista "Arhitectura", "Point4", "Archis Interventions", cu colaborarea "Asociatiei pentru Tranzitia Urbana" (Bucuresti), "Platforma 9,81" (Zagreb), "Space Syntax Romania", "StudioBASAR" (Bucuresti) si "Hackenbroich Architekten" (Berlin).

Loc de desfasurare: Bucuresti, Muzeul Ţaranului Roman, sala Acvariu
Durata: 9-26 nov. 2009
Orar de vizitare: Ma-Du între 10am si 9pm


Expozitia Magic Blocks, Scenarii pentru blocurile din perioada socialista din Bucuresti face parte din proiectul international Magic Blocks, al carui obiectiv principal îl constituie elaborarea de principii si strategii pentru reabilitarea cartierelor de locuinte din perioada socialista, precum si implementarea unor proiecte-pilot. Reabilitarea acestor cartiere nu se poate rezuma la rezolvarea unor probleme tehnice, ci trebuie sa fie gandita ca un program complex de regenerare urbana, care sa tina seama de toate aspectele - inclusiv cele sociale si economice - ale problemei. În acest an se desfasoara prima etapa a proiectului: cercetarea, elaborarea principiilor generale, detalierea pe trei studii de caz, discutarea publica a rezultatelor. Dupa o prima expozitie la Berlin, proiectul este prezentat în noiembrie si la Bucuresti.

Contextul. Blocurile, o problema sociala, urbana si economica urgenta.
70 % dintre locuitorii Bucurestiului traiesc în blocurile construite în perioada socialista. Dupa 1989, acestea au fost aproape integral privatizate. În ultimii 20 de ani, practic toate interventiile au avut un caracter individual ("îmbunatatiri ale apartamentelor", parcari, chioscuri, locuri de joaca etc. în spatiul liber) si au fost lipsite de planificare si coordonare. Între timp starea acestor constructii (mai ales a spatiilor si echipamentelor comune) s-a degradat, iar variatia preturilor pe piata libera arata nu doar o scadere generala, ci si o discrepanta din ce în ce mai mare între cartierele centrale (cu o populatie mai înstarita) si cele marginase, unde scaderea valorii apartamentelor indica tendinta catre saracire. În perspectiva, se anunta probleme economice si sociale considerabile.

Un aspect pozitiv îl constituie programele de reabilitare initiate de autoritati în ultimii ani. Însa acestea se concentreaza deocamdata de cele mai multe ori pe aspecte tehnice particulare (cum ar fi izolarea cladirilor, amenajarea de parcaje si spatii verzi etc.) si nu prevad abordari diferentiate (în functie de cartier, componenta sociala si tip de cladire) sau integrarea spatiului public în cadrul proiectelor. S-au acordat finantari, însa nu exista deocamdata strategii economice pentru costurile uriase ale unei reabilitari complexe. În acelasi timp însa, proprietatea privata, constientizarea treptata a problemelor si uriasa rezerva de teren pe care o constituie spatiile libere din jurul blocurilor reprezinta potentiale remarcabile pentru revitalizare.

Obiectivele proiectului. În acest context, initiatorii Magic Blocks au formulat principalele obiective ale proiectului, respectiv: analiza starii curente a ansamblurilor din perioada socialista din Bucuresti; dezvoltarea unor principii care sa stea la baza strategiilor urbane, arhitecturale, economice si legislative pentru aceste cartiere; elaborarea unor studii de caz, în cadrul unor ansambluri concrete, în urma carora se vor propune proiecte-model; promovarea rezultatelor catre administratia centrala si locala, profesionistii în domeniu, locuitorii acestor cartiere, societatea civila în general; construirea unor parteneriate între locuitori, specialisti si institutii pentru dezvoltarea acestor proiecte si a strategiilor; integrarea acestor principii în programele existente deja, precum si initierea unor proiecte si programe-pilot. În acest sens, proiectul nu are termen de finalizare, ci se defineste ca un program permanent.

Prima etapa a proiectului (2009) cuprinde urmatoarele actiuni: organizarea expozitiei « Magic Blocks » la Bucuresti (9-26 nov, Muzeul Ţaranului Roman) si a unei serii de conferinte pe tema activarii spatiului public si a urbanismului participativ, urmata de o masa rotunda, cu prezenta unor specialisti de reputatie internationala din Austria, Germania si Romania. Conferintele vor avea loc în ziua de 16 noiembrie 2009 în Studioul Horia Bernea, Muzeul Ţaranului Roman, începand cu orele 16:00. Participanti: Kai Vöckler (Archis Interventions), Michael Obrist (Feld 72, Austria), Prof. Ivan Kucina (Belgrad), Justin Baroncea (Point 4, Romania). În acelasi timp, versiunea online a catalogului expozitiei Magic Blocks în editie bilingva (romana-engleza) a fost lansata si este diponibila la adresa de web www.e-zeppelin.ro/magic-blocks. Editori: Stefan Ghenciulescu, Constantin Goagea, Kai Vöckler, Magic Blocks. Scenarii pentru blocurile din perioada socialista din Bucuresti. Bucuresti: Asociatia Zeppelin 2009. ISBN: 978-973-0-06942-6.

Proiectul Magic Blocks este finantat de catre Institutul Cultural Roman prin Programul CANTEMIR si sprijinit de: Uniunea Arhitectilor din Romania, Fundatia ERSTE, Forumul Cultural Austriac Bucuresti, Ambasada Regatului Ţarilor de Jos la Bucuresti, Rehau Art, Baumax, Wienerberger-Porotherm, BCR. Parteneri: Velux, Roca. Sponsori: Rockwool, Gealan, Resido, Fakro, Dulux. Parteneri media: Arhitectura, Arhitext, Igloo media, Bicau, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti, Money Express, 24Fun, RATB, Cotidianul.



Despre revista Arhitectura si Asociatia Zeppelin.
Revista Arhitectura este publicatia Uniunii Arhitectilor din Romania, una dintre cele mai vechi publicatii de specialitate, fiind fondata în 1906 de catre George Sterian. În ultimii ani, revista a devenit o publicatie regionala, avand o sectiune dedicata fenomenului arhitectural din Europa Centrala si de Sud-Est. De cinci ani, echipa revistei organizeaza evenimente, în principal expozitii (printre cele mai cunoscute Pavilionul romanesc din cadrul Bienalei de la Venetia din 2006, Bienala de Arhitectura de la Bucuresti din 2004, 2006, 2008), conferinte internationale si seminarii, programe de cercetare si editeaza carti de arhitectura. Platforma deschisa pentru întalniri si dezbateri de specialitate, initiata si lansata acum doi ani de revista Arhitectura, este acum gestionata de catre Asociatia Zeppelin, o organizatie non-guveramentala fondata în noiembrie 2008 la Bucuresti de catre editorii revistei. Pornind de la exprimarea unei pozitii critice si promovand arhitectura de calitate, activitatea celor doua entitati - revista Arhitectura si Asociatia Zeppelin - se concentreaza acum si pe dezvoltarea de proiecte si strategii pentru spatiul public, dezvoltarea durabila si proiecte sociale.

Despre VELUX. Velux sustine economisirea energiei si randamentul energetic
Concentrarea pe economisirea de energie reprezinta o provocare din ce în ce mai mare pentru cladirile existente precum si pentru cele de viitor. Se stie ca sistemul de încalzire si de racire utilizeaza mai multa energie decat oricare alt sistem din locuinta. Randamentul total al energiei este complex si depinde de diferiti parametri, inclusiv de comportamentul utilizatorului. Echilibrul energetic depinde foarte mult de ferestre. VELUX propune solutii de design care permit patrunderea maxima a luminii prin ferestrele de mansarda, controland atat componentele de lumina, cat si pe cele de caldura, contribuind pozitiv la echilibrul energetic al cladirilor.

Despre ROCA.
Roca, lider global în productia de obiecte sanitare, este prezent în peste 135 de tari din toata lumea. Compania este considerata un punct de reper în industrie, designul produselor sale lansand tendinte peste tot în lume. Ca parte a procesului de evolutie permanenta, Roca se concentreaza pe tehnologie, design si inovatie. Rezultatul acestui efort consta în parteneriatele pe care le-a încheiat cu cei mai renumiti arhitecti, decoratori si studiouri de design. Roca a intrat pe piata din Romania în urma cu trei ani si este prezenta în sapte showroom-uri, în orase precum Arad, Brasov, Bucuresti, Cluj, Sibiu sau Timisoara.

Despre Fakro.
Remodelati blocurile, reinventati mansardele si revarsati asupra lor lumina este motto-ul sub care Fakro produce ferestre de mansarda. Noi, cei de la Fakro ferestre de mansarda, dorim ca munca noastra sa fie o pledoarie pentru lumina si de aceea suntem aliati în proiectul Magic Blocks.

Nota catre editori
Va rugam sa contactati Asociatia Zeppelin la monica@e-zeppelin.ro pentru a primi exemplarul gratuit Magic Blocks, scenarii pentru blocurile construite în perioada socialista în Bucuresti.

Arh.Stefan Ghenciulescu
Co-autor al proiectului "Magic Blocks"
Redactor-Sef al revistei Arhitectura
021 211 21
sghenciulescu@gmail.com
Monica David
Responsabil Comunicare
revista Arhitectura
90 021 210.07.17/ 0730 607 834
monica@e-zeppelin.ro

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.