Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Locuinte studentesti in Melbourne, Australia

Locuinte studentesti in Melbourne, Australia

Nominalizat la Premiile Institutului de Arhitectura de anul acesta, proiectul de locuinte pentru studenti Monash a fost prezentat pe 24 martie juriului. Directorul BVN, doamna Ninotschka Titchkosky a raspuns intrebarilor membrilor juriului si a explicat cum noul complex rezidential raspunde nevoilor studentilor pentru dotari de utlima ora: „Acest lucru a fost posibil prin schimbarea organizarii functionale de la spatii de cazare la asigurarea unor spatii comune de studiu si de odihna”. Aceasta a mai adaugat ca „este primul proiect universitar care a fost finalizat in cadrul Programului National de Inchiriere Accesibila (NRAS), conceput ca parte a fondului national de constructii ca raspuns la criza financiara globala”.

 

„Pentru ca proiectul sa indeplineasca cerintele NRAS unitatile locative trebuie sa fie oferite spre inchiriere la un pret cu 20% mai mic decat pretul de piata”.

Doua provocari importante au trebuit rezolvate: alegerea unei volumetrii care sa se incadreze in peisaj si crearea unor spatii care sa promoveze spiritul de echipa si colegialitate, menit sa ii ajute pe studenti astfel incat sa nu se mai simta izolati, resimtind mai putin dorul de casa.

 

 

Conform declaratiilor doamnei Titchkosky acest lucru a fost posibil prin realizarea a doua cladiri care incadrau o curte comuna si prin asigurarea unei suprafete comune mai mare decat media. Astfel grupe de cate 30 de studenti beneficiaza de o sala comuna avand spatii pentru preparare amenajate in mini bucatarii. Pe langa aceste zone au mai fost create doua sali comune avand inaltimi mai mari, cat doua niveluri, fapt care le confera mai multa vizibilitate, transparenta si spatialitate.

 

„Noi am gandit designul in functie de trailul de zi cu zi al studentilor, depasind abordarea pragmatica a temei de proiectare” declara doamna Titchkosky.

Aceasta idee generala a fost atent pusa in opera la organizarea studiourilor avand peretele exterior complet vitrat, mobilier pe comanda, o mica zona destinata chicinetei si baii, aducand astfel mai mult cu o camera de hotel, decat cu una de camin.

 

Au fost construite doua volume, unul care flancheaza zona de vegetatie si altul care se deschide catre campiile din jur. Amandoua cladirile prin pozitionare delimiteaza un spatiu deschis comun, amenjat intr-o gradina centrala.

 

Jocul de plin-gol impreuna cu finisajul din lemn, panouri sau lamele, ofera fatadelor dinamica si diversitate. Alegerea lemnului a fost justificata si de obtinerea unei cladiri mai bine inserata in peisaj.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

T2Red_NRG-DM_2
T2Red_NRG-DM_2
Green leaf 5
Green leaf 5
Locuinte studentesti in Melbourne, Australia
Pexels

1. Tipul de panouri solar

Poți alege între panouri solare monocristaline, policristaline și amorfe. Fiecare dintre acestea se bazează pe producerea energiei apelând la tehnologii de fabricație diferite, ce antrenează costuri și randamente energetice diferite.

2. Locul unde urmează să le instalezi și conectarea la SEN

În funcție de dimensiune și amplasarea construcției, poți opta pentru o variantă conectată la rețeaua electrică - SEN în România, cunoscută și ca sistem de panouri solare on-grid sau pe o variantă complet independentă de rețeaua existentă, cunoscută ca sistem de panouri solare off-grid, potrivit pentru locuințe izolate sau pentru care conectarea la rețea ar fi costisitoare.

3. Suprafața aflată la dispoziție

Cu siguranță trebuie să te gândești unde poți monta acest tip de sistem. El poate fi montat pe acoperiș, pe o terasă sau chiar direct pe pământ. La acest aspect trebuie văzut și care sunt dimensiunile panourilor și unde pot fie ele poziționate pentru a se încadra cât mai bine, dar și a pentru a capta cât mai multă energie solară.

Locuinte studentesti in Melbourne, Australia
Pexels

4. Randamentul

Panourile fotovoltaice oferă în funcție de tip, materialele folosite, tehnologie și condiții exterioare, un anumit randament. Dacă vrei să faci o alegere corectă ține cont atât de nevoile locuinței sau spațiului, cât și de randamentul pe care îl poate produce sistemul montat. Trebuie să faci o investiție cu un calcul cât mai clar al posibilității de acoperire a nevoilor și al eficienței energetice pe care o poate aduce.

5. Costul total al instalației și costurile de mentenanță

În funcție de tipul de panouri ales, pe lângă achiziția panourilor propriu-zise vei mai avea nevoie și de cabluri de conexiune, regulator sau invertor, acumulator, un boiler. Toate aceste elemente implică o investiție inițială cu costuri destul de mari, dar care se pot amortiza în timp.

Pentru eficiență este de preferat să achiziționezi kituri complete, de la firme cunoscute, care se ocupă și de montare, care oferă o garanție cât mai mare și costuri de mentenanță cât mai mici.

În concluzie, dacă îți dorești mai multă independență energetică pentru locuința ta, poți opta pentru un sistem de panouri fotovoltaice. Fii însă atent la toate caracteristicile existente și alege varianta care se potrivește cel mai bine nevoilor construcției tale.

Locuinte studentesti in Melbourne, Australia

Ce ţi-a plăcut cel mai mult la colaborarea cu De-a Arhitectura?

Colaborarea cu DAA are ceva special și anume că oferă simultan un cadru de lucru foarte bine reglementat, cu ghiduri de curs, descrieri detaliate ale activităților, materialelor, expedițiilor, dar și libertatea de a utiliza și combina selectiv aceste resurse.

Personal, implicarea ca voluntar m-a făcut să descopăr bucurie în lucrul cu copiii și m-a provocat la joacă și la a visa la lucruri imposibile: proiectele copiilor sunt un izvor nesecat de idei năstrușnice și asocieri inedite, de soluții creative, o oază de imaginație. Așa că interacțiunea cu ei poate deveni o sursă de inspirație.

Ce a fost mai dificil la colaborarea cu De-a Arhitectura?

La început nu a fost ușor: eram convinsă că ai nevoie de virtuți pedagogice speciale pentru a păşi într-o clasă; surpriza vine atunci când realizezi că instrumentele din curs sunt bine concepute și ușor de folosit dacă pregătești bine lecția – adică îți însușești obiectivele de curs. Copiii sunt dornici să fie provocați să găsească soluții și să le materializeze în machete sau proiecte, acesta fiind principiul de bază al cursului [n.r. „De-a arhitectura în orașul meu”; De-a Arhitectura desfășoară și alte cursuri pe lângă acesta].

Cine sau ce a avut cea mai mare influenţă asupra muncii tale până în prezent? Ai fost marcată de întâlnirea cu vreun profesor, pe parcursul educaţiei tale? Povesteşte-ne în câteva rânduri şi spune-ne cum a influenţat experienţa ta prezenţa ta în clasa De-a arhitectura?

Nu știu dacă pot identifica cu precizie aceste influențe. Știu însă că pot vorbi de un cumul de influențe, care se succed, se suprapun, se întrepătrund, începând cu modelele din familie, cu prietenii din viața mea, cu diverse experințe, fie ele fericite sau nu, cu unii profesori sau asistenți din școală, cu angajatorii mei, cu clienții mei. Nu în ultimul rând proprii mei copii pe care îi privesc ca pe o oglindă.

De la fiecare am avut ceva de învățat și încă învăț în fiecare zi când încep ziua de lucru. Din toate acestea am încercat să duc în clasă plăcerea de a proiecta: eu nu simt că muncesc atunci când mă gândesc la o soluție, la un detaliu, când compun o temă.

Dacă le oferim copiilor libertate totală în a se exprima, dacă îi încurajăm să fie diferiți, să își argumenteze propunerile, să își susțină ideile, să aibă încredere în ei, rezultatele sunt uimitoare.

Ce te interesează în momentul de faţă şi cum îţi alimentează proiectele?

Aș spune că fiecare proiect, indiferent de scară sau de comanditar, trebuie abordat cu aceeași rigoare și același obiectiv: numai identificând corect tema se pot concepe soluții adecvate. În orice proiect sunt preocupată îndeosebi de partea de studiu și îi acord cea mai mare importanță, încerc să conving părțile implicate că timpul investit în studiu înseamnă de fapt economie în execuție, nu mi-e deloc teamă de variante, de reveniri, de încercări eșuate. Îmi place să fiu aproape de implementarea proiectului, am nevoie permanentă de feedback din șantier, din partea constructorului, a clientului. Și numai astfel am satisfacția reală a proiectului înfăptuit.

Locuinte studentesti in Melbourne, Australia

Spune-ne câteva cuvinte despre cele mai frumoase dintre proiectele tale care au atins comunitatea, oraşul.

Cred că cel mai important proiect al meu care atinge comunitatea este chiar implicarea ca voluntar DAA. Este o investiție de timp care, sunt convinsă, va da roade peste ani.

Care este motto-ul tău personal?

Din perspectivă profesională, aș vrea să mă ridic la exigențele acestui crez, anume că: arhitectura înseamnă detaliu.

Altfel, mă străduiesc să mențin un echilibru între profesie și familie, aș vrea să fiu autentică și sinceră în tot ceea ce fac.

Locuinte studentesti in Melbourne, Australia
Locuinte studentesti in Melbourne, Australia
CASE nZEB DIN LEMN .jpg
CASE nZEB DIN LEMN .jpg
KIT CASĂ DIN LEMN ÎN SISTEM TIMBERFRAME.jpg
KIT CASĂ DIN LEMN ÎN SISTEM TIMBERFRAME.jpg

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.