Locuinta daneza produce mai multa energie decat consuma

Aceasta locuinta moderna amplasata in apropierea orasului Aarhus din Danemarca a fost conceputa avand la baza o multitudine de strategii ale arhitecturii durabile, menite sa ii asigure o amprenta redusa de carbon ajungand astfel sa produca mai multa energie decat consuma. Proiectata si construita sa fie o locuinta a carei eficienta energetica sa atinga cel mai inalt nivel, sa respecte mediul inconjurator, sa fie „inteligenta” si sa fie alimentata cu energie solara, aceasta Casa pentru Viata (House for Life) este un experiment in vederea indentificarii celei mai viabile solutii de locuire pentru viitor. O familie traieste in aceasta casa si tine o evidenta exacta a comportarii si performantelor acesteia astfel incat specialistii sa ii poata aduce imbunatatiri.
„Casa pentru Viata: este una dintre cele opt locuinte experimentale realizate prin finantarea celor de la VKR Holding cu scopul de a construi case durabile denumite Active House in intreaga Europa. VKR Holding lucreaza impreuna cu Velux, Velfac, Sonnenkraft si WindowMaster, dar si cu echipa de specialisti de la AART Architects. Casa creata are 190mp, cu un volum oganizat pe un nivel si jumatate care contine spatiile de zi si doua dormitoare.
Acoperisul in panta are integrat un sistem de panouri foto-voltaice si un sistem care produce apa clada, care este mai apoi legat la o pompa de caldura si ajutata de un design eficient, casa ajunge sa produca mai multa energie decat are nevoie. Pe timpul iernii, aproximativ 50% din necesarul de caldura este asigurat prin incazirea solara pasiva cu ajutorul ferestrelor special concepute. Vara, un sistem automat de ventilare deschide ferestrele pentru a controla fluxul de aer din toata casa. Lumina naturala joaca un rol extrem de important, fiecare dintre camere beneficiind de vitraje pe cel putin doua laturi.
Dupa finalizarea lucrarilor de construire familia Simonsen s-a mutat in noua casa si de atunci tine un jurnal al casei in care explica care din sistemele implementate functioneaza si in ce zone ar mai trebui diverse imbunatatiri. Acest jurnal ii ajuta pe specialisti in perfectionarea modelului, pentru ca una este sa proiectezi o casa eficienta si cu totul altceva este sa o locuiesti zi de zi.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Fig. 1. Tratarea unui subsol cu pereți calcan în calcan tip ”totul la interior
Fig. 2. Tratare cu executarea hidroizolației verticale la exterior
Metoda de hidroizolare la exterior prezintă dezavantajul că trebuie lăsată zidăria să se usuce și abia apoi se va tencui cu mortare uzuale și executarea finisajelor după dorința fiecărui beneficiar.
În situația unor proiecte de reparații la suprafețe de beton degradate, produsul MONOCRETE MONOMIX – XP TH este soluția în diverse cazuri întâlnite la construcții industriale, cum sunt:
- Beton corodat de factori chimici. Este cazul structurilor la care datorită cedării protecției anticorozive agenții chimici au produs distrugeri ale betonului, a armăturii urmată de desprinderea acoperiri de beton.
- Beton degradat de efectul de percolare. În industria petrolieră există structuri din beton vechi care au absorbit produse petroliere prin porozitate cu efect asupra integrității structurii. Este binecunoscut efectul de exfoliere a suprafeței de beton denumită percolare, în straturi cu dezvelirea armăturilor și implicit inițierea reacțiilor de oxido-reducere ale acesteia datorată expunerii la factorii externi.
- Beton degradat de efectul de îngheț – dezgheț. Fenomenul apare ca urmare a penetrării betonului prin porozitatea sa a apei urmate de îngheț cu creștere de volum ce declanșează un efect de exfoliere în straturi cu dezvelirea de armături care vor rugini.
- Reparații defecte de beton – Produsul este foarte eficient la repararea defectelor de beton de tip segregări sau refaceri de geometrie a betonului datorită degradărilor sau a spargerilor accidentale. Datorită grosimii mari în care poate fi aplicat de până la 5 cm este o soluție atât pentru protecția la infiltrații cât și la refacerea geometriei cu rezistență ridicată la intemperii și atac chimic.
Operațiile de reparație sunt simple, clasice, respectiv :
- Spargere până la beton sănătos prin șpițuire și/sau dăltuire
- Spălarea suprafețelor pe care urmează a fi aplicat mortarul
- Aplicarea mortarului preparat conform Fișei Tehnice prin torcretare, cu mașină de tencuit sau manual
- Finisarea suprafeței prin drișcuire
Datorită granulometriei agregatului din mortar acesta permite aplicații pe grosimi de până la 5 cm . Dacă se dorește o grosime mai mare aceasta poate fi obtinută prin aplicații succesive.
După întărire se fac stropiri cu apă pentru obținerea unor randamente mari de hidratare și cristalizarea aditivului.
Suprafețele tencuite au aspect normal dar caracteristicile sale o fac diferită datorită rezistenței sale la penetrarea apei și la contactul cu medii agresive.
Pentru mai multe informații și detalii suplimentare puteți accesa site-ul www.reximaco.ro, www.xypex-romania.ro sau www.xypex.com dar desigur vă puteți adresa direct la Distribuitorul pentru România S.C. REXIMACO S.R.L. la telefon 0722 285 638 / 0212 226 313 /0212 225 961

2. Soluții personalizate și suport tehnic dedicat
La Eco Garden Construct, fiecare proiect este tratat cu atenție la detalii și o abordare personalizată. Echipa noastră de experți oferă:
- Consultanță profesională: de la faza de concept la implementare și întreținere.
- Design creativ și sustenabil: adaptat cerințelor arhitecturale și funcționale ale proiectului.
- Execuție eficientă: respectând termenele și bugetele, fără a compromite calitatea.
3. Sustenabilitate și inovație
Ne mândrim cu integrarea celor mai noi tehnologii și practici de peisagistică ecologică, folosind materiale durabile și sisteme inteligente de irigare. Astfel, oferim soluții care nu doar înfrumusețează spațiile, ci contribuie la bunăstarea comunităților și la protejarea mediului.
De ce să alegi Eco Garden Construct?
- Partener de încredere: cu un portofoliu solid și rezultate dovedite.
- Flexibilitate și adaptabilitate: pentru orice tip de proiect, indiferent de complexitate.
- Soluții complete: de la concept la execuție și mentenanță, cu accent pe calitate și sustenabilitate.
Descoperă portofoliul nostru complet și cum putem contribui la succesul proiectului tău accesând:
https://ecogardenconstruct.com/peisagistica-comerciala/
https://ecogardenconstruct.com/domeniu-public/
https://ecogardenconstruct.com/portofoliu/
Alege Eco Garden Construct - partenerul tău de încredere pentru proiecte de peisagistică premium și durabilă! Contactează-ne prin completarea unui formular.
Împreună, construim cu natura.

Structurată în 3 părți (Lumea Văzută, Lumea Nevăzută și Lumea Imaginată) și 9 capitole care corespund celor 9 niveluri ale noului Spital de la Marie Curie, cartea gravitează în jurul “Copacului Vieții” - conceptul central al Spitalului. Acesta reprezintă comunitatea vindecării propusă de arhitecții TESSERACT, prin crearea unui circuit de colaborare între toate nivelele de lucru - specialiști, proiectanți, furnizori și întreaga comunitate a donatorilor.
Reflectând în detalii povestea unui spital inovator, unic, admirat de milioane de oameni și un proiect al întregii societăți românești, cartea ilustrează în pași cum au fost redefinite standardele de proiectare medicală în România la Spitalul de copii de la Marie Curie. Componenta emoțională a cărții (interviuri, relatări, mărturii, declarații ale părților implicate) este completată de o componentă tehnică (arhitectură, urbanism, masterplan, echipamente, tehnologii). Cartea este publicată de editura Humanitas și este scrisă de Raluca Șoaita și Ana Maria Pătroi.
Prin implicarea întregii societăți, proiectul Spitalului de la Marie Curie s-a extins la un nivel unic în România, iar cartea este, astfel, mărturia acestei povești a interconexiunilor și un ghid - premieră pentru specialiști, decidenți și întreaga comunitate medicală. “Vrem să susținem bunele practici în viitoarele proiecte de spitale din România și să arătăm că #sepoate. Să promovăm interdisciplinaritatea, inovația, eficiența și siguranța în spitalele românești, dar și să arătăm întregii societăți că România poate crea noi standarde la nivelul întregii lumi,” completează Arh. Raluca Șoaita.
Cartea a fost lansată oficial, alături de Dăruiește Viață, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, iar publicarea acesteia a fost posibilă cu sprijinul colaboratorilor SNEF/IMSAT, Chairry Design & Furniture, COS – Corporate Office Solutions, Equitone, Kapamed, MJ Project, Signify. Volumul este disponibil la editura Humanitas.



Soluția alternativă pe care o propune vectis TET este cea a foliilor lichide HS Protect. Aceste produse, care se impun ca variantă tehnologică modernă de protecție în șantiere, sunt și soluția imbatabilă ca eficientă și eficacitate, față de folia de polietilenă, dar mai ales se impune ca soluția ecologică.
Realizate prin folosirea ca materii prime a materialelor plastice recuperate, foliile lichide furnizate de Vectis TET sunt 100% polimeri în dispersii apoase, cu caracter pseudo-plastic /tixotrop și reprezintă soluția ecologică, modernă de folosit în industria construcțiilor, astăzi.
Mai eficiente pentru că aplicarea foliilor lichide se face o singură dată, prin aplicare într-un singur strat, imediat după montarea tâmplăriei și a hidroizolației perimetrale și se elimină prin exfoliere, exact la finalul șantierului, față de folia de polietilenă obișnuită care trebuie aplicată de 3-4 ori, înaintea fiecărei lucrări de amenajări interioare. Mai eficace, pentru ca foliile lichide protejează suprafețele la agresiuni fizice, chimice, la abraziune (mecanică), la șocuri termice etc.. Foliile lichide HS Protect furnizate de Vectis TET pot proteja o sticlă de geam împotriva jetului de scântei generat de tăierea cu flex de la o distanță de 30 cm de geam. Mai ieftin de pus în operă pentru că aplicarea foliilor lichide HS Protect implică doar doi oameni, folosind o pompă de zugrăvit cu piston. Aplicarea se face la o ”viteza medie” de 10-12 m2/min, față de folia de polietilenă care implică 3 sau chiar 4 oameni, pentru tăiere, poziționare, fixarea foliei de polietilenă, apoi aplicarea benzii adezive și asta la mai puțin de 1m2/min ”viteză” medie. Un calcul simplu realizat într-un șantier obișnuit, în care pentru montarea foliei de polietilenă operatorii trebuie să urce și să coboare de pe scară pentru aplicarea protecției ferestrei, la aplicarea foliei lichide ar rezulta un număr de 33 oreom/1000m2, față de 533 oreom/1000m2. Diferența de cost final apare ca evidentă.

Folia lichidă HS Protect este unul dintre puținele materiale care pot “înverzi” cu adevărat un șantier.
Dincolo de performanțele de eficiență și eficacitate, dovedite, reducerea nivelului de poluare cu plastic în șantier este, poate, cel mai însemnat diferențiator al foliilor lichide HS Protect.
Valoarea Coeficientui de Performață de Mediu al produsului nostru (EPR -Environmental Performance of Product) este de numai 114 gr CO2 / kg de folie lichidă HS Protect, față 1175 gr. CO2 / kg de folie de polietilenă. Este valoarea obținută în urma auditului ISO14067 realizat pentru producția foliilor lichide HS Protect, valori care au făcut posibilă clasificarea PAS 2050 a foliilor HS Protect.
Aceste valori sunt importante pentru că, întâi, pun în lumină dimensiunea și vastitatea problemei de mediu în termeni practici, numerici; al doilea, pentru că premiază eforturile de cercetare-dezvoltare din laboratoarele noastre.
Cu alte cuvinte, deși sunt soluții populare, considerate și ieftine, protecția în șantier folosind foliile de polietilena lipite cu bandă adezivă sunt soluții poluante, ineficiente și scumpe și ar trebui integral înlocuite în șantiere.






