Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Liverpool a fost retras de pe lista patrimoniului mondial UNESCO

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a scos miercuri oraşul Liverpool de pe lista siturilor incluse în Patrimoniul Mondial, apreciind că noile dezvoltări imobiliare din acest port din nord-vestul Angliei îi afectează autenticitatea.

Liverpool a fost retras de pe lista patrimoniului mondial UNESCO
Pixabay

Decizia a fost luată cu ocazia unei reuniuni a comisiei UNESCO în China, transmite BBC. Dezvoltările imobiliare de la malul mării, printre care şi un nou stadion, au drept rezultat o “deteriorare serioasă” a acestui sit istoric, consideră reprezentanţii UNESCO.

Liverpool devine al treilea sit exclus din Patrimoniul Mondial, după sanctuarul de oryx din Oman, exclus în 2007, şi valea râului Elba din Dresda (2009).

Oraşul obţinuse mult râvnitul statut în 2004, ca o recunoaştere a trecutului său ca important centru comercial în timpul Imperiului Britanic şi a reperelor sale arhitecturale.

Aspectul portului s-a schimbat însă considerabil în ultimii ani, iar într-un raport al comisiei Patrimoniului Mondial de luna trecută se menţionează că reamenajarea a dus la “pierderea ireversibilă a atributelor” oraşului.

Primarul din Liverpool, Joanne Anderson, a declarat că decizia UNESCO este “de neînţeles“ şi a precizat că examinează împreună cu guvernul britanic posibilitatea de a o contesta.

Autorităţile se aşteaptă că această măsură să afecteze turismul şi investiţiile în oraş.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva