Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Lindab va asigura sistemul de ventilatii pentru primul proiect certificat de case pasive din Romania

Lindab va asigura sistemul de ventilatii pentru primul proiect certificat de case pasive din Romania

 

Bucuresti, 11 aprilie 2011 - Lindab, liderul european in productia de tubulaturi circulare de ventilatie, a fost ales de catre Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) sa furnizeze sistemul de ventilatie pentru primele doua case pasive certificate din Romania, amplasate in incinta Universitatii Politehnica Bucuresti. Sistemele Lindab - instalatii de ventilatie controlata la cerere - au fost alese pentru gradul superior de etanseitate asigurat, respectand standardele germane ale Passive Haus Institut (PHI), singurul organism de certificare a caselor pasive. Astfel se va putea optimiza consumul de energie electrica si se va asigura un climat interior fara umiditate, praf, bacterii si noxe. Proiectul este in curs de finalizare.

 "Aerul proaspat este furnizat in cantitatea necesara in camerele de zi si dormitoare, in timp ce aerul poluat este extras prin bucatarii si bai, prin sistemele de tubulaturi metalice etanse si prin grile si valve. Multumita recuperarii de caldura foarte eficiente, de pana la 95%, pierderile de caldura sunt diminuate, iar ocupantii beneficiaza continuu de aer curat la parametri nominali. Aerul proaspat introdus in case este preincalzit prin recuperarea caldurii aerului uzat, evacuat", a explicat Costin Ionescu, Director de Produs Lindab Ventilatii.

"Am ales sa realizam ventilatia cu sistemul de tubulaturi Lindab pentru asigurarea unui nivel maxim de etanseitate sistemului de ventilatie. Astfel, am minimizat pierderile de aer, care altfel ar fi trebuit compensate prin cresterea debitului de aer al ventilatorului si supradimensionarea elementelor sistemului - ventilatoarele, filtrele, bateriile de racire/incalzire, alte recuperatoare si schimbatoare de caldura etc.. Utilizand tubulaturile etanse Lindab Safe am putut respecta standardul impus pentru realizarea casei pasive", spune Adriana Milandru, reprezentant ISPE, membru in cadrul retelei europene de promovare a casei pasive PASS-NET.


Pentru o casa pasiva, sistemul de ventilatie mecanica este foarte important, intrucat contribuie semnificativ la asigurarea unui climat confortabil interior atat vara, cand temperatura maxima nu trebuie sa depaseasca 260C, cat si iarna, cand temperatura interioara trebuie sa fie de minimum 200C. Totodata, se evita cresterea umiditatii relative la peste 60%, formarea mucegaiului si inmultirea acarienilor, cauzatori de boli. Practica atat de comuna a deschiderii ferestrelor pentru aerisire va fi total uitata in conceptul de casa pasiva, care are ca cerinta obligatorie obtinerea eficientei energetice si crearea unui climat sanatos si confortabil.

 

Avand in vedere ca limita maxima a consumului specific anual pentru incalzire/racire pentru o casa pasiva este de 15 kWh/m2/an, iar valoarea consumului specific total de energie primara trebuie sa fie sub 120 kWh/m2/an, economia anuala de energie numai pentru incalzire/racire poate ajunge la 90% in comparatie cu o casa conventionala, respectiv 60-70% luand in considerare toti consumatorii de energie din locuinta (incalzire, racire, iluminat, aparate si echipamente electrice).

 

"Solutiile noastre "verzi" au fost alese si in alte state europene, nu numai in proiecte de tip "case pasive", ci si in proiecte de case "energy plus", care produc mai multa energie decat consuma. De asemenea, pe langa produsele ecologice furnizate, Lindab pune la dispozitie softuri specializate, cum ar fi Cy-energy, un program dedicat de calcul al eficientei energetice a cladirilor metalice, in conformitate cu standardul german DIN 18599. Avantajul principal il constituie faptul ca beneficiarul cunoaste inca din faza de proiectare costurile pentru fiecare tip de energie produsa, transformata si transportata de viitoarea cladire", a completat reprezentantul Lindab. „Per ansamblu, compania este preocupata de reducerea impactului asupra mediului si de utilizarea eficienta a resurselor. Pana in anul 2020, Grupul Lindab isi propune sa reduca cu 20% consumul de energie, sa creasca cu 20% sursele de energie regenerabila si sa scada cu 20% emisiile totale de GHG - gaze cu efect de sera".

 


Studiu de caz:

Casa Pasiva Polonia - Lindab Ventilatii


Casa pasiva - casa de locuit si birou de arhitectura
Localizare: regiunea Wielkopolska, Polonia
Investitor/Client: arhitectii Emilia Durka-Zielińska si Walenty Durka
Proiectant/Arhitect/Design interior/Antreprenor: DOMARCHITEKTÓW
Proiect realizat in 2006-2007
Constructie realizata in 2007-2010
Tehnologie: Casa pasiva realizata din materiale organice
Informatii arhitectonice:
Suprafata terenului: 1585 mp
Amprenta casei: 160 mp + 68mp garaj

 

Aplicarea principiilor de constructie a casei pasive a permis reducerea cu 90% a consumului energetic datorat incalzirii, in comparatie cu o casa construita dupa principii conventionale.

Obiectivul principal a fost utilizarea la maxim a potentialului zonei situata langa lac si reducerea interferentei cu mediul natural.
S-a urmarit obtinerea unei cladiri eficiente energetic, cu costuri reduse, si obtinerea unui climat interior sanatos. Au fost folosite solutii moderne de constructie, nedaunatoare mediului, din materiale organice reciclabile si regenerabile.

 

Despre sistemul de ventilatie:
- sistem de ventilatie ce minimizeaza consumul energetic
- cu sistem de recuperare de caldura foarte eficient
- tubulaturi de ventilatie drepte, fara ramificatii, care vor fi usor de curatat si care au montate grile de distributie a aerului
- schimbator de caldura

 

Sistem de ventilatie la vedere Sistem de ventilatie la vedere in living Sistem de ventilatie la vedere in bucatarie

Casa pasiva Polonia

Despre Lindab Romania

Compania Lindab este prezenta pe piata romaneasca incepand cu anul 1994. Profile, Ventilatii si Building Systems sunt cele trei domenii principale de activitate. Lindab Profile dezvolta, produce si promoveaza solutii si sisteme eficiente din otel pentru industria constructiilor tigla metalica, acoperisuri faltuite, sisteme de jgheaburi si burlane, porti de garaj, constructii usoare, trape si luminatoare, elemente de siguranta pentru acoperis, sisteme de placari, profile usoare etc.. Lindab Ventilatii acopera toata gama de sisteme de ventilatie: tubulatura si accesorii, difuzoare, grile si anemostate, atenuatoare de zgomot, clapete de reglaj etc.. Lindab Building Systems este lider european in cladiri metalice industriale si comerciale, pentru recreere, inclusiv cladiri multietajate ,si ofera servicii complete pentru proiecte la cheie in toata Europa, prin reprezentantele locale si prin reteaua de parteneri autorizati.

Lindab Romania este parte a concernului international Lindab Group, care dezvolta, produce si promoveaza solutii moderne pentru constructii civile si industriale si sisteme ecologice de ventilatii. Lindab Group are puncte de lucru in 31 de tari si un numar de 4500 de angajati.


Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati Lindab Romania - Divizia Ventilatii la 021.209.42.72, persoana de contact Mihaela Daranga (mihaela.daranga@lindab.ro) sau Free Communication la 021.207.47.40, persoana de contact Irina Patru (irina.patru@freecomm.ro; 0752.111.725).

 

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România