Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Legătura dintre cafea și un beton mai rezistent

O echipă de ingineri de la o universitate australiană a găsit o modalitate de a face un beton semnificativ mai puternic, în timp ce oferă o soluție pentru valorificarea unui deșeu larg răspândit. Totul a început în bucătăria instituției.

Legătura dintre cafea și un beton mai rezistent
Pixabay

Aici, cercetătorii, care lucrează la Universitatea RMIT, au observat un coș de gunoi plin cu zaț de cafea și au început să contemple ideea de a recicla această materie. Prin urmare, au adunat zațul și l-au prăjit la diferite temperaturi printr-un proces cunoscut ca piroliză, care presupune absența oxigenului, obținându-se un material asemănător cu cărbunele. După mai multe experimente, cercătorii au constatat că atunci când zațul este încălzit la 350 de grade Celsius și încorporat în rețeta pentru beton astfel încât să înlocuiască 15% din nisip se obține un beton cu o rezistență la compresiune cu aproape 30% mai mare.

 

Legătura dintre cafea și un beton mai rezistent
RMIT University

Nu în ultimul rând, prin această metodă se reduce cantitatea de nisip necesară pentru prepararea betonului, în condițiile în care resursele de nisip se împuținează pe zi ce trece la nivel global.

Studiul a fost publicat în Journal of Cleaner Production.

”Inspirația pentru munca noastră a fost să găsim o metodă inovativă pentru a utiliza cantitățile mari de zaț de cafea în proiecte de construcții în loc să ajungă la groapa de gunoi – să-i dăm cafelei o a doua șansă (double shot) la viață”, spune Rajeev Roychand, principalul autor al studiului.

Se estimează că producem anual, la nivel global, 60 de milioane de tone de zaț, iar cea mai mare parte din această cantitate este aruncată.

Cercetării speră ca în baza rezultatelor obținute de ei resturile de cafea să poată fi folosite în viitor în construcții din întreaga lume. Mai multe consilii locale și-au exprimat deja interesul față de lucrările echipei, pe care a cooptat-o în proiecte de infrastructură viitoare.

În continuare, inginerii vor să testeze proprietățile noului beton pe termen lung și să vadă care sunt performanțele materialului dacă piroliza are loc la diferite temperaturi.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.