Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Lansarea Consiliului Consultativ al Arhitecților din Europa Centrală și de Est CCA-CEE în cadrul Share Belgrade 2018

Consiliul Consultativ al Arhitecților din Europa Centrală și de Est CCA - CEE s-a întalnit oficial cu ocazia primei ediții a Forumului Internațional de Arhitectură și Inginerie SHARE din Belgrad, pe 23 aprilie.
Lansarea Consiliului Consultativ al Arhitecților din Europa Centrală și de Est CCA-CEE în cadrul Share Belgrade

"Nu avem nevoie de mai multe organizații, avem nevoie de o rețea liberă și deschisă de dezbateri intense, care să fie informală, dar bazată pe un cadru coerent și pe conceptul de evoluție, pe atragerea liderilor profesiei de arhitectură în jurul problemelor noastre specifice, dar abordate rar în această parte a Europei", a declarat Serban Tiganas, secretar general, UIA, președinte al Ordinului Arhitecților din România, în cadrul primei întâlniri oficiale a CCA-CEE.

În fiecare an, SHARE Forumul Internațional de Arhitectură și Inginerie caută să scoată la iveală excelența în domeniile arhitecturii și construcțiilor, îmbunătățind calitatea și complexitatea evenimentelor sale dinamice cu fiecare ediție. Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără a avea de partea noastră unele dintre cele mai relevante figuri pentru mediul construit - sute de arhitecți și antreprenori practicieni din Europa, Asia și Statele Unite ale Americii - transformând Forumul SHARE într-una dintre cele mai importante platforme de networking pentru domeniile conexe în construcții din Europa Centrală și de Est.

În acest an am extins evenimentele SHARE în încă trei locații europene, astfel că suntem încântați să ne prezentăm acum la Varșovia și Cracovia (Polonia), Budapesta (Ungaria), București (România), Sofia (Bulgaria), Belgrad (Serbia), Tirana (Albania), Skopje (FYROM) și Atena(Grecia). În fiecare locație ne concentrăm mereu pe crearea unui dialog între arhitecții și asociațiile locale și contextul regional / internațional, astfel încât SHARE să devină ocazia perfectă de a discuta aspecte comune și specifice legate de mediul construit din Europa Centrală și de Est.

Astfel, ultima ediție a SHARE București 2017 a fost locul în care s-au pus bazele unei organizații regionale a arhitecților lideri ai asociațiilor naționale ale arhitecților și ale celor mai reprezentative asociații profesionale din regiune, care ulterior s-a numit Consiliul Consultativ al Arhitecților din Europa Centrală și de Est CCA -CEE.

Dupa întâlniri prealabile la inceputul acestui an în care s-a coagulat ideea unei astfel de organizații profesionale, în cadrul SHARE Tirana 2018 în februarie si SHARE Bucuresti 2018, în martie, Consiliul Consultativ al Arhitecților din Europa Centrală și de Est CCA -CEE s-a întalnit oficial cu ocazia primei ediții Forumului Internațional de Arhitectură și Inginerie SHARE din Belgrad, pe 23 aprilie , la sediul Uniunii Arhitecților din Serbia.

Membrii fondatori ai acestui Consiliului sunt, în ordinea alfabetică a țării de proveniență:

- Armand VOKSHI, președinte al Asociației Arhitecților din Albania
- Borislav IGNATOV, președinte al Camerei Arhitecților din Bulgaria
- Evangelos LYROUDIAS, reprezentant al Președintelui Camerei Tehnice din Grecia
- Astrit NIXHA, președintele Asociației Arhitecților din Kosovo
- Martin PANOVSKI, preşedinte al Asociației Arhitecților din Macedonia, FYROM
- Filip ALEKSIC, preşedinte al Asociației Arhitecților din Muntenegru
- Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România
- Milan Djuric, președintele Uniunii Arhitecților din Serbia
- Dean LAH, reprezentant al Președintelui Camerei de Arhitectură și Planificare Urbană a Sloveniei
- Florin MINDIRIGIU, președinte al Asociației PRO event, directorul share-architects.com

Discuția lor a fost condusă de ideea de a identifica și fructifica un teren comun, idee care să fie facilitată de acțiunile unui astfel de organism. Pentru fiecare o astfel de abordare devine o necesitate dată de problemele specifice, adesea similare în formă și cauze, care caracterizează această regiune în particular în ceea ce privește profesia, relația sa cu sfera politică, administrativă și culturală.

Un alt punct de vedere relevant expus în unanimitate la Belgrad a fost necesitatea și imperativul creării unei societăți deschise care vizează coagularea unei entități care să reprezinte interesele pe plan local și regional a cât mai multor asociații arhitecturale din Europa Centrală și de Est - crearea unei asociații de lideri ai acestor asociații, așa cum a pus-o Martin Panovski.

Această decizie și deschidere vine de la sine cu o întreagă serie de criterii precum etica, profesionalismul și reprezentativitatea, hotărârea și consistența unui demers asumat pe care o astfel de entitate profesională le poate încorpora pentru ca obiectivele sale să devină relevante pe plan internațional. Prin urmare, CCA-CEE extinde invitația către alți lideri ai asociațiilor de arhitectură locale, regionale sau naționale de a participa la acest dialog deschis de acum încolo între membrii fondatori ai CCA-CEE.

Ca atare, SHARE devine un punct de întâlnire mai presus de toate, unde membrii CCA - CEE vor avea ocazia de a dezbate problemele cele mai presante cu care se confruntă arhitecții din țările Europei Centrale și de Est, în scopul găsirii unor modalități specifice și eficiente de abordare a acestora, de a oferi o mai mare reprezentativitate acestei profesii. Această prima întâlnire oficială în paralel cu SHARE Belgrade 2018 a căutat să dea voce cauzei pe care o reprezintă sub forma unui manifest pe care îl puteți vedea, așadar, mai jos.

Lansarea Consiliului Consultativ al Arhitecților din Europa Centrală și de Est CCA-CEE în cadrul Share Belgrade
Lansarea Consiliului Consultativ al Arhitecților din Europa Centrală și de Est CCA-CEE în cadrul Share Belgrade
Lansarea Consiliului Consultativ al Arhitecților din Europa Centrală și de Est CCA-CEE în cadrul Share Belgrade

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România