Lampile, obiecte decorative si functionale in egala masura

Amenajarea unei incaperi porneste intotdeauna de la finisaje si iluminare. Lampile, insa, desi joaca si acest rol practic de surse de lumina, sunt mai mult decat atat. Obiecte decorative in sine, cu elemente atat atextile, cat si cu materiale ceramice, metalice sau lemnoase, ele pot crea nota distonanta sau dimpotriva armonioasa cu restul incaperii. De aceea, atunci cand le alegeti, acordati-le o importanta distincta.
Atat lampile din tavan, cat si cele de masa (fie ca e vorba de birou sau o noptiera langa pat) adauga amenajarii nota dorita, punctand stilul ales pentru intreaga camera, iar adesea chiar inspirand alegerea restului de decoratiuni. Desi unii le cred mai degraba niste obiecte decorative, lampile sunt in mai mare masura niste piese de mobilier – ca si cele din umra, lampile pot fi gasite in magazine pe stiluri, colectii, tendinte... In ceea ce priveste lampile pentru tavane, puteti gasi chiar cele mai sofisticate creatii, de la ieftine, la pretioase: gotice si medievale, rustice, venetiene, etc., lampadarele centrale creeaza nota generala a iluminarii din incapere. In spatiile mici, de exemplu in dormitoare sau pe birouri, lampa poate fi singurul obiect decorativ utilizat, aceasta datorita insa functiei ai atat practice, cat si esteticii. Iata si cateva aranjamente in care se vede foarte clar cum utilizarea lampilor a fost facuta in armonie cu decorul.

Datorită greutății și dimensiunilor reduse, unitățile compacte sunt ideale pentru instalarea în spații cu spații tehnice reduse. Unitățile se potrivesc, de exemplu, sub un tavan fals și sunt ușor de schimbat din punct de vedere al orientării direcției fluxului de aer on site.

Pentru detalii suplimentare, informații, recomandări sau o conversație cu experții care vă pot ajuta să vă bucurați de mai mult confort, vă invităm să ne contactați aici.

Sistemul de acoperiș verde tip biosolar
Un sistem biosolar pe acoperiș verde combină beneficiile acoperișului verde cu cele ale sistemelor solare fotovoltaice pentru a maximiza eficiența energetică și a spori impactul ecologic pozitiv. Într-un sistem biosolar pe acoperiș verde, panourile solare fotovoltaice sunt instalate deasupra stratului de substrat și vegetație al acoperișului verde, fiind mai înălțate față de sistemele solare obișnuite. Plantele de pe acoperișul verde ajută la răcirea mediului ambiant al panourilor solare fotovoltaice prin efectul de umbrire și, implicit, de răcire pe care-l au asupra acoperișului, reducând astfel temperatura panourilor solare, crește eficiența acestora.
Datorită panourilor înălțate este ușurată întreținerea acoperișului și se creează microclimate specifice cu temperaturi și umidități variabile în zonele umbrite de panouri, care favorizează o gamă variată de specii de plante și insecte.
Sistemele biosolare pe acoperișul verde sunt proiectate pentru a oferi avantaje multiple: generarea de energie regenerabilă, reducerea emisiilor de dioxid de carbon și îmbunătățirea calității aerului și a biodiversității în zonele urbane.
- Modulele înălțate permit pătrunderea luminii și asigură vegetației un strat hidratat.
- Nu deteriorează hidroizolația, se instalează fără străpungerea acesteia, cu balastul substratului și vegetației.
Acoperișul verde - tipuri principale
În funcție de structură, caracteristici și beneficii specifice, există mai multe tipuri de sisteme pentru acoperișuri verzi. În general, factorii care determină alegerea tipului de sistem ce funcționează cel mai bine pentru o clădire sunt arhitectura clădirii, factorii climatici și obiectivele tehnico-economice.

Extensiv
Acest tip de acoperiș verde este cel mai ușor și mai accesibil. În general, este format din substrat subțire și plante rezistente, cum ar fi ierburi și mușchi. Necesită mai puțină întreținere și poate fi instalat pe majoritatea clădirilor.
Semi-intensiv
Poate să includă o varietate mai mare de plante; este mai versatil față de acoperișul verde extensiv, deoarece oferă o gamă largă de opțiuni de design, cu o varietate mai largă de plante și o mai bună capacitate de reținere a apei, dar necesită mai multă îngrijire.
Intensiv
Este sistemul cel mai complex, deoarece este compus din plante mai mari, cum ar fi arbuști și arbori, precum și ierburi și flori. Necesită o structură de suport puternică și grosimea substratului mai mare, atingând chiar 1,5 m grosime.