Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

“Lalele” din beton formează un parc inedit în New York

Little Island este un dig şi un parc public inaugurat recent în New York. Suspendat deasupra râului Hudson pe piloni din beton, cuprinde în structuri modelate asemenea unor cupe de lalele arbori şi arbuşti, poteci şerpuitoare şi spaţii pentru spectacole.

“Lalele” din beton formează un parc inedit în New York
Twitter / @adafruit

Proiectul Little Island este semnat de britanicii de la Heatherwick Studio şi construit în colaborare cu firma de inginerie Arup şi cu arhitecţii peisagişti de la MNLA în vestul Manhattanului.

Designerilor li s-a cerut cu aproape şapte ani în urmă să proiecteze un pavilion pentru o nouă extensie pe malul apei. Însă pilonii din lemn ai fostului dig pe care i-au găsit acolo unde trebuia ridicată noua structură, care au devenit un habitat important pentru viaţa marină, i-au inspirat să creeze ceva mai deosebit.

Un colţ al parcului este ridicat pentru a permite luminii soarelui să ajungă la vietăţile care trăiesc în râu, explică designerii.

Pilonii au înăţimi variate, ceea ce face ca noul dig să se ridice şi să coboare pentru a da naştere unei varietăţi de spaţii şi de funcţii, digul şi structura de sprijin funcţionând ca un întreg.

Parcul are o suprafaţă totală de 11.000 de metri pătraţi şi este susţinut de 280 de piloni din beton instalaţi lângă vechii piloni din lemn. Structura parcului este formată din 132 de “lalele” din beton, un fel de jardiniere cu o lăţime de şase metri umplute cu pământ, în care cresc plante din 400 de specii diferite şi 100 de tipuri de arbori. Au fost selectate în mod strategic plante veşnic verzi, care să atenueze forţa vântului dinspre râu.

 Elementele din beton prefabricat au fost realizate utilizând 39 de forme diferite de cofraje şi transportate pe şantier cu şlepul. Un planşeu turnat direct pe şantier conectează aceste elemente. 

 O reţea de poteci de peste 540 de metri şerpuieşte printre spaţii verzi şi zone dedicate spectacolelor şi evenimentelor culturale, printre care un amfiteatru cu bănci din lemn care încadrează priveliştea râului.

Parcul este conectat la ţărm prin intermediul a două poduri. Structurile ce ţin de logistica evenimentelor organizate aici sunt construite sub dig şi pot fi accesate prin intermediul unuia dintre poduri.

Proiectul a fost finanţat aproape integral de Diller – von Furstenberg Family Foundation.

 

 

 

Cum a fost construită Mica Insulă:

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva