La vremuri noi, soluţii vechi: Renaşterea ferestrelor medievale pentru vinuri
Au devenit astfel populare prin secolul al XVII-lea, in timpul celei mai crunte pandemii din istoria omenirii, asa-numitele ferestre pentru vinuri, buchette del vino, deschideri nu mai inalte de 30 de centimetri in zidurile cramelor, prin care familiile instarite ale vremii le vindeau vin clientilor insetati.
Riscul contagiunii era bine inteles inca de pe atunci, scrie carturarul florentin Francesco Rondinelli in "Relazione del Contagio Stato in Firenze l’anno 1630 e 1633", comerciantii evitand inclusiv contactul direct cu monedele clientului, care erau colectate pe o paleta din metal si dezinfectate cu otet, potrivit site-ului Asociatiei ferestrelor pentru vin.
Cu timpul, pe masura ce ciuma a devenit doar un cosmar indepartat, ferestruicile au cazut in uitare si poate ca ar fi stat acolo mult si bine daca o noua pandemie nu avea sa le readuca, chiar anul acesta, in lumina utilitatea. O parte dintre proprietarii lor din Florenta, greu incercati de raspandirea coronavirusului, au redeschis micile obloane pentru a-si vinde produsele, atragand astfel clienti in acelasi timp masurile de siguranta impuse de situatia epidemiologica actuala.
Ferestruicile sunt folosite astazi nu doar pentru vin, ci si pentru cocktailuri, inghetata sau cafea.
Ferestrele pentru vin sunt elemente arhitecturale specifice Toscanei, ele nemaifiind vazute in niciun alt loc din lume. Pana in prezent au fost redescoperite in Toscana 267 de ferestre pentru vin, 149 dintre ele putand fin gasite in centrul Florentei. Se crede ca numarul lor a fost mult mai mare, insa multe au fost distruse in bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, noteaza The Local.
Foto: Buchette del Vino