Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

La Maison Hermes din Seoul proiectata de RDAI Architects

La Maison Hermes din Seoul proiectata de RDAI Architects

Prima intalnire a arhitectilor cu directorul de la Hermes Corea a avut loc pe teren, in locatia pe care acesta din urma dorea sa o achizitioneze in vederea construirii imobilului "La Maison Hermes". Acestia au fost fermecati de frumusetea mediului inconjurator si mai ales de vecinatatea cu parcul Dosan. Arhitectii trebuiau sa construiasca o cladire pe un teren cu forma patrata, inconjurat pe fiecare latura de strazi. Cele cateva solutii care s-au obtinut au evidentiat caracteristicile unice ale locului, astfel ca propunerea aleasa a fost generata de un plan patrat, care s-a marit pe verticala si din care a iesit un cub. In plus, urmand exemplul casei traditionale coreene, arhitectii au cautat modalitati prin care sa decupeze in volumul obtinut pentru a crea curti si gradini, inclusiv una care sa se deschida catre parc.

 

Cladirea are o serie de functiuni diferite printre care o cafenea, un magazin, spatii de birouri, un muzeu si un spatiu de expunere care erau legate cu ajutorul unei curti centrale si a doua decupaje orizontale transformate in terase, una complet deschisa privind catre parc si cealalta acoperita si orientata catre oras.

Acest joc al ementelor solide si al golurilor permite luminii naturale sa ajunga pana la interiorul cladirii oferind o unitate volumetrica. Spatiul are o promenada care prin pasarele, terase si curti interioare reuseste sa lege diferitele functiuni.

 

 

Fatada cladirii a fost realizata dintr-un sistem de vitraj dublu, imprimat cu linii subtiri, orizontale, de culoare galben-cupru pe exterior si albe la interior. Stralucind sub razele soarelui fatada este un element decorativ in continua schimbare. Anvelopanta dubla asigura intimitatea spatiilor interioare dar in acelasi timp permite oamenilor sa admire peisajul urban si zona cu vegetatie a parcului. Se face astfel referire la caracteristicile marcii Hermes: intimitate si discretie dar si la expresia traditionala clar-obscur raspandita in asia si in zona mediteraneana.

 

Proiectul a fost realizat de Rena Dumas in colaborare cu arhitectul si directorul artistic de la RDAI, Denis Montel si arhitectul Nicolas Karmochkine.

"La Maison Hermes" a rezultat in urma unei stranse colaborari dintre echipe coreene, chinezesti si europene, sub conducerea constructorului general corean SAMIL. Aceasta colaborare s-a dovedit extrem de importanta in finalizarea lucrarilor la fatada cladirii. Peretele fatadei vestice este construit din piatra, transportata de la cariera Ladoix din Franta si prelucrata in China de catre Gartner. Fatada din sticla a fost fabricata in China si exportata in Corea pentru a fi montata.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Foto arh Ioana Anghel-Rizea expoziția De-a arhitectura 2017 UAUIM clasa a IV-a A Școala Gimnazială Sf
Foto: arh. Ioana Anghel-Rizea; expoziția De-a arhitectura 2017, UAUIM, clasa a IV-a A, Școala Gimnazială Sf. Silvestru

Ce ţi-a plăcut cel mai mult la colaborarea cu De-a Arhitectura?

Atelierele, dar cea mai frumoasă surpriză a fost interacțiunea cu copiii, care m-a fascinat, m-a inspirat, mi-a dat energie. Copiii au o rezervă nesfârșită de bucurie, entuziasm, imaginație, creativitate, inspirație, curiozitate și știu să îți ofere feedback într-un mod foarte sincer și constructiv. Au reușit să mă prindă în jocul lor, să scoată la iveală „copilul Aurelia”, să mă facă să visez alături de ei, să fiu parte din povestea lor, din care cu greu m-aș fi putut desprinde.

Pe lângă ateliere și interacțiunea cu copiii mi-a plăcut faptul că aceste cursuri se predau în echipă cu un profesor care vine cu experiența sa pedagogică, face legături între cursul De-a arhitectura și alte materii, mi-au plăcut expediţiile, expoziţiile de final de an, ghidurile îndrumătorului şi nu în ultimul rând sentimentul de apartenenţă la un grup de oameni foarte pasionaţi de ceea ce fac.

Sunt foarte recunoscătoare pentru toată această experiență.

Foto: Richard Schmittner; Expoziția De-a arhitectura 2018, UAUIM, clasa pregatitoare A, Școala Gimnazială Sf. Silvestru
Foto: Richard Schmittner; Expoziția De-a arhitectura 2018, UAUIM, clasa pregatitoare A, Școala Gimnazială Sf. Silvestru

Ce a fost mai dificil la colaborarea cu De-a Arhitectura?

Cel mai greu mi se pare să renunți să mergi ca voluntar la clasă, mai ales când continui alături de același cadru didactic și același grup de elevi. Inițial mi-am propus să mă implic ca voluntar la clasă timp de doi ani, dar nu am reușit să mă retrag după acea perioadă. Feedback-ul primit de la copii și profesori mi-a dat încredere să merg mai departe, fără să îmi mai setez un număr de ani ca limită.

Închiderea școlilor în 2020 a fost un alt moment dificil, dar și un prilej de adaptare și reinventare. Atunci a apărut #DeaArhitecturaAcasa și mi-a oferit ocazia de a retrăi și a recrea ceva din atmosfera momentelor frumoase de la clasă.

Ai fost marcată de întâlnirea cu vreun profesor, pe parcursul educaţiei tale? Povesteşte-ne în câteva rânduri şi spune-ne cum a influenţat experienţa ta prezenţa ta în clasa De-a arhitectura?

Am avut mulți profesori minunați, dar cei care m-au influenţat reușeau să transmită, dincolo de materia pe care o predau, pasiune, emoție, empatie, blândețe, susținere, preocupare pentru consolidarea echipei, te provocau să experimentezi, să cercetezi, să cauți singur, să îți pui întrebări, îți dădeau încredere. Și, nu în ultimul rând, își pregăteau foarte bine cursul.

Când ajungi în fața elevilor încerci să îți amintești foarte multe lucruri, cum erai la vârsta lor, ce te-ar fi interesat, cum ai fi vrut să se poarte profesorul sau care ar fi fost atmosfera propice ca tu să te simți liber să te poți exprima și fără să vrei, parcă se activează pe rând toate acele calități pe care le-ai admirat la profesorii tăi.

Experiența mea în programele De-a arhitectura mi-a dovedit că e foarte importantă energia pe care o aduci în sala de clasă. Entuziasmul tău, modul în care reușesti să îi inspiri pe copii, să îi ghidezi sau să îi provoci, să îi încurajezi, să le dai încredere, să te exprimi simplu și clar, va avea efecte de-a dreptul surprinzătoare. În fața copiilor e important să fii autentic și conectat.

La Maison Hermes din Seoul proiectata de RDAI Architects

Ce te interesează în momentul de faţă şi cum îţi alimentează proiectele?

Mă fascinează poveștile de tot felul, despre București, despre locuri, case și cei care au locuit acolo, despre orașe imaginare, fie ele din cărți sau create de copii. Îmi place nespus să descopăr Bucureștiul în evoluția lui, să caut planuri istorice, să le compar, să verific cu ajutorul lor veridicitatea indiciilor găsite în cărți, să identific în oraș modificările. Mă bucur să descopăr volumetrii, detalii, materiale, juxtapuneri de texturi ale locuințelor interbelice moderniste.

Mă interesează schimbul de experiențe și îmi place să lucrez în echipe multidisciplinare, să aduc ceva din experiența mea și să învăț din experiența altora.

Foto: arh. urb. Claudia Pamfil; echipa De-a arhitectura la OARB
Foto: arh. urb. Claudia Pamfil; echipa De-a arhitectura la OARB

Sunt preocupată de educația de arhitectură și mediu construit pentru copii, de stimularea imaginației și creativității acestora. Mi se pare interesant să văd orașul și patrimoniul prin ochii copiilor.

Inspirația poate veni de oriunde, dintre rândurile unei cărți sau paginile unei reviste, din explorarea orașului alături de copii, de la un detaliu, material sau textură, din călătorii sau plimbări în natură, dintr-o discuție cu colegii sau o experiență din copilărie, din interacțiunea cu copiii în cadrul programelor De-a arhitectura.

Spune-ne câteva cuvinte despre cele mai frumoase dintre proiectele tale care au atins comunitatea, oraşul.

De-a Arhitectura este unul dintre cele mai frumoase proiecte în care m-am implicat, care au atins comunitatea și sunt convinsă că în timp se vor vedea efectele asupra orașului. E un proiect pe care îl descopăr de fiecare dată altfel, din ce în ce mai complex, cu implicații nebănuite în zona educației. E fascinant să realizezi că prin intermediul mediului construit pot fi explicate și ilustrate noțiuni specifice altor materii (chiar și noțiuni de gramatică).

Care este motto-ul tău personal?

„Limitation makes the creative mind inventive.” – Walter Gropius [n.r. „Limitarea face ca mintea creativă să fie inventivă.”]

Dan Mircescu - General Manager Novatik
Dan Mircescu - General Manager Novatik

Încă din anul 2021 compania a demarat o investiție de peste 1,5 milioane de euro, constând în noi linii de producție, investiție ce a fost finalizată la sfârșitul primului semestru din acest an. Aceste investiții vin cu scopul creșterii eficienței și perfomanței și de asemenea cu noi soluții pentru piața acoperișurilor.

Noua generație de profile Novatik NATURA beneficiază acum de o protecție anticorozivă îmbunătățită și este disponibilă deja pentru trei dintre profile: CLASSIC, SLATE și WOOD. Perioada de tranziție de la vechea la noua generație de profile se va face treptat, urmând ca, la începutul anului viitor, să fie disponibile toate profilele Natura din noua generație.

Noua generație de profile Novatik NATURA sunt realizate din oțel, protejat anticoroziv pe ambele fețe cu aliaj ZnMg 250 g/mp plus protecție suplimentară anticorozivă multiface®, profilate prin presare și ulterior finisate cu rocă vulcanică. Stratul de protecție multiface® reprezintă un tratament performant aplicat oțelului, cu o grosime de 1 până la 2 microni, fiind un etanșant multifuncțional aproape invizibil (acoperire organică subțire) aplicat pe benzile de oțel galvanizat la cald (ZnMg). Proprietățile sale remarcabile îi oferă oțelului o etanșare premium durabilă, cu rezistență excelentă la coroziune și o aderență superioară a straturilor de finisaj ulterioare.

În gama acoperișurilor cu rocă Novatik NATURA există și profilul emblemă al companiei: SLATE. În funcție de stilul arhitectural, țigla metalică cu acoperire de rocă vulcanică Novatik NATURA SLATE se poate instala acum în două moduri distincte: prin dispunere intercalată sau dispunere liniară. A fost introdusă o nouă culoare în gamă: Graphite Grey și este deja disponibilă pentru toate cele cinci profile din gama NATURA.

“Dacă vorbim despre ceea ce deja am făcut, putem spune că produsele Novatik sunt prezente în peste 20 de țări din Europa, America Latină, chiar și pe continentul african. Din anul 2002 și până în prezent, ne putem intitula trend setterii acestei piețe, iar rezultatele pe care le-am avut și anume peste 8 milioane de țigle metalice cu acoperire de rocă, confirmă că decizia și curajul de a introduce aceste produse pe piață a fost una corectă și inspirată. Mă bucur să spun că avem produse cu potențial global, ușor scalabile, care crează premisele unei dezvoltări organice, dincolo de granițele României. Obiectivul nostru este să fim unul dintre principalii producători mondiali de țiglă metalică cu acoperire de rocă vulcanică. Calea către acest obiectiv este pavată cu inovații, curaj, linii de producție inteligente și acțiuni responsabile, iar noi suntem inspirați pentru viitor“, declară Dan Mircescu, General Manager NOVATIK.

Novatik este lider de piață în România pe segmentul țiglei metalice în panouri mici (unimodulare) și singurul producător de țiglă metalică cu acoperire de rocă vulcanică din România.

La Maison Hermes din Seoul proiectata de RDAI Architects
itotem.ro

Conceptul acestui restaurant presupune trei direcţii – un spaţiu modern, o atmosferă relaxantă, un loc ideal atât pentru tineri, cât şi pentru familii. Pentru a susţine acest concept, una dintre soluţiile de digital signage a fost realizarea unei vitrine digitale verticale, amplasată într-un punct cât mai accesibil vizual (în spatele ferestrei dinspre stradă), care să atragă şi să exprime o invitaţie pentru clienţii fideli şi, în egală măsură, pentru clienţii potenţiali. Vitrina digitală verticală este de înaltă luminozitate, astfel încât poate fi văzută şi pe timpul nopţii. Dă un aer elegant şi evidenţiază modernitatea locului. Conţinutul media dinamic include oferte, noutăţi, elemente din portofoliul culinar şi susţine vizual imaginea brandului.

Studiu de caz 2: ecran digital indoor integrat în CEC Bank (filiala din Dej)

La Maison Hermes din Seoul proiectata de RDAI Architects
itotem.ro

Domeniul HoReCa nu este singurul domeniu la care se pretează soluţiile de digital signage. Versatilitatea acestei tehnologii acoperă şi domenii ca bănci, farmacii, magazine, spitale, staţii de aşteptare, aeroporturi etc. Revenind la bănci şi, punctual, la spaţiul din CEC Bank, clientul şi-a dorit integrarea unui display în mediul respectiv, cu condiţia ca acesta să nu agreseze vizual, ci să atragă atenţia într-un mod firesc, intuitiv, participând în acelaşi timp la atmosfera prietenoasă din bancă. Datorită designului familiar, dar şi arhitecturii obiectelor de mobilier, ideea de a amplasa un display în biblioteca din încăpere a venit de la sine. Rezultatul este următorul: afişajul electronic se armonizează cu cadrul general, creează un aer de familiaritate şi confort, poziţionarea asigură vizibilitate maximă (este aşezat puţin mai sus de linia ochilor) şi, nu în ultimul rând, timpul de aşteptare al clientului este perceput mai relaxant.

Studiu de caz 3: LED-ul din jurul stâlpului, în magazinul Bebe Tei din mall Vitan

La Maison Hermes din Seoul proiectata de RDAI Architects
itotem.ro

Clientul şi-a dorit uniformizarea spaţiului prin elemente de tehnologie digitală adaptate la cerinţele incintei. Comunicarea digitală face parte politica Tei, prin ea urmărindu-se prezentarea unui conţinut targetat şi de folos clientului, îmbunătăţirea experienţei în magazine, personalizarea departamentelor. Digital signage adoptă tehnologia display-urilor LED în mod masiv în ultima perioadă. Peste tot în lume ecranele LED sunt folosite pentru a afișa o gamă variată de conținut promoțional și comercial, oferind consumatorilor experiențe unice, fie că ecranele sunt plasate în mall-uri sau clădiri cu birouri. Referitor la proiectul implementat de iTotem în magazinul Bebe Tei (din mall Vitan), s-au folosit trei ecrane LED, amplasate în puncte-cheie din incintă. Fixate pe stâlpi cu latura de un metru, dimensiunea lor este de 3m/ 2 m. Efectul este, ca şi în cazul videowall-ului din acelaşi magazin, de impact, datorită luminozităţii şi, mai ales, conţinutului afişat care atrage imediat privirea.

Studiu de caz 4: videowall-ul din hipermarketul La Cocoş (Ploieşti)

La Maison Hermes din Seoul proiectata de RDAI Architects
itotem.ro

Atunci când alegem cel mai bun loc de amplasare al unui panou digital (sau videowall, în contextul proiectului de faţă), trebuie să răspundem la o serie de întrebări: 1. Care este punctul cu cel mai mare trafic din locul respectiv? 2. Unde îşi petrece publicul timpul de aşteptare? 3. Sunt fixate ecranele într-un câmp vizual avantajos? 4. Se poate citi cu uşurinţă conţinutul de pe ecrane? Un videowall nu trebuie plasat într-un loc doar pentru a umple un spaţiu gol. Interiorul unui hipermarket poate veni cu multe provocări, în consecinţă, personalizarea soluţiilor sunt cu atât mai importante. Realizarea unui videowall compus din 22 de display-uri puse pe 11 coloane de două rânduri a fost varianta personalizată pentru acest tip de încăpere.

NUC AMERICAN.jpg
NUC AMERICAN.jpg
oak 15.JPG
oak 15.JPG

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.