KD Architects transforma un vechi magazin din Singapore

Cladirea unui fost magazin, datand din 1920 si avand o deschidere la strada relativ ingusta a fost supusa unor lucrari de restaurare si reconversie. Echipa de la KD Architects a regandit spatiile interioare astfel incat sa creeze o locuinta moderna, confortabila si in mod surprinzator, au avut suficient loc sa includa si o piscina. Casa denumita Pool Shophouse este una dintre cele opt proprietati care au fost modernnizate din seria Lorong 24A Shophouse, pentru care mai multi arhitecti au fost rugati sa reamenajeze si sa extinda cladirile din cartierul Geylang.
In acest caz echipa de arhitecti a ales sa foloseasca organizarea spatiala a vechilor case magazin – caracterizate de o latime mica a tramei – pentru a accentua continuitatea spatiala. Piscina, organizata in lungul unuia dintre pereti subliniaza aceasta tipologie a spatiilor liniare. Arhitectii Tiah Nan Chyuan si Lee Hui Lian explica cum au dorit sa creeze „o insertie” mai mult decat „o extindere” a cladirii. Cei care pasesc in interiorul locuintei „vor experimenta continuitatea spatiului printr-o serie de scari care ii calauzesc prin intreg volumul”. Scarile la care fac referire arhitectii strabat in zig-zag casa si realizeaza legatura intre cele trei etaje existente si cele patru etaje ale extinderii.
Pentru ca latimea cladirii nu permitea o alta organizare, diferitele spatii ale locuintei au fost distribuite pe inaltime, la jumatati de nivel pentru a pastra si o legatura vizuala. Astfel din zona intrarii se urca cateva trepte si se ajunge la piscina, iar spre celalalt capat a fost amenajata bucataria si garajul. Urcand jumatate de nivel se ajunge in zona de luat masa si pe o alta serie de trepte in zona de zi. Zona de noapte, continad dormitoarele, depozitarile si baile aferente au fost amenajate la etajele superioare pastrand distributia in jurul golului central al casei.
Fasii inguste de lumina pun in evidenta fantele lasate intre noile rampe de scara si peretii din caramida ai cladirii originale. Printr-un luminator central lumina patrunde pana la parterul imobilului, razele fiind filtrate cu ajutorul unui tavan realizat din lamele de lemn.
Fatada de la strada din care se face accesul in casa a fost pastrata, renovand elementele decorative si intervenind minimal unde a fost necesar. Fatada din spate, are o estetica moderna, cu o suprafata vitrata ce se inalta pe doua niveluri, realizata din fasii protejate cu jaluzele ce ofera intimitate dormitoarelor. Desi are un alt limbaj arhtectural decat casele vecine, jocul de volume si formele simple nu ofera un contrast deranjant.
Arhitectii au reusit sa combine intr-un mod inspirat diferite materiale, piatra, caramida, metal si lemn pastrand din istoria vechii cladiri dar oferindu-le proprietarilor o locuinta cu un design modern si confortabil.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa





