Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Îţi construieşti o casă de vacanţă? Top 5 aspecte de bază de care să ţii cont

Casa de vacanta este oaza de relaxare si locul in care vii sa iti incarci bateriile dupa o perioada mai agitata la birou sau chiar dupa un concediu in care ai calatorit foarte mult.
Îţi construieşti o casă de vacanţă? Top 5 aspecte de bază de care să ţii cont
Pixabay

In afara de zona in care este amplasata, foarte important este si felul in care alegi sa amenajezi casa de vacanta, iar daca ai de gand sa incepi o astfel de investitie de la zero, iti oferim cinci sfaturi utile.

1. Alegerea zonei

Pentru o casa de vacanta, ai nevoie in primul rand de un teren, iar alegerea zonei se face in functie de preferintele personale. Multi prefera muntele, insa poti avea parte de liniste si la tara sau undeva pe malul marii, departe de agitatia statiunilor turistice.

Trebuie sa tii seama si de distanta care desparte locuinta de viitoarea casa de vacanta, dar si de perioadele in care vei putea sa o vizitezi. Spre exemplu, in cazul in care optezi pentru o casa la munte, este posibil sa nu poti ajunge la ea oricand iti doresti, din cauza conditiilor meteo. Totodata, in cazul unei case la malul marii, drumul pana acolo ar putea fi un adevarat cosmar la sfarsit de saptamana, in plin sezon estival.

2. Proiectul casei

Ideal este ca viitoarea casa de vacanta sa se incadreze specificului zonei in care va fi construita. Pentru realizarea proiectuluitrebuie sa apelezi la serviciile unui arhitect caruia sa ii expui ideile pe care le ai, iar acesta va gasi cele mai bune solutii, tinand cont de dorintele tale si adaptand locuinta pentru a se potrivi perfect zonei in care va fi construita.

3. Constructia

Un prim pas in aceasta etapa este imprejmuirea terenului pe care il ai la dispozitie, pentru ca astfel se vor crea anumite puncte de reper pe masura ce lucrarile vor avansa. Pentru imprejmuire, poti comanda plasa pentru gard de pe site-ul mathaus.ro, divizia de retail Arabesque, iar la finalizarea constructiei casei, o ultima etapa va fi inlocuirea gardului din plasa provizoriu, cu gardul care va delimita curtea.

In ceea ce priveste constructia casei, materialul folosit este bine sa fie tot unul specific zonei. In general, lemnul este cel mai des folosit pentru casele de vacanta, insa la fel de bine se poate folosi si piatra sau caramida.

4. Accesul la utilitati

In cazul in care casa de vacanta este amplasata intr-o zona locuita, acest aspect nu ar trebui sa fie o problema, fiind suficient sa o racordezi la reteaua de apa, curent canalizare, eventual si reteaua de gaze.

Lucrurile se schimba daca ai ales o zona izolata, intr-un catun indepartat sau undeva intre munti. Daca terenul iti permite, alimentarea cu apa se poate rezolva cu ajutorul unui put si al unui hidrofor, iar pentru a beneficia si de apa calda, vei avea nevoie si de un boiler.

In lipsa retelei electrice, vei avea nevoie de un generator suficient de puternic incat sa furnizeze curentul necesar pentru intreaga locuinta. Cu ajutorul sau se poate rezolva si problema lipsei gazelor, pentru ca astfel se poate alimenta cu energia necesara o plita electrica. O alta alternativa, este clasica butelie cu gaz sau o plita rustica, pe lemne.

5. Masuri de securitate

Pentru a fi lipsit de griji in perioada in care nu te afli la casa de vacanta, trebuie sa investesti si in dotarea cu un sistem de securitate. O camera de supraveghere conectata la internet iti permite sa monitorizezi de pe telefon sau laptop ce se intampla in curte si in casa, iar un sistem de alarma va pune pe fuga orice intrus.

Totodata, astfel de sisteme de alarma alerteaza proprietarul printr-un SMS ca cineva forteaza intrarea in casa, astfel ca vei afla imediat daca ceva este in neregula.

Inainte de a demara aceasta investitie, fa un calcul al cheltuielilor si asigura-te ca ai la dispozitie bugetul necesar, pentru a nu fi nevoit sa abandonezi proiectul la jumatate.