Inscrie-te in competitia Holcim Awards pentru Constructii Durabile pana la 23 Martie 2011

Pentru a sprijini si pentru a promova initiativele de constructii durabile, Fundatia Holcim organizeaza a 3-a editie a Holcim Awards for Sustainable Construction (Premiile Holcim pentru Constructii Durabile), care ofera premii in valoare totala de 2 milioane de USD.
Competitia este deschisa proiectelor de amenajare peisagistica, de dezvoltare urbana si infrastructura, proiectelor de construire a unor imobile de birouri, a unor cladiri civile si industriale, dar si proiectelor ce valorifica - din perspectiva sustenabilitatii - materiale si tehnologii pentru constructii. Proiectele pot fi inscrise online pe siteul www.holcimawards.org pana la data de 23 martie 2011 (numai in limba engleza). Obiectivul principal al competitiei Holcim Awards este de a stimula dezvoltarea constructiilor durabile, prin premierea unor proiecte si viziuni care raspund la cele mai eficiente necesitati si provocari ecologice, de mediu si sociale. Avand in vedere schimbarile continue din sectorul proiectelor de dezvoltare durabila, specialistii romani din constructii, arhitecti, proiectanti, ingineri, dezvoltatori si firme de constructii au acum oportunitatea sa obtina recunoastere internationala a lucrarilor pe care le vor inscrie in competitie si sa cunoasca cei mai renumiti arhitecti din lume.
In prezent, 40-50% din materiile prime care exista pe aceasta Planeta sunt utilizate pentru constructii. Mai mult, cladirile consuma circa 30-40% din energia totala la nivel mondial si sunt responsabile pentru 33% din totalul emisiilor CO2. De aceea, orice imbunatatire adusa spatiului construit - prin proiecte de dezvoltare durabila - va conduce la transformari importante in viitor, in ceea ce priveste consumul de energie si ameliorarea emisiilor de CO2. Conceptul de sustenabilitate in constructii este pe cat de simplu, pe atat de putin promovat pe piata romaneasca. "Este foarte dificil de stabilit o descriere clara si se poate vedea acest lucru din definitiile date pana acum acestui concept si in faptul ca nu exista o viziune clara a ceea ce inseamna sustenabilitatea in constructii. Cred ca si in Romania acest concept din constructii este tradus prin durabilitate, dar acesta este doar un element al sustenabilitatii, pentru ca la fel de importante sunt si salvarea resurselor, reducerea emisiilor de CO2 si ajutarea generatiilor care vor urma sa aiba un mediu mai sanatos de viata", a declarat Edward Schwarz, Directorul General al Fundatiei Holcim pentru Constructii Durabile. Nu exista limite in ceea ce priveste tipul proiectelor care sunt incluse in competitie, fie ca este vorba de o amenajare peisagistica, de proiecte de dezvoltare urbana si infrastructura, imobile de birouri, cladiri civile si industriale sau materiale si tehnologii pentru constructii. "Orice tip de proiect poate fi inscris in aceasta competitie si ulterior proiectele vor fi evaluate de juriu potrivit celor cinci criterii de departajare: evolutie notabila, performanta ecologica, eficienta economica, responsabilitate sociala si calitate arhitecturala. Aceste aspecte cheie ale constructiilor durabile definesc - din perspectiva holistica - notiunea de sustenabilitate urmarita si promovata de Holcim Awards", a explicat Schwarz. Premiile Holcim pentru Constructii Durabile cauta solutii interdisciplinare in domeniul constructiilor sustenabile. Totodata, promoveaza abordarile transnationale si adaptarile regionale ale proiectelor de dezvoltare durabila. Printre proiectele castigatoare la editia trecuta a Holcim Awards se numara "Dezvoltarea contextuala a cartierului guvernamental", Budapesta, Ungaria (Aur, Europa Holcim Award 2008), "Amenajarea temporara a unei suburbii", Maribor, Slovenia (Argint, Europa, 2008) si "Adapostul alpin autonom Monte Rosa", Elvetia (Bronz Europa, 2008).
Concursul are doua categorii. Prima categorie, denumita "Main", e deschisa participantilor de orice varsta pentru proiecte mature la un stadiu avansat de design si cu o mare probabilitate de executie. Cea de-a doua categorie, denumita "Next Generation", e deschisa pentru proiecte si viziuni conceptuale, in stadii incipiente de design sau cu o mica probabilitate de executie. Informatii suplimentare se gasesc pe site-ul www.holcimawards.ro |