Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

In Rotterdam, incep lucrarile la cladirea pietei in forma unui tunel

In Rotterdam, incep lucrarile la cladirea pietei in forma unui tunel

Autor: Bridgette Meinhold

Saptamana trecuta primarul orasului Rotterdam a anuntat demararea lucrarilor la cladirea de dimensiuni impresionante care va avea forma unui tunel si care va gazdui piata agro-alimentara centrala. In interiorul "tunelului" pe peretele acestuia, vor fi proiectate cu ajutorul unor mari ecrane LCD, imagini cu fructe si legume proaspete, iar la exterior locatarii apartamentelor vor beneficia de privelisti extraordinare asupra orasului. Combinarea unor functiuni precum piata publica, locuinte, restaurante si spatii comerciale va favoriza crearea si mentinerea unui aflux mare de localnici si de turisti. Proiectul este realizat de catre echipa de arhitecti de la MRDV iar dezvoltatorul acestuia este compania Provast.

Realizarea acestei constructii aduce orasului 100 000mp de piata publica acoperiti de un arc ce se ridica la inaltimea a zece niveluri, care vor gazdui 228 de apartamente. Dintre aceste apartamente, majoritatea vor fi puse in vanzare dar 102 dintre acestea vor fi tinute pentru inchirriere. Primele doua niveluri vor gazdui spatiile comerciale si restaurantele, in timp ce in subsol, se va amenaja un supermarket si spatii de parcare insumand 1 200 de locuri. Arcul propriu-zis al cladirii va fi protejat impotriva fenomenelor meteo prin montarea unei fatade vitrate flexibile.

Forma constructiei noii piete este interpretarea volumetrica a noilor legi ale Olandei care precizeaza ca orice piata agro-alimentara publica trebuie sa fie acoperita precum si a faptului ca anumite camere dintr-o locuinta trebuie sa beneficieze de iluminat natural. Fiecare apartament a fost astfel amplasat incat camerele si zona de zi sa fie pozitionate la exteriorul arcului, asigurandu-se astfel vederi catre oras. Bucataria, spatiile de depozitare si locul de luat masa se deschid catre interiorul arcului, fiind prevazute cu sisteme de izolare fonica performante pentru a micsora impactul sonor de la nivelul pietei. O suta de spatii de vanzare vor fi amenajate pentru comercializarea fructelor si legumelor proaspete, in timp ce pe fata interioara a "tunelului" vor fi proiectate imagini cu acestea.

 

 

 

 

 

 

 

Este interesant sa vezi cum un astfel de proiect, cu un mix interesant de functiuni a fost aprobat de catre autoritati si va fi cu atat mai interesant sa il vizitezi.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva