Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Hrana sanatoasa si electrocasnicele din bucatarie

Hrana sanatoasa si electrocasnicele din bucatarie

Daca luam electrocasnicele din bucatarie la criticat, o sa constatam ca mai bine ne lasam de tot de “prostul” obicei de a manca mancarea gatita si ne-am apuca sa mancam doar hrana “vie”, adica legume si fructe plus ceva boabe de cereale care trebuie lasate la inmuiat pana sa devina comestibile. Vesti proaste pentru gusturile si buzunarele multora, nu-i asa? Sa nu ne gandim la cate s-au spus despre cuptorul cu microunde, cel mai atacat pentru ca ar avea efecte potential cancerigene, dar se pare ca nici focul pe gaze nu e bun daca il folosim intr-un anume fel (gaze arse care patrund friptura? Mmmm…), plita electrica consuma curent prea mult, gratarul in aer liber e cancerigen de la carbuni, teflonul, mai nou, ar avea si el efecte nocive, incalzirea prea mare a mancarii in mixer ar distruge toti nutrientii… Cat adevar e in toata aceasta nebunie?

 

 

Ce si cum mancam devine o intrebare pe care si-o pun din ce in ce mai multi oameni, iar obsesia pentru hrana sanatoasa creste invers proportional cu resursele alimentare ale planetei, care devin din ce in ce mai “reduse”. De fapt, devin si din ce mai speculate, dar acesta este momentan un alt subiect.

Partea practica si care ne priveste direct este ce anume punem pe masa pentru a obtine energia, sanatatea si echilibrul indispensabile zi de zi. De aici pana la importanta pe care o dam bucatariei, utilajelor pe care le folosim in prepararea mancarii, vitezei cu care gatim sau consumam alimentatia nu e mare distanta. Suntem dispusi sa investim in hrana mai mult decat in orice, bucataria este unul dintre primele lucruri pe care ni le aranjam si ni le punem la punct, pentru ca practic ea devine sufletul casei, inima care ne hraneste familia.

Daca de exemplu ne mutam in casa noua, de dormit putem dormi si pe o saltea, in timp ce prima grija va fi achizitonarea macar a unei mese, a unor vase si neaparat a unui aragaz, a unei plite electrice sau a unui cuptor cu microunde, plus frigiderul, cat o fi el de mic, care sa fie puse cat mai repede in functiune.

 

Poate de aceea bucataria este incaperea care are cele mai multe ustensile si aparaturi din intreaga casa. Numeroase electrocasnice, care sa ne ajute sa preparam totul mai usor, mai repede, mai sanatos apar in fiecare an si piata acestor produse e atat de aglomerata incat nu e de mirare ca periodic apar campanii nesfarsite despre “nocivitatea” vechiului sistem de a gati. In plus, si cercetarile in domeniul alimentatiei, atat despre producatori, cat si despre consumatori ne dau peste cap toate calculele.

 

Alimentatia e cea mai importanta, dar nu ar trebui sa devina o obsesie

Omul modern e, intr-adevar, prea ocupat si vrea sa aiba toate facilitatile in bucatarie. Ii vin in ajutor in acest sens toate aparatele pe care isi permite sa le cumpere. Chiar si cineva care mananca doar hrana vie tot are bucataria plina de razatori, mixere, masini de tocat. Cineva preocupat de alimentatia dietetica va avea in plus o serie de vase si electronice care gatesc la aburi, indiferent de sursa de caldura. Cei care cred in valoarea alimentatie traditionale, ca pe vremea bunicilor (sau a oamenilor preistorici) au si bucatarie in curte, apoi au nevoie de cuptor si un aragaz mare, nu doar pentru ce fac zi de zi, ci pentru a prepara si conserve si stocuri pentru iarna. Dar daca cineva mananca orice poate, doar sa fie ceva in stomac, si prefera sa ia suplimente cu vitamine si minerale?

Cumva, lucrurile vin si din cap si din credinta noastra ca o anumita mancare este benefica sau nociva. In plus, mai important este alimentul si cati nutrienti are, daca e gatit in grasimi sau daca e “grabit” sa se faca mai repede in loc sa fie patruns incetisor de caldura si de toate aromele condimentelor… Mai ales ca, sa nu uitam, alimentele de aceea au inceput sa fie preparate la cald, pentru a se distuge bacteriile care exista in ele, pentru a se elimina toxiinfectiile alimentare.

 

 

Asa ca iata partea pozitiva a unei bucatarii utilate. Si apoi sa vedem o lista a avantajelor fiecarui aparat…

In primul rand, cu cat avem o bucatarie mai dotata, cu atat gatim mai cu placere, asadar acordam gatitului timp suficient pentru a transforma alimentele intr-un meniu savuros si hranitor. O bucatarie utiltata reflecta de fapt interesul in domeniul culinar si preocupare pentru alimentatie, si nu invers. Cu cat exista mai multe electrocasnice in ea, cu atat sansa de a gati prea des cu aceeasi metoda descreste (sa nu uitam ca e cancerigena folosirea indelungata a microundelor, a gazelor arse, a prajelii etc.)

Si acum avantajele:

Plita electrica. Fara miros de gaze arse, dar si fara riscul unor acumulari de gaze in incapere este preferata de multe persoane. Asta pentru siguranta directa a tuturor. In ce priveste gatitul, trebuie sa iti dai seama care ii e specificul sis a gatiti de cateva ori pe ea pana o stapaniti. Conteaza care este nivelul de intenistate al caldurii, in asa fel incat sa aveti parte de “slow food”, nu de calorii arse… inca de dinainte de a fi consummate.

Aragazul Ce fierbi in oala cu capac nu are nici un contact cu gazele arse si oricum daca dai drumul la hota le poti elimina. Gratarul acela cu gaura in mijloc e contestat, pentru ca se zice ca ar tine sub capac gazele arse, care astfel ar patrunde mai usor in mancare. Dar la fel, daca nu faci zilnic asta (pentru ca ti-e oricum dificil sa-l speli in fiecare seara cu toate gratiile lui) e in regula. Altfel nu-i nici o problema cu aragazul, mai ales daca rogi un specialist sa iti regeleze debitul, astfel incat sa faca flaacara mai mica. Asa ca sa consumi mai putin, dar sa poti si gati mancarea ceva mai lent. 

Cuptorul cu microunde. Mai degraba e nesanatos sa mananci doar lucruri semipreparate, pe care le arunci in el catvea minute. Felul in care sunt preparate termic alimentele conteaza mai putin decat ce anume contin acele alimente. Si la cate E-uri contin semipreparatele, efectul nociv se poate pune mai degraba pe seama acestora decat pe campurile de microunde care o incalzesc.

Masina de spalat vase. Pentru ea, avem aici un intreg articol. Ce legatura are cu hrana sanatoasa? Pai de exemplu spalatul de mana al vaselor elimina mai putine bacterii decat spalatul vaselor la masina, din simplul motiv ca acesta suporta o temperatura ridicata a apei.

Hota. Foarte necesara nu doar pentru ca elimina gazele arse, ci si aburii care ar putea condensa pe pereti si mirosurile. Mai ales daca ai o bucatarie deschisa. In plus, e foarte eficienta si iluminarea pe care o asigura in timpul gatitului.

Teflonul, mixerele, vasele ceramice, vasele sub presiune, vasele la aburi etc. Indiferent ce critici auzi, poate ca e vorba doar de contrareclama, asa ca analizeqaza-le obiectiv. Toate uneltele sunt utile, pentru le-ai luat cu siguranta cu scopul de gati in special fara grasimi si prajeli, de a face shake-uri, smoothie-uri sau preparate sofisiticate, cu care sa iti bucuri familia sau musafirii. Cu cat ai dat mai multi bani pe ele, cu atat poti fi sigur ca nu e vorba de metal care sa se corodeze, de “teflon” care nu-i teflon, de smalt sarit, de aparate cu motoare ieftine, de fire incinse peste masura… Asa ca nu mai lua in seama criticile altora, ci uita-te la ce anume e pozitiv in oferta care te tenteaza. Stii deja destule despre hrana ca sa apreciezi ce e bun pentru tine si familia ta.

Fabrica Stoenesti jud Prahova
Fabrica Stoenesti jud Prahova
Hrana sanatoasa si electrocasnicele din bucatarie

Anul 2023 înseamnă de asemenea investiții în dezvoltare de noi produse. Un produs realizat în urma cercetării pieței este un format nou de pavele, –dimensiuni 40x10x6 cm, disponibil cu finisaj premium, Umbra D10 sau cu suprafața beton standard, Dreptunghi D10. Acest format este inspirat din tendințele actuale de amenajare din occident, cu linii simple si drepte. De asemenea, au fost lansate noi produse in gamele de rigole, elemente de canalizare. Alte produse noi sunt plăcile de piatră andezit, cu grosimi disponibile între 2 și 10 cm și lungimi și lățimi variabile. Aceste plăci cu nuanțe de la gri spre verde, conferă locațiilor amenajate o deosebită eleganță, asigurând în același timp durabilitatea imbatabilă a pietrei naturale.

Investițiile planificate pentru 2023, bugetate la o valoare de 25 milioane de lei, includ înlocuirea echipamentelor, modernizarea flotei auto, digitalizarea proceselor și oferirea de training personalizat pentru angajați, pentru a îmbunătăți performanța și calitatea produselor.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.