Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Gara construita in jurul unui arbore secular

Daca de cele mai multe ori creatiile naturii sunt inlaturate pentru a face loc structurilor facute de mana omului, exista din cand in cand si situatii care vadesc posibilitatea unei convietuiri, ba chiar in armonie. Gasim unul dintre cele mai frumoase exemple de respect aratat mediului pe peronul unei gari vechi de la nord de Osaka, Japonia, construita cu grija in jurul unui arbore de camfor secular. O doza apreciabila de superstitie are si ea un rol in povestea noastra.

La vremea la care statia Kayashima a fost construita, in 1910, arborele exotic (stiintific cunoscut ca Cinnamonum camphora), in legatura cu care expertii estimeaza ca ar avea cel putin 700 de ani, se afla imediat langa cladirea garii. Anii care au venit ulterior au adus un flux tot mai mare de calatori, astfel ca, prin 1970, s-a pus problema extinderii garii. Planurile initiale care prevedeau inlaturarea copacului au intampinat rezistenta din partea cetatenilor.

Asociat de-a lungul timpului cu o zeitate locala, arborele de camfor era venerat de localnici. Un zvon s-a raspandit cu repeziciune: cine indrazneste sa atinga copacul sacru va fi vatamat.

Ba unii au zarit incolocit de crengile sale un sarpe alb, asociat cu multe zeitati sintoiste, si au vazut chiar fum ridicandu-se deasupra copacului.

In cele din urma, autoritatile au cedat, iar planurile noi de extindere au luat in calcul incorporarea aborelui in arhitectura garii. Astfel, in platforma suspendata prin care a fost marita capacitatea statiei a fost decupata o deschidere rectangulara, prin care se iveste, vizibila din strada, coroana bogata a arborele inalt de 20 de metri.

Lucrarile au fost incheiate in 1980, cand, triumfatori, localnicii au amenajat in jurul lui un mic altar. Arborele este, de asemenea, inconjurat de un gard, pentru a-l proteja de vizitatori. Sau cumva invers?

Arborele de camfor din statia Kayashima a dainuit pana in zilele noastre ca marturie vie a fortei pe care o poate avea o comunitate unita si implicata.

Gara construita in jurul unui arbore secular
Gara construita in jurul unui arbore secular
Gara construita in jurul unui arbore secular

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva