Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Fibrociment şi sustenabilitate. Să explorăm împreună construirea de tip circular!

În Uniunea Europeană, industria construcțiilor este un consumator major de materii prime și energie, responsabilă pentru 50 % din cantitățile de resurse naturale extrase din mediu, 35 % din cantitatea totală de deșeuri generată și 38 % din emisiile de carbon legate de energie. În acest context, EQUITONE, cunoscutul producător de sisteme pentru fațadă cu panouri din fibrociment, s-a angajat să reducă drastic amprenta de carbon a produselor sale adoptând principiile economiei circulare.

Fibrociment şi sustenabilitate. Să explorăm împreună construirea de tip circular!

Credeți în viața fără sfârșit?

Modelul economiei circulare este practic cel mai eficient mod de a reduce impactul sectorului construcțiilor asupra mediului. În paradigma economiei liniare, se consideră că este suficient să reducem cantitatea de materii prime și energie pentru a obține produse cu o amprentă redusă de carbon, definitorii fiind prelungirea duratei de viață a acestora, calitatea proiectării și a punerii în operă; sunt deziderate importante, dar nu este tot ceea ce putem face. În continuare, putem închide cercul creând produse care pot fi recondiționate, reutilizate sau reciclate pe o perioadă de timp cât mai mare. Este ceea ce regăsim și în noul concept de transformare din interior a procesului de proiectare, producție, punere în operă și exploatare inițiat de EQUITONE, care și-a fixat ca țintă îndeplinirea unor obiective de sustenabilitate generoase, inovatoare, până în 2030. Acestea pot fi îndeplinite printr-un efort propriu al producătorului, dar și prin participarea tuturor partenerilor; împreună, putem elimina complet deșeurile, reutilizând și reciclând materialele.

Plăcile de fibrociment EQUITONE sunt obținute din ciment și nisip sau var, armate cu fibre de celuloză sau fibre sintetice, presate și uscate natural sau autoclavizat. Acestea sunt montate pe structuri metalice, constituind sisteme de fațadă ventilată utilizate în numeroase tipuri de proiecte care mizează pe eficiență energetică, dar și pe o arhitectură deosebită. Datorită calității materiilor prime, tehnologiei de fabricare utilizate și proiectării caracterizate de flexibilitate, acestea au o rezistență și o durabilitate extinse, care poate depăși cu ușurință 50 de ani.

Proiectarea circulară

În concepția EQUITONE, o arhitectură de bună calitate este cea care marchează diferența dintre confort și inconveniente, dintre risipă și eficiență, dintre armonie și lipsă de echilibru. Risipa și poluarea pot fi eliminate prin proiectare, etapa care reprezintă începutul unei construcții circulare, privind dincolo de componentele individuale și dezvoltând sisteme durabile, adaptabile, ce utilizează cât mai eficient resursele avute la dispoziție. Materialele pentru fațade sunt proiectate sub forma unor sisteme modulare: ușor de montat, de prelucrat sau demontat pentru reciclare. Nu în ultimul rând, datorită soluțiilor constructive, deșeurile rezultate în procesul de punere în operă sunt minime. Proiectarea circulară fiind asigurată, vom continua cu o punere în operă care să aibă, de asemenea, un impact redus asupra mediului.

O construcție cu impact redus asupra mediului înseamnă, pentru EQUITONE:

  • evitarea resurselor neregenerabile, respectiv utilizarea și prezervarea celor regenerabile;
  • reducerea fluxurilor de deșeuri, a apei și energiei;
  • colaborarea cu centre de cercetare, universități, furnizori și alți parteneri pentru a dezvolta materiale foarte eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor și cu emisii reduse de carbon; ghidați de cercetări științifice și colaborând cu experți în domeniu, se optimizează permanent procesele de producție pentru a obține materiale tot mai performante, sub toate aspectele.

Prin proiectare, panourile EQUITONE sunt subțiri și ușoare, putând fi debitate adecvat pentru a placa efectiv orice fațadă de clădire, cu pierderi minime de material utilizat. Realizate din apă, ciment Portland, celuloză și minerale naturale, acestea sunt de asemenea perfect reciclabile. Până în 2030, este prevăzută identificarea și experimentarea de tehnici inovatoare, tehnologii ecologice și materii prime alternative pentru a decarboniza substanțial produsele.

Aviatorii Residence Constanța – Proiect de arhitectură Dron & Ardelean Architects Cloud 9 Residence București –
Aviatorii Residence, Constanța – Proiect de arhitectură: Dron & Ardelean Architects / Cloud 9 Residence, București – Proiect de arhitectură: Arhis Design

Producția cu impact redus

Un prim pas este reducerea amprentei de carbon în cadrul unităților de producție, ceea ce presupune, în primul rând, reducerea consumului de apă și energie.

Energie: o parte semnificativă din mixul de energie (aproximativ 40 %) este generată local de propriile parcuri fotovoltaice și unități de cogenerare; restul de electricitate, care nu este generată în unitățile de producție, provine din surse regenerabile certificate.
Apă: nu se utilizează deloc apă potabilă în procesele industriale, iar apele uzate sunt reciclate și reutilizate; apa care, totuși, este eliberată în mediul înconjurător, este tratată apelând la tehnologiile cele mai avansate din punct de vedere ecologic.
Carbon: peste 65 % din materiile prime și materialele folosite în procesul de producție provin de la furnizori locali aflați pe o rază de maximum 150 de kilometri distanță de fabrici; în același timp, peste 65 % din materialele pentru fabrica din Belgia (echivalentul total a aproape 3.000 de camioane anual) sunt transportate pe apă, prevenind zgomotul și poluarea aerului.

Pornind de la aceste cifre, EQUITONE și-a propus să creeze o nouă generație de fibrociment cu impact minim și durabilitate maximă, fără a compromite performanțele tehnice, cât mai aproape de situația ideală: zero utilizare apă potabilă, zero deșeuri și emisii reduse de carbon provenite din operațiuni. În acest context, au fost dezvoltate Fișele cu date de sustenabilitate a materialelor, pentru a comunica deschis, permanent, performanțele efective în materie de mediu ale materialelor și a stimula colaborarea tuturor partenerilor.

Impact redus pe întreaga durată de viață a construcției

Pentru a reduce amprenta de carbon de materialelor, nu doar în producție, ci și pe parcursul ciclului lor de viață, EQUITONE a conceput o strategie bazată pe colaborare și pe un nou mod de a gândi, intervenind atât prin acțiuni punctuale proprii, cât și activități comune împreună cu întreaga piață a construcțiilor.

Iată câteva acțiuni care reflectă implicarea în programe de parteneriat, susținerea sistemelor de certificare și standardele internaționale pentru clădirile ecologice:

• Sunt experimentate noi modele de afaceri circulare, cu sprijinul guvernului flamand, reunind numeroși parteneri, de la producători de ciment până la montatori; concentrarea în acest caz este pe servicii, capacitatea de reciclare și recuperarea materialelor.
• În Franța, împreună cu câteva zeci de parteneri, a fost creată inițiativa VALOBAT, respectiv o companie care colectează contribuțiile ecologice (taxele anuale incluse în legislația cu privire la responsabilitatea extinsă a producătorilor) și le reinvestește în inițiative de reciclare a deșeurilor, promovarea reutilizării și proiectării ecologice, valorificarea deșeurilor etc.
• EQUITONE colaborează strâns cu VITO, o organizație de cercetare independentă ce are ca scop accelerarea tranziției către un viitor sustenabil. Prin schimbul de experiențe cu bază științifică, se urmărește utilizarea apei în procesul de producție și reducerea sistematică a amprentei de carbon.

Soluție pentru modernizarea blocurilor de locuințe

Viziunea de tip circular pe care o abordează EQUITONE este una holistică, urmărind nu doar traseul materialului pentru fațadă, ci și viața clădirii în ansamblu. Cu ajutorul plăcilor de fibrociment, o construcție veche poate reveni în actualitate prin renovarea fațadei, evitându-se astfel pierderea unei resurse importante - structura de beton a acesteia, încă viabilă. Ca exemplu, menționăm un proiect din Olanda: în cartierul Overvecht de la marginea orașului Utrecht, un bloc cu 362 de apartamente a fost modernizat folosindu-se plăci de fibrociment EQUITONE. Proiectul este mult mai amplu, numărul de apartamente care urmează să beneficieze de o fațadă modernă ridicându-se la circa 1800. Astfel, în loc să fie demolate, construcțiile sunt modernizate și aduse la standardele actuale de confort, eficiență energetică și estetică. Sunt blocuri moderniste, utilitare, din anii 1960 – 1970, destul de asemănătoare cu cele ridicate în anii comunismului în România, care ar putea beneficia de asemenea de avantajele unei fațade ventilate EQUITONE.

Blocul de apartamente ACA din Utrecht – Overvecht Proiect de arhitectură DOOR architecten – Amsterdam Olanda
Blocul de apartamente ACA din Utrecht – Overvecht Proiect de arhitectură: DOOR architecten – Amsterdam, Olanda / Verona Residence - Constanța

Mai multe detalii puteți afla pe site-ul companiei www.equitone.com/environment

Articol scris de
EQUITONE
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.