Fatade impresionante care se misca. VIDEO

Jean Nouvel a creat o fatada spectaculoasa bazata pe dispozitive asemanatoare irisului uman controlate electronic si aranjate in stilul panourilor decorative arabesti pentru Institut du Monde Arabe din Paris acum 20 de ani. De atunci fatadele mecanice si-au facut loc in arhitectura moderna. Mai jos puteti vedea o galerie video cu unele din cele mai impresionante fatade care se misca.
Fatada Kiefer technic
Fatada Kiefer technic este situata in satul Bad Gleichenberd in sud-estul statului Styria din Austria. Aceasta fatada se misca continuu, in fiecare zi, fiecare ora arata o noua fata a cladiri si astfel devine o sculptura dinamica. Giselbrecht+Partners au creat o coreografie speciala in acest material video.
Fatada FLARE
Flare este un sistem pneumatic pentru fatade. Sistemul este alcatuit din placi metalice care pot fi inclinate. Pe o cladire sau un perete pot fi montate un numar infinit de astfel de placi intr-un sistem modular - 4 x 4 unitati pentru fiecare modul. Fiecare "fulg" metalic reflecta cerul luminos sau lumina soarelui atunci cand se afla in pozitie verticala. Cand placile metalice sunt inclinate in jos cu ajutorul unui piston pneumatic controlat de un calculator, fetele acestora sunt umbrita si apar ca niste pixeli inchis la culoare. Prin reflectarea luminii ambientale sau solare fiecare placa din sistemul Flare se comporta ca un pixel format din lumina naturala. Sistemul este controlat de un computer pentru a forma orice fel de animatie a suprafetei. Senzorii sistemului aflati atat in interiorul cat si in exteriorul cladirii transmit activitatea cladirii direct catre sistemul Flare. Sistemul FLARE transforma fatada cladirii intr-o membrana penetrabila care sfideaza conventiile unei fatade obisnuite care arata ca o "piele" statica.
Mai multe informatii pe http://www.flare-facade.com / http://www.whitevoid.com
Instalatia Aperture pentru fatada
Instalatia Aperture functioneaza pe baza unui display interactiv
Fatada Institutului Lumii Arabe din Paris creata de Jean Nouvel
Fatada animata care a dat startul acestui trend acum 20 de ani si a reusit sa combine rolul decorativ cu modernismul creata de Jean Nouvel pentru cladirea Institului lumii arabe din Paris
Fatada Wind SIlos (Siloz de vant) creata de Ned Kahn
O fatada inalta a unei parcari supraterane a fost acoperita cu o serie de panouri metalice ondulate care fac ca structura sa semene cu silozurile de grau. Panourile ondulate si perforate din otel care formeaza structurileau fost proiectate astfel incat sa permita ventilarea parcarii si in acelasi timp sa fie o acoperire estetica. O banda lata alcatuita din mii de discuri metalice cu diametrul de 6 inchi care sunt miscate de adierea vantului strabate latimea fatadei urmand conturul curbat al "silozurilor". Suprafetele lucioase ale discurilor capteaza culorile cerului si a razelor soarelui si miscandu-se creeaza un efect vizual deosebit.