Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Faimosul monument Taj Mahal a început să-și schimbe culoarea și riscă să fie închis

Monumentul Taj Mahal ar putea fi inchis, avertizeaza Curtea Suprema din India, care critica autoritatile pentru ca nu au luat suficiente masuri pentru a proteja cladirea din marmura alba de degradarea cauzata in principal de poluare.
Faimosul monument Taj Mahal a început să-și schimbe culoarea și riscă să fie închis
Flickr

“Fie inchidem Taj Mahal, fie il demolam, fie il restaurati”, le-au transmis judecatorii autoritatilor locale, raspunzand astfel unei petitii initiate de un activist de mediu, in contextul in care cladirea din Agra, una dintre cele sapte minuni ale lumii, construita in secolul al XVII-lea de imparatul mogul Shah Jahan ca mausoleu pentru sotia sa, a inceput sa-si schimbe culoarea.

Astfel, din cauza poluarii, fatadele din marmura de un alb imaculat odinioara au acum nuante verzi, maronii si galbene.

De-a lungul ultimilor 30 de ani, cladirea s-a degradat in mare parte din cauza poluarii cu pulberi in suspensie generata de fabricile din zona. O alta cauza o constituie proximitatea de raul Yamuna, in care sunt deversate apele menajere ale orasului si care atrage un numar mare de insecte care pateaza marmura.

Generatoarele casnice cu diesel si kerosen, foarte raspandite in India, reprezinta un al factor care contribuie la nivelul de poluare foarte ridicat din orasele indiene.

In luna mai a acestui an, instanta le-a cerut autoritatilor locale si centrale sa solicite sprijinul expertilor internationali pentru remedia aceasta “schimbare serioasa a culorii”.

Pana acum, monumentul a fost curatat periodic cu o pasta din argila minerala, care nu a dat insa rezultate, potrivit specialistilor.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România