Europan 12, competitia europeana de arhitectura, a fost lansata oficial

Competitia Europeana de Arhitectura Europan 12 a fost lansata in urma cu cateva zile, pe site-ul oficial europan-europe.eu fiind publicate tema, regulamentul, calendarul, o scurta prezentare a amplasamentelor propuse si alte informatii necesare celor interesati de participare.
Pentru editia Europan 12, s-a ales ca tema conceptul ORASULUI ADAPTABIL. Insertia ritmurilor urbane. Aceasta optiune pleaca de la definitia adaptabilitatii, vazuta ca acea calitate a spatiului de a suferi usor modificari, pe masura schimbarilor survenite in utilizarea sa.
Termenul limita pentru predarea online a proiectelor este 28 iunie 2013, anuntarea rezultatelor finale fiind programata pentru data de 13 decembrie
Europan se adreseaza tinerilor arhitecti si urbanisti cu varsta sub 40 de ani, posesori ai unei diplome europene sau care lucreaza in Europa. Fiecare echipa inscrisa in concurs trebuie sa cuprinda cel putin un arhitect.
Competitia europeana de arhitectura Europan este un apel de proiecte si idei de arhitectura si urbanism, a caror finalitate o reprezinta implementarea acestora.
Europan este o federatie europeana de organisme nationale responsabile cu organizarea competitiilor, lansate simultan si pe o tema comuna, in toate tarile participante. Romania nu este inca membra a Cartei Europan si nu are o structura nationala afiliata Asociatiei Europan.
Regulamentul de concurs si criteriile de jurizare sunt identice in toate tarile participante. Concursurile sunt deschise, publice, anonime si de desfasoara la nivel european. Concurentilor li se propun o serie de situri in diverse orase europene, impreuna cu o tema de program specifica. Fiecare concurent poate alege dintre siturile impuse pe acelea pentru care va propune proiecte.
Fiecare proiect trebuie sa cuprinda doua componente: prima va fi o perspectiva strategica ce raspunde conceptului general al sesiunii, in conjunctie cu schimbarile urbane globale si cu tendintele specifice ale sitului ales. A doua componenta este un plan de arhitectura implementabil intr-o zona bine definita a sitului ales.
In fiecare tara, juriul national evalueaza perspectiva strategica si proiectele de arhitectura din siturile nationale. Comitetul Stiintific European compara apoi toate proiectele si le analizeaza la nivel european, in cadrul unui forum de dezbateri intre reprezentantii siturilor si membrii juriului.
Castigatorii sunt asistati de organizatorul Europan sa contracteze implementarea proiectelor, in acest scop organizandu-se intalniri ale autorilor proiectelor castigatoare cu reprezentantii administratiilor locale respective si membrii juriului.
Proiectele premiate sunt expuse la nivel national. La nivel european, este publicat un catalog al proiectelor premiate. De asemenea, se organizeaza o intalnire care reuneste echipele castigatoare, reprezentantii siturilor, membrii juriilor si reprezentantii organizatorilor, pentru a pune in discutie rezultatele si a le analiza din punctul de vedere al directiilor strategice.
Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul oficial al competitiei.