Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Etapele zugravirii plafonului

Etapele zugravirii plafonului

Desi cel mai bine este ca aceasta treaba sa fie lasata unui profesionist, zugravirea plafonului este o lucrare ce poate fi abordata si de catre incepatori. Ceea ce conteaza cel mai mult este rabdarea de lucru si o buna pregatire (documentarea, adunarea materialelor si invatarea pasilor de lucru) in prealabil. Noi va prezentam etapele de lucru, ca sa puteti evalua daca va puteti apuca singuri de aceasta munca.


 

Zugravirea unui plafon dureaza cateva zile, pentru ca trebuie lasat timp intre pregatire si uscarile straturilor, dar operatiunile sunt simple. Tavanul poate finisat si cu huma, dar in cazul de fata vom discuta despre zugravirea cu var sau vopsea, mai aspectuoase. O data la cativa ani zugraveala din orice locuinta trebuie improspatata, in functie de starea de degradare in care a ajuns finisajul.

Unelte necesare: trafaleti (cu maner lung) sau pensule, o tava pentru vopsea, manusi, ochelari (pozitia de vopsire cere o astfel de protectie, puteti folosi si o boneta speciala, pentru cap) si scara

Inainte de orice, plafonul trebuie sa fie curatat iar fisurile din el astupate cu un chit. Tot inainte de zugravire, tavanul este pregatit prin hranire cu un strat de grund. Mai ales daca este un tavan din ipsos, grundul ii va atenua prozitatea, facand ca vopseaua sa adere mai bine pe suprafata. Pregatirea stratului de suport, adica a substratului este esentiala pentru obtinerea unei suprafete perfecte, fina si cu o culoare uniforma.


Substratul

Daca tavanul a fost vopsit cu lavabila, substratul se poate pregati prin slefuire usoara, pentru a se obtine o suprafata mata si aderenta, apoi se desprafuiesc si spala peretii. Atentie insa deoarece operatiunea face mult praf, folositi si o masca pentru gura si nas. Vopseaua veche se mai poate indeparta cu un spaclu, dar mai apoi tavanul va trebui reparat cu glet pentru a obtine o suprafata neteda. O a treia varianta este, pentru un tavan foarte murdar, spalarea cu lesie, dar dupa aceea tavanul va trebui lasat sa se usuce complet.

1. Pe un plafon brut, care nu este gata vopsit, se aplica un strat de grund. Acest strat aplicat pe ipsos poate avea o compozitie speciala, mai fluida decat vopseaua de finisare si mai putin scumpa. Daca plafonul a mai fost zugravit, puteti trece direct la pasul doi.

2. Se aplica vopsea de finisare. Luati o cantitate mica de vopsea si adaugati apa sau diluant (cititi instructiunile de la producatorul vopselei pentru precizie, important este sa obtineti o compozitie diluata si usor de aplicat.) Puteti adauga si un al doilea strat. Daca tavanul a mai fost zugravit si observati ca petele vechi inca sunt vizibile

3. In aceasta etapa se poate aplica si un intaritor, care blocheaza porozitatea ipsosului si astfel va duce si la economisirea vopselei de finisare.

 

Zugravirea

1. Cu o pensula sau un trafalet, se incepe zugravirea din partea opusa ferestrei. Se aplica vopsea pe o fasie lata de 4 – 5 cm la imbinarea dintre tavan si perete, pentru a crea „linia de start”. Daca zugraviti si peretii, puteti face acelasi lucru si in partea de sus a peretilor, tot la imbinare. Pe tavan, lucrati apoi in patarte succesive si juxtapuse in contoiuarea zugravirii unul peste altul, pentru a crea benzi mari.

2. Avansati spre fereastra si evitati revenirea cu pesnula spre inapoi. Nu lucrati pe suprafete mari si nu treceti peste patratele pe care le-ati vopsit deja, pentru ca primele deja se uscua si in afara de faptul ca le puteti coji se va vedea imbinarea straturilor.

3. Respectati timpul de sucare indicat de fabricantul vopselei si dupa ce ati acoperit tavanul cu primul strat lasati-l sa se usuce conform instructiunilor. Daca ati diluat mult vopseaua, prelungiti timpul. Verificati cum arata tavanul dupa primul strat – acest lucru va va permite sa va ajustati stilul de zugravire la al doilea strat, observand sensul in care ati dat cu pensula sau juxtapunerile.

4. Aplicati al doilea strat de vopsea perependicular pe cel anterior. Pentru finisare, nu mai puneti vopsea pe pensula sau trafalet si neteziti in sensul directiei data de lumina, spre fereastra. 

 

Surse

Larousse, Bricolaj, Ghid complet, coordonator Michel Galy, editura RAO, 2007

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România