Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Epuismentul în proiectele de construcții

In anumite situatii, lucrarile de constructii ale unei noi cladiri intampina diferite probleme. Una dintre acestea este apa subterana, care impiedica construirea unei fundatii solide pentru constructie.
Epuismentul în proiectele de construcții
Pexels

Scaderea nivelului de apa subterana pentru a mentine proiectul de constructie in conditii optime de siguranta se numeste epuisment. Acest tip de interventie este realizat deseori pe santiere, chiar daca este vorba de cladiri, statii de metrou sau sistemul de canalizare.

Precautii in cazul forajelor

Atunci cand ai solicitat serviciile unei firme specializate in drenarea apei subterane trebuie sa iei in calcul mai multe situatii. Toate activitatile de epuisment trebuie sa se desfasoare intr-un mod corespunzator pentru a evita erodarea solului de pe santier. De asemenea, evacuarea apei trebuie facuta in cele mai bune conditii, chiar daca bazinele de captare a apei sunt departe. Astfel, apa va fi evacuata spre o zona tampon, impadurita, care nu prezinta diferente de nivel. Daca zona in care urmeaza sa se desfasoare aceste activitati de forare prezinta instabilitate sau eroziune, este recomandat sa se intrerupa drenarea zonei. In plus, canalele folosite pentru a evacua apa trebuie sa fie in cele mai bune conditii si sa fie acoperite de vegetatie. In cazul unor conditii meteorologice ce prezinta precipitatii abundente este indicat ca activitatile de epuisment sa fie intrerupte.

Metode de epuisment

Epuismentul sau drenarea se realizeaza de cele mai multe ori cu ajutorul unor canale de evacuare, care vor transporta apa spre o zona unde aceasta va fi eliberata. De asemenea, mai pot fi folosite si pungile de deshidratare pentru a elibera zona de apa subterana. Aceasta metoda este folosita in cazul proiectelor de constructii ce se desfasoara in preajma raurilor, lacurilor sau a marii. Alte metode de evacuare a apei mai sunt pomparea, sifonarea sau indepartarea apei cu ajutorul cupelor utilajelor de pe santier.

Unde sunt necesare astfel de foraje

De cele mai multe ori, zonele din jurul lacurilor sau raurilor necesita drenarea apei subterane, chiar daca zona santierului este situata chiar in mijlocul unui oras. Pe de alta parte, activitatile de epuisment sunt necesare si pentru acele zone in care se desfasoara exploatarea resurselor subterane. Astfel, prin executarea unor foraje perimetrale este scazut nivelul apei pentru ca activitatile de exploatare sa se poata desfasura in conditiile optime.

Pentru ca proiectul de constructii sa se deruleze in cele mai bune conditii de siguranta este recomandat solicitarea serviciilor unei firme specializate in astfel de lucrari. Deoarece lucrarile de epuisment sunt foarte importante si pot afecta si zonele din jurul santierului, sunt necesare o serie de autorizatii din partea autoritatilor abilitate in acest domeniu.

Lucru în România