Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Echipa de la Archi5 finalizeaza cladirea atelier pentru liceul Marcel Sembat

Echipa de la Archi5 finalizeaza cladirea atelier pentru liceul Marcel Sembat

Liceul Marcel Sembat din Sotteville-les-Ruen se deosebeste de altele prin faptul ca o strada imparte cladiera in doua volume legate intre ele printr-o pasarela. Un parc public se afla amenajat pe latura de sud a terenului ocupat de institutie. Cladirile ce compun liceul sunt in numar de sase si au fost contruite in perioade diferite, intre anii ’30 si ’90. Proiectul prezinta solutia pentru reabilitarea si extinderea acestui liceu.

 

Cea mai mare parte a proiectului si anume cea care ii ofera si identitatea vizuala este noua cladire atelier. Aceasta parte a liceului Marcel Sembat este dedicata cursurilor tehnice despre motoare si mecanica vehiculelor avand nevoie de spatii generoase cu inaltimi mari. Echipa de arhitecti de la Archi5 a ales sa compuna un proiect simplu si usor de inteles, cuprinzand ateliere pe partea cu parcul ale caror forme organice sa fie o prelungire a acestuia. Arhitectii au propus demolarea a doua cladiri, reorganizarea atelierelor si a salilor de curs pentru tehnologia industriala, grupand intr-o singura cladire toate functiunile legate de ateliere.

 

 

Cladirea incepe la granita dintre parc si se aseaza in mod natural pe sit prin volumetriile cu forme cube si acoperisul vegetal. Micile oscilari pun in evidenta extinderile unui parc in miscare in umbrele copacilor. Principalele idei ale propunerii sunt acelea de a gasi o unitate si o identitate a scolii in intregul spatiu ce o inconjoara dar in acelasi timp de a integra si relationa liceul cu parcul printr-o forma speciala.  De asemenea, arhitectii au dorit sa creeze un spatiu public in jurul strazii ce strabate terenul prin realizarea unei mari piete in fata noii cladiri atelier.

 

In sfarsit, scopul a fost de a readuce vederea si transparenta catre spatiul exterior, cat si perspective ale spatiului public si peisajului. Pentru aceasta, arhitectii au folosit pe fatade sticla si policarbonat translucid. De asemenea, au creat o serie de mici curti interioare intre fasiile de acoperis pentru a obtine spatiu pentru luminatoare. Unitatea dintre cele doua terenuri in apropierea strazii ce le traverseaza este asigurata de amenajarea unui nou spatiu public, care va avea o noua biblioteca pe latura de est.

 

Noua piata va fi folosita ca spatiu de intalnire, de promenada fiind un spatiu recastigat, renovat, care dirijeaza accesul catre liceu. Noile ateliere au fost finalizate la inceputul lui 2011 iar sutdentii si profesorii au inceput sa le foloseasca odata cu noul an scolar, in septembrie.

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Echipa de la Archi5 finalizeaza cladirea atelier pentru liceul Marcel Sembat

Mai multe detalii practice pentru o casă eficientă energetic, sustenabilă și impactul ei la nivel de mediu, confort și sănătate, găsiți în video-urile de mai jos:

Gabi Ralea  specialist în reamenajare interioară
Dragoș Tuță – consultant în sustenabilitate
Cezar Amititeloaie  medic specialist cardiolog

Echipa de la Archi5 finalizeaza cladirea atelier pentru liceul Marcel Sembat
Echipa de la Archi5 finalizeaza cladirea atelier pentru liceul Marcel Sembat

Invariabil răspunsul nostru este: puterea centralei (kW) depinde de foarte mulți factori.

Aceasta pentru că nu putem estima capacitatea centralei termice doar în funcție de numărul de calorifere. În continuare vă detaliem cum puteți să estimați puterea termică a centralei, indiferent de combustibilul folosit, ce criterii să luați în calcul, de ce nu putem aplica un răspuns universal valabil și recomandarea noastră.

Criterii pe care să le luați în calcul când evaluați puterea centralei termice

Întrebarea ce putere să aibă centrala termică pe lemne pentru a o casă cu cinci calorifere nu poate primi un răspuns standard. Aceasta pentru că există mai multe criterii pe care să le ia în calcul un proprietar atunci când își achiziționează un sistem termic. Enumerăm o parte dintre acestea, menționând că lista poate fi mult mai lungă de atât:

  • dacă centrala termică (indiferent de combustibil: lemn /peleți,gaz, electric) produce doar căldură sau și apă caldă;
  • suprafața casei;
  • înălțimea casei;
  • suprafețe vitrate (ferestre și goluri);
  • izolarea casei;
  • zona geografică în care se află casa;
  • poziționarea casei în respectivul la areal geografic;
  • randamentul centralei termice;
  • dimensiunea camerelor și poziționarea acestora către exterior, către zonele în care bate vântul sau sunt expuse intemperiilor iernii;
  • dimensiunea caloriferelor,
  • și altele.
Echipa de la Archi5 finalizeaza cladirea atelier pentru liceul Marcel Sembat
Pexels

Cum se calculează/ estimează puterea centralei termice pe lemne. O formulă de calcul de principiu

Puterea unei centrale termice se calculează în funcție de volumul de aer care urmează a fi încălzit (suprafața X înălțimea casei) și coeficientul de încălzire.

Astfel, o formulă este P =1,3 x S (m2) x H (m) x C (kW/ m3) (kw)

Coeficientul de încălzire este o variabilă care depinde de gradul de izolare al casei, de numărul și amplitudinea ferestrelor, altfel spus, de modul în care casa conservă căldura din interior. O casă bine izolată și fără suprafețele vitrate are un coeficient de 0,050 KWatt pe metru cub.

Apa caldă menajeră

Cum aceasta este situația ideală, cel mai sigur se calculează puterea pe fiecare cameră în parte. În plus, se consideră consumul de apă caldă menajeră și randamentul centralei.

Ca un reper, pentru o casă cu o baie și o bucătărie în care se prepară apa caldă e nevoie de aproximativ 30% din puterea centralei.

Inclusiv această cifră este un estimat, întrucât nu ia în calcul tipul de consumatori sau vârfuri de consum.

De ce este important randamentul unei centrale?

Pentru că aceasta este căldura real produsă. Spre exemplu centralele noastre pe lemne Torid au un randament foarte bun, de 90%. Așadar, la un cazan pe lemne cu putere nominală de 15 kW, 13,5 kW sunt transformați în căldură.

Un exemplu de calcul pentru o centrală termică pe lemne într-o situație ipotetică: o casă de 100 de metri pătrați și 5 calorifere

Răspunsul se mai poate da la întrebarea voastră: ce capacitate ar trebui să aibă centrala pe lemne pentru 5 calorifere?

Este o situație pur ipotetică e evident că nu există astfel de case:

Considerăm o casă de 100 de metri pătrați, cu cinci încăperi: o baie, o bucătărie, un living și două dormitoare. Fiecare dintre ele are 20 metri pătrați, iar necesarul de căldură pentru fiecare cameră ar fi identic, la fel și dimensiunea caloriferelor.

Considerăm înălțimea casei de 2,4 m.

Casa este perfect izolată și cu ferestre medii. Astfel, necesarul de putere doar pentru încălzire este

P= 100 m2 X 2.4 m X 50 W/m3 x 1,3 = 15.600 W = 15,6 kW

Cum centralele pe lemne Torid prepară și apa caldă, considerați aproximativ 3.5 - 4 kW pentru prepararea apei menajere.

In această situație ipotetică, am putea recomanda cazanul pe lemne Torid 20 AC.

Aceasta este doar o estimare și un produs sugerat în baza unui calcul ipotetic.

Adevărata noastră recomandare este să apelați la un specialist care să vă evalueze cu adevărat puterea centrale termice.

Aceasta pentru că lista noastră de criterii și variabile care influențează puterea centralei pe lemne este mult mai lungă. Dimensionarea corectă a centralei vă asigură un consum optim de lemne și confortul termic și ACM dorit.

De ce să alegeți centralele pe lemne Torid AC?

Echipa de la Archi5 finalizeaza cladirea atelier pentru liceul Marcel Sembat

Deja am argumentat motivul pentru care cazanele pe lemne sunt deficient în mediul rural la ora actuală. Centralele termice pe lemne Torid AC aduc alte argumente în plus:

  • funcționează pentru încălzire și apă caldă menajeră;
  • au un randament foarte mare pentru o centrală pe combustibil solid;
  • gamă variată de putere, adaptabilă pentru diferite spații;
  • combustibilul solid nu constă doar în lemne, acestea pot fi alimentate și cu toate deșeurile menajere cu excepția plasticelor. Chiar si cărbune;
  • sunt prevăzute cu țevi multiple de evacuare și ce le face foarte eficiente;
  • sunt rotunde și pot fi amplasate simplu în orice colț pentru ergonomie;
  • se economisește spațiu întrucât nu este nevoie și de un boiler alături de centrală pe lemne;
  • sunt centrale termice românești produse pentru nevoile românilor.

În cazul în care vă doriți să cumpărați o centrală termică pe lemne Torid, vă suntem alături cu un calcul al necesarului de putere pentru casa dumneavoastră. Ne puteți contacta pe noi sau distribuitorii noștri, astfel încât voi să vă bucurați de eficiență, căldură, confort,

Echipa Eltim - Ambasador Plus vă este alături.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.