Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Deosebitele toalete publice din Tokyo

Arhitecti de renume international semneaza designul celor mai noi toalete publice din centrul aglomerat al orasului Tokyo, construite in cadrul unui proiect menit sa schimbe perceptia oamenilor asupra acestor spatii care starnesc de regula sentimente prea putin agreabile.
Deosebitele toalete publice din Tokyo
Captura YouTube

Cum era de asteptat din partea unor varfuri ale artei de a proiecta si construi spatii si cladiri, oricat de frivola ar fi fost provocarea in aparenta, constructiile sunt cu adevarat deosebite.

Iata, de pilda, contributia lui Shigeru Ban, laureat al premiului Pritzker, care a propus nici mai mult nici mai putin decat o toaleta publica… transparenta. Doua astfel de toalete cauzatoare de emotii, pentru utilizatori pudici sau nu, au fost instalate in doua parcuri din cartierul Shibuya. Cum lucrurile nu sunt intotdeauna asa cum par la prima vedere, peretii din sticla devin opaci atunci cand toaletele sunt ocupate, astfel ca nicio privire indiscreta nu va putea razbate din afara. Ratiunea din spatele designului este aceea ca oamenii vor putea sa vada inainte de a intra daca este cineva inauntru, dar si daca toaleta este sau nu curata. Noaptea, toaletele lumineaza parcurile asemenea unor felinare.


Conceptul de cladire-felinar a fost preluat si de arhitectul japonez Takenosuke Sakakura, care a proiectat trei astfel de toalete publice unisex in parcul Nishihara Itchome, din dorinta de a crea un spatiu mai primitor. Din interior, pe peretii din sticla mata se disting siluetele verzi ale unor arbori.


Tadao Ando, un alt laureat al premiului Pritzker, a proiectat o toaleta circulara inconjurata de ciresi, iar designerul Nao Tamura a creat o structura inspirata de tehnica japoneza Origata de impachetare a cadourilor.

Lansat de fundatia Nippon, proiectul Tokyo Toilet reuneste 16 arhitecti si designeri din intreaga lume cu misiunea de a transforma 17 toalete publice din cartierul Shibuya din centrul orasului Tokyo. 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva