Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

De ce trebuie să ţinem cont când alegem piatra naturală în amenajări?

Rostul acestui articol este sa-ti indice un set de criterii dupa care sa alegi piatra naturala in amenajari si sa te faca sa rezonezi cu ea, inainte de a o alege. Asadar intreaba-te pe la inceputul aventurii tale in lumea rocilor cum vezi tu PIATRA? Ce reprezinta ea in proiectul tau ? Cum o vezi si cum te vezi in mediul ei. Este pentru tine un MATERIAL DE CONSTRUCTIE?
De ce trebuie să ţinem cont când alegem piatra naturală în amenajări?
Atunci du-te spre datele tehnice si analizeaza-le pe cele de interes. Carierele, cel putin cele europene, ofera date tehnice elocvente, poti face comparatii intre diverse tipuri de roci, poti vedea valori absolute sau procente semnificative din principalii parametri ai pietrei, sunt disponibile si rezulatele unor teste. Daca ai un proiect public atunci cu siguranta vei fi interesat de rezistenta la abraziune, de rata de absorbtie a apei si de duritate. In zonele exterioare vei vrea sa afli ce trafic va putea fi suportat de placarea ta si cum va reactiona aceasta la intemperii. Vor rezista peretii din gips-carton la greutatea placilor montate pe suprafata lor?

O serie de intrebari se vor invarti in jurul rezistentei la compresiune si a celei la incovoiere. Alunecarea va fi si ea o problema pentru pavajele exterioare din piatra naturala. Daca proiectul se refera la resedinta in care locuiesti cu familia setul de intrebari tehnice se diminueaza considerabil si primeaza latura estetica.

In acest caz piatra este pentru tine mai degraba un ELEMENT DE DESIGN. Nu mai primeaza fisele tehnice in alegere ci vei dori sa fii informat asupra aspectului pietrei, asupra finisajului cel mai potrivit sau a variatiilor coloristice. Cum se asociaza culorile si texturile ? Montajul “herringbone” este potrivit cu baile mici ? Se poate monta mozaicul pe post de contrablat in bucatarie ? Aspectele practice lasa loc celor emotionale, mai mult ca oricand piatra trebuie sa-ti comunice disponibilitatea ei de a crea pentru tine un spatiu in care sa te simti bine. Aici fiecare are modul lui personal de a vedea amenajarea, in consecinta stilul pe care si-l doreste va domina alegerea. Insa mai toti ne dorim sa fim in rand cu ceilalti, sa apartinem curentului actual.

Atunci poti spune ca pentru tine piatra este MODA. Se poarta amenajarile din piatra naturala, stilul eclectic, asocierile lemn-piatra ? Este imperios sa te afli printre cei care prefera aceasta maniera. Situatia creata te trimite catre arhitecti si design-eri pentru ca ei stiu cel mai bine ce tendinte sunt, care este stilul la moda, cum sa fii considerat modern. Aici nu mai ai de luptat cu un set obositor de intrebari ci trebuie doar sa aderi la o parere avizata asupra modului in care spatiul tau te reprezinta. Si daca ai vazut pe undeva mari realizari din piatra naturala atunci poti pretinde suplimentar dreptul la propriul punct de vedere.

Cu concluzia ca pentru tine piatra inseamna ARTA. Piatra este limba materna a statuilor si a monumentelor oricarei epoci. Nu exista vreo explicatie asupra efectelor pe care arta prelucrarilor in piatra le poate avea asupra ta. Pur si simplu ea iti vorbeste pe intelesul tau si tu simti asta prin toti porii. Radicala sau concilianta, piatra lasa in urma ei istorii seculare.

Iar daca vezi indeaproape acest aspect atunci pentru tine piatra e si ISTORIE. Poate ca in aceasta clipa calci peste mii de ani de intamplari. Sau te sprijini pe secole de biografii. Aceasta stare surprinzatoare arunca in derizoriu o sumedenie de intrebari, caci in fata unei asemenea majestati deopotriva ratiunea si emotia amutesc.

Tragand linie cel mai probabil piatra vorbeste in fiecare dintre aceste dialecte, tot ce-ti ramane de facut este sa observi care dintre ele iti suna familiar. Alegerea apare ca fireasca atunci cand intelegi ceea ce piatra vrea sa-ti comunice.

La PIATRAONLINE inveti cu usurinta limbajul pietrei, plimba-te prin show-room si fa o calatorie prin pavilion!

Vei afla atata piatra care vibreaza in rezonanta cu tine!

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
PIATRAONLINE