Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

De ce este important să aerisești încăperea?

Pentru a ne simti bine si pentru a respira fara dificultate atunci cand ne aflam intr-o camera. Una dintre problemele care pot aparea din cauza lipsei de ventilatie sau a unei ventilatii necorespunzatoare este nivel crescut de dioxid de carbon, care ne afecteaza direct sanatatea (provocandu-ne dureri de cap, oboseala, moleseala etc.).
De ce este important să aerisești încăperea?

In vremurile de demult, ventilatia naturala era posibila prin geamuri, dar si prin peretii casei, datorita materialelor de constructii folosite. Acestea permiteau aerisirea si crearea unui mediu confortabil.

Pe de alta parte, materialele de constructii moderne, cum sunt ferestrele din PVC ermetice si materialele pentru izolatia caselor, foarte utile si practice de altfel, vin si cu anumite dezavantaje.

Astfel, nu permit aerisirea naturala, transformand casa intr-un borcan inchis ermetic, fiind necesara ventilatia mecanica. Cei care au reusit sa-si izoleze foarte bine casele si-au schimbat perceptia despre importanta calitatii aerului, deoarece, odata ce ventilatia naturala nu este posibila, nivelul de CO2 creste foarte mult, afectand microclimatul.

Cum putem imbunatați calitatea aerului din incapere?

Aerul viciat din incapere are o influența negativa asupra organismului. Cu un risc crescut se confrunta muncitorii din sectiile industriale de productie, deoarece acolo se lucreaza cu materiale care degaja substanțe nocive (hidrogen sulfurat, monoxid de carbon, oxid de mangan si azot si altele), aici fiind bineinteles obligatorie o ventilatie de calitate.

 

Daca credeti ca in cladirile rezidentiale aerul este curat, va inselati! Indiferent unde va aflati, pe termen lung sau scurt, acasa, la birou sau in magazine, peste tot suntem urmariti de dioxidul de carbon (CO2), principalul poluant atmosferic, care devine foarte periculos atunci cand concentratia lui depaseste 300-400 ppm.

De ce este important să aerisești încăperea?

CO2 este un agent foarte popular pentru eutanasiere, fiind folosit in laboratoarele pentru animale. Pentru eutanasiere, se foloseste un cilindru cu gaz comprimat pentru a furniza CO2 in interiorul unei camere mici. Prin urmare, nu va doriti sa aveti un nivel ridicat al acestui gaz in casa dumneavoastra.


Cand cantitatea CO2 din incapere creste, nu ne dam seama imediat, pentru ca acesta nu are miros si culoare. Insa apar dificultati in respiratie, mai ales pentru persoanele cu probleme ale sistemului respirator. In cazul in care concentratia de CO2 creste pana la 800 ppm, apar oboseala, starile apatice sau cefaleea. O concentratie de peste 1.000 ppm este asociata cu stari de slabiciune, cu migrene, cu un nivel scazut de concentrare, iar daca depaseste 1.500 ppm respiratia devine foarte dificila, apare acidoza si scade imunitatea.

De ce este important să aerisești încăperea?

Acest lucru este des intalnit in cladirile mari de birouri, unde de cele mai multe ori se amana solutionarea acestor probleme sau se folosesc aparate de aer conditionat care nu fac altceva decat sa creeze o stare de confort pe termen scurt, datorita racirii aerului. Insa dioxidul de carbon nu este eliminat, ci recirculat prin toata incaperea.

De ce este important să aerisești încăperea?

Solutia optima este instalarea unui sistem de ventilatie cu dublu flux si recuperare de caldura.


De ce? Fiindca pe langa faptul ca va ventileaza casa, imbunatateste si calitatea microclimatului. Iata principalele sale beneficii:


• Mentine o temperatura constanta

• Mentine nivelul de umiditate corespunzator

• Normalizeaza indicatorii de confort si creeaza un microclimat optim in locuinta

• Elimina definitiv umiditatea exccesiva si rezolva cauzele aparitiei umezelii, a condensului pe geamuri, a igrasiei si a mucegaiului

• Aduce aer proaspat de afara si elimina aerul viciat si bogat in CO2

• Asigura conditii optime pentru un somn adanc si odihnitor

• Creste eficienta energetica a locuintei, aducand puncte in plus la certificarea energetica


Principala cerinta pentru sistemele moderne de ventilatie este garantarea unei ventilatii eficiente a incaperilor.


Cunoscand mai multe despre CO2, este mai usor sa luam decizii cu privire la alegerea unui stil de viata sanatos prin crearea unui mediu corespunzator. Masurile de rigoare pentru a mentine indicatorii micloclimatului in limitele de confort ar trebui sa fie luate insa indiferent care este cauza care va afecteaza microclimatul.


Recuperatoarele PRANA asigura un aport de aer curat si proaspat de afara, in timp ce aerul viciat din incapere este evacuat in exterior. Mai mult decat atat, permite incalzirea aerului admis astfel incat sa nu fie diferente de temperatura. Acest lucru este datorat recuperatorului din cupru, care este un bun conductor termic si un antiseptic natural. Admisia si evacuarea aerului este posibila in acelasi timp datorita canalelor diferite prin care trece aerul. Astfel, amestecarea celor doua fluxuri este imposibila, acest lucru garantand o calitate buna a aerului in incapere in permanenta.

De ce este important să aerisești încăperea?

Reprezentanta PRANA in Romania va pune la dispozitie sisteme de ventilatie atat rezidentiale, cat si comerciale pentru:


• case si apartamente

• scoli si gradinite

• birouri

• spatii industriale

• piscine si centre sportive etc.


In final, trebuie subliniat faptul ca, chiar si atunci cand se efectueaza un studiu complet al calitatii aerului interior, este posibil sa nu se stabileasca legatura dintre actiunea substantelor nocive din compozitia aerului interior al unei incaperi si sanatatea si confortul locuitorilor sai. Noi credem ca este important sa cunoasteti importanta calitatii aerului asupra sanatatii omului, dar si asupra "sanatatii" cladirii.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
ECOVENT Expert
Lucru în România