Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Dăunătorii lemnului - ciupercile

Ciupercile sunt cei mai comuni daunatori ai materialului lemnos. Sporii lor se dezvolta la umiditatea si temperatura optime. Enzimele ciupercilor accelereaza descompunerea macromoleculelor lemnului. Pericolul de infectie este mai mare atunci cand continutul de umiditate in atmosfera creste cu peste 20% pe termen lung.
Dăunătorii lemnului - ciupercile
Wikipedia

Gloeophyllum sau Putregaiul brun 

Apare in special la lemnul de rasinoase expus interperiilor sau umiditatii constante, dar si la cel inclus in elementele de constructie ale caselor. Grinzile de la plansee, precum si elementele de sarpanta si tamplarie sunt cel mai frecvent atacate. Ciuperca produce un putregai brun, intens, in partea de mijloc a lemnului. Chiar si cu un grad ridicat de putregai, suprafata exterioara a materialului lemnos ramane neschimbata.

Coniophora Putanea sau Ciuperca de subsol
Este una dintre cele mai frecvente ciuperci care se poate dezvolta in mediul locuibil, respectiv in spatiile nearisite si umede, in subsoluri, plansee si pereti, precum si in sarpantele constructiilor vechi sau noi. Ciuperca de subsol creeaza probleme importante nu doar pentru casa dvs, ci si pentru locuintele vecinilor.

Partea cea mai neplacuta este ca, odata aparuta, dezvoltarea ei nu poate fi oprita, pentru ca trece de zidarie si poate fi transmisa de la o camera la alta, ba chiar de la o cladire la alta. Ciuperca de subsol degradeaza atat lemnul de foioase, cat si pe cel de rasinoase. Ciuperca produce un miceleu de culoare neagra, ramificat in forma de evantai care poate constitui criteriul de indentificare.

Serpula Lacrymans sau Buretele de casa

Este considerata una dintre cele mai periculoase ciuperci pentru toate esentele de rasinoase, dar poate degrada si lemnul de foioase si chiar pe cel de stejar. Umiditatea si lipsa aerisirii sunt principalii factori care favorizeaza aparitia si dezvoltarea ei. Buretele de casa se extinde cu precadere la dusumeaua oarba, capete de grinzi inzidite, pereti din grinzi tencuite, plansee, tocuri de usa si ferestre, spatele lambriurilor, parti de sarpanta acoperite cu diverse materiale.

Se poate extinde si la zidarie si tencuieli si poate penetra pereti de peste 1,5m grosime. Canalele termice, conductorii electrici si izolatiile cu carton asfaltat constituie, de asemenea, cai de propagare. Ciuperca se dezvolta foarte rapid, rata de crestere putand ajunge la 4,5m diametru in conditii de umiditate optima, slaba ventilatie si nivel scazut de oxigen. Produce un miceleu abundent, de culoare alba si rizomorfe ca niste cordoane groase de culoare brun cenusie.

Dăunătorii lemnului - ciupercile
Lucru în România